Chronická únava - diagnóza nebo druhotný problém? - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 25.10. 2021Chronická únava - diagnóza nebo druhotný problém?

Únava v dnešní době čas od času padne na každého z nás. V hektickém životním rytmu se jí nevyhneme. Tento pojem není třeba vysvětlovat. Jde ale o jinou situaci, pokud jsou pocity únavy vleklé a dlouhotrvající. Někteří lékaři tento stav označují jako chronický únavový syndrom, jiní se takovému označení smějí a vysvětlují to celé úplně jinak.

Nesprávné vysvětlení problému však může mít za následek to, že se daný problém nepodaří odstranit. Když do této problematiky nevidíme, těžko vyhodnotit, který závěr je ten správný. Je dobré slyšet názor více odborníků a nespoléhat se jen na jediný. Každopádně bychom se v takovém případě měli zamyslet sami nad sebou a přiznat si a uvědomit, jestli to všechno, co děláme a zvládáme je nezbytné nebo alespoň, zda se něco z toho nedá dělat s jinou frekvencí.

Mnozí lidé trpící vleklou únavou se od lékaře mohou dozvědět diagnózu zvanou chronický únavový syndrom. Může to být ale jen znamení, že dotyčný lékař neví, co by mohlo být příčinou a nechce se tím dále zaobírat. Unavený člověk dostane radu, ať si koupí různé preparáty a tím je to vyřízené. Tato cesta ale může být nebezpečná, protože hrozí přehlédnutí třeba nějakého podstatného příznaku. Člověk trpící chronickou únavou by měl podstoupit komplexní vyšetření, imunologií a endokrinologií počínaje a klidně až návštěvou psychologa či psychiatra konče. Nekonečná únava může pokračovat, přestože všechna vyšetření dopadnou dobře. Co pak? Potom přichází na řadu právě návštěva psychologa či psychiatra. Za chronickou únavou se totiž nezřídka schovává deprese, tedy poměrně jasná příčina.
 

NAŠI PSYCHOLOGOVÉ JSOU VÁM K DISPOZICI NA TELEFONU -  24 HODIN DENNĚ, 7 DNÍ V TÝDNU!


Varovné signály není dobré podceňovat

Chronickou únavu rozpoznáme tak, že nám od pocitu únavy nepomůže dostatečný spánek a naše průměrná denní aktivita dlouhodobě klesá i o více než polovinu. Tou příčinou kromě již zmíněné deprese však mohou být i dlouhodobě přecházené infekce nebo problémy se štítnou žlázou, ale třeba i dlouho pociťovaná nespokojenost v práci či v rodině. Prvotní příčinou totiž vůbec nemusí být fyzický problém spojený s naší tělesnou schránkou, jako třeba větší momentální zápřah nebo nějaká nemoc. Příčinou může být i problém v naší duši spojený s tím, že se nám dlouhodobě nedaří v práci nebo doma a tato nespokojenost nás sžírá. Proto je nejlepší cestou, pokud máme veškerá vyšetření v pořádku, nebát se a navštívit psychologa nebo psychiatra. Někomu pomohou až léky, ale někdo může být vysvobozen díky tomu, že si o svých pocitech s někým otevřeně promluví a spadne to z něj, uleví se mu.

Abychom do toho vůbec nespadli a vyhnuli se zrodu vleklé únavy, je důležité, stejně jako když se chceme vyvarovat jakýchkoli jiných neduhů, dodržovat správnou životosprávu - nezapomínat na pravidelný zdravý pohyb a vyváženou a pestrou stravu. To je základ jakékoli prevence. Dále je důležité nepřeceňovat své možnosti nebo alespoň ne dlouhodobě. A když už se tomu jednou za čas nevyhneme, nesmíme zapomínat na kvalitní odpočinek. Není dobré dlouhodobě přetěžovat své schopnosti. Odpočinek je důležitý i během dovolené a když se na ni chystáme. Mnohdy před dovolenou blázníme, abychom vše stihli. Pak se nezřídka stane, že nás na začátku dovolené hned něco skolí. Také je potřeba nepřecházet ani malé virózy a zbavit se jich v rámci klidového režimu. Nespokojenost v práci vyřeší její změna. Pokud jsme nespokojení doma, je dobré si o tom s nejbližšími promluvit a nedusit to v sobě. Jestliže na vše dbáme a únava přesto přetrvává, je žádoucí navštívit lékaře.

Únava se dá v dnešní době považovat za vlastně takovou přírodní selekci slabších jedinců. Dříve měly tuto funkci zákeřné infekce. Těm jsme dnes schopni odolávat díky lékům a tak je únava jinou formou projevu slabosti organismu. Vleklá a ubíjející únava však nemá nic společného s neschopností. Někdo zkrátka zvládá hektický životní rytmus současné doby lépe a někdo hůře. Každé tělo zvládá nápor jinak. A když tělo musí fungovat delší dobu přes jeho možnosti, může se to v konečném důsledku projevit negativně. Takové tělo prostě nemusí dané zatížení zvládnout a dříve nebo později dojde k jeho reakci v podobě nějaké nemoci a s tím související únavy. Případně může únava nemoci předcházet a být pro nás varovným signálem. Závěrem si z toho můžeme odnést radu, že se vyplatí poslouchat své tělo a neignorovat, co se nám snaží naznačit. Mohli bychom se dostat do pasti, ze které není snadného úniku.

Další články

Výchova dětí a nové technologievloženo 19. 7. 2021

Výchova dětí a nové technologie

V dnešním dynamickém a rychle se měnícím světě má neustále se vyvíjející technologie své místo a již si život bez ní neumíme představit.

Jak moc technologiím dovolíme vstoupit do života nás a našich dětí?

Jak znovu získat ztracenou důvěruvloženo 12. 7. 2021

Jak znovu získat ztracenou důvěru

Důvěra je jedním ze základních pilířů fungujících partnerských vztahů. Díky vzájemné důvěře zvládneme řešit závažné problémy. Jak se dá ale ztracená důvěra obnovit?

Chceme-li obnovit důvěru, je nezbytné si uvědomit, že není vše ztraceno.

Jak zvládat úzkostvloženo 5. 7. 2021

Jak zvládat úzkost

Každý z nás asi někdy zažil úzkost a obavy. Není to nic neobvyklého, jde o normální emoční reakce na nebezpečí či stres. Když nebezpečí pomine, pocit úzkosti většinou sám odezní.

Horší je to, pokud se pocity úzkosti objevují příliš často a mají větší intenzitu a trvání.

Jak chápat sny?vloženo 28. 6. 2021

Jak chápat sny?

Někdy se nám v hlavě během spaní odehrává něco zajímavého, příjemného a je nám líto, že takový sen nemůže pokračovat, když se probudíme. Jindy můžeme prožívat vyloženě noční můru.

Někdo má pocit, že se mu žádné sny nezdají a jiní prožívají velmi živé sny třeba každý den.

|<< < 2 | 3 | 4 | 5 | 6 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky