Jak chápat sny? - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 28.6. 2021Jak chápat sny?

Sny jsou jedinečné. Někdy se nám v hlavě během spaní odehrává něco zajímavého, příjemného a je nám líto, že takový sen nemůže pokračovat, když se probudíme. Jindy můžeme prožívat vyloženě noční můru.

Nejčastěji si však pamatujeme zmatené, útržkovité scény. Nedávají nám smysl a tak nevíme, co si o nich myslet. Proč je to pokaždé jinak? Někdo má pocit, že se mu žádné sny nezdají a jiní prožívají velmi živé sny třeba každý den. Ať je to tak či tak, situace odehrávající se v našich hlavách během snění nejsou vždy nahodilé. Nezřídka za ně může naše podvědomí, které se nám touto cestou pokouší něco říci. Některé naše sny totiž mohou být v podstatě jakousi řečí naší vlastní duše, jenž k nám promlouvá o nás samotných. Jak poznat, který sen si máme vzít k srdci? A jak máme takové sny chápat?

V minulosti byly sny chápány čistě jako poselství, které předpovídá nějaké budoucí dění. Významný lékař a psycholog Sigmund Freud toto vyvrátil a sen definoval jako nahlédnutí do našeho nevědomí. Tím měl na mysli naše touhy a pudy, čili tu stránku naší osobnosti, kterou známe dobře jen my sami. Díky snům si pak máme plnit naše tajná přání. Švýcarský lékař a psychoterapeut Carl Gustav Jung zase vnímal sen jako protipól našich reálných činností, který nám pomáhá rozšířit naše obzory. Každopádně sny většinou nebývají přímočaré. To, co nám mají signalizovat, je mnohdy jen zlomkem velmi barvitého příběhu. Ve spánku mozek zpracovává vjemy z uplynulého dne. Proto může být součástí některých snů například i to, co jsme třeba viděli v televizi nebo něco, o čem jsme četli v knížce. Může to ale být spojené s nějakou emocí, jenž je pro naší současnou situaci klíčová.
 

PSYCHOLOGICKÁ POMOC NA TELEFONU - NONSTOP A ZCELA DISKRÉTNÍ! Volejte 900 70 10 20*


Neexistují obecné rovnice

Existuje mnoho výkladových slovníků zaměřených na význam snů, které nám mohou ukázat určitý směr, avšak skutečná podstata našich snů vychází jen a jen z nás, z našeho reálného života a nedá se nijak zobecnit. Kontext snů je třeba vzít do souvislosti s naší osobní situací. Sny totiž správně nelze vysvětlit jedním způsobem. Je třeba se zamyslet nad tím, jaký význam mohou mít v souvislosti s naším aktuálním emocionálním stavem. Není snadné vyhodnotit, zda to, co se nám právě zdálo, má pro nás nějaký konkrétní význam. Právě proto, že náš mozek zpracovává vše, co vidíme, slyšíme nebo co si představujeme. Možná se k tomu ale při snění vrací z nějakého důvodu. Možná je pro nás dané téma nebo určitá souvislost s danou situací důležitá. Například pokud se nám zdá, že se s někým hádáme, třeba je to pro nás signál, abychom se zamysleli nad tím, zda máme se všemi blízkými vztahy v pořádku.

Může se klidně i stát, že se nám zdá něco, co nám momentálně nedává žádný smysl, ale později třeba zjistíme, když si takových střípků dáme dohromady více, že nám celkově poskytují nějakou cennou informaci. Výkladové slovníky zaměřené na sny vycházejí z jednotlivých symbolů obsažených ve snech. Jejich význam se však nedá zobecnit, není univerzální. Diferencují se podle konkrétní situace každého člověka a dalších specifik daného snu. Každý sen musíme vzít do souvislosti s naší aktuální životní situací. Jestliže se chceme svými sny zabývat a snažit se jim porozumět, je dobré si je hned po probuzení zaznamenat, protože bychom si nemuseli vše zapamatovat. Je přitom klíčové si uvědomit, co konkrétně z daného snu v nás vyvolalo nejsilnější emoce. Pak hledejme paralelu s naší aktuální situací. A pokud to nebyl sen ojedinělý, můžeme hledat i souvislosti s dalšími našimi sny. Řada lidí si své sny nepamatuje. Když už se nám stane, že si nějaký sen pamatujeme, je dobré se nad ním zamyslet a nemávnout nad ním jen tak rukou. Mohou být jakýmsi oknem do naší duše. Vlastně dokážou být zrcadlem naší aktuální situace, kdy odráží pro nás důležité fragmenty. Mohou nám naznačit některé rysy našeho chování, poukázat na naše aktuální problémy, ale i nastínit vhodné řešení nějaké konkrétní situace. Některé sny dokonce zvládnou člověku otevřít oči v rámci přístupu k jeho mezilidským vztahům. Sny nám prostě napovídají, čemu bychom měli věnovat pozornost. Když něco potlačíme, může se nám to vrátit v nepříjemné podobě. Nepříjemné myšlenky a negativní emoce zkrátka potřebují nějaký ventil. A sen je ta lepší varianta v porovnání třeba s nemocí. Pokud se nám tedy ve snech opakuje nějaké téma nebo se stále vrací podobný sen, měli bychom se nad tím zamyslet. A když si o tom zkusíme s někým promluvit, třeba opravdu odhalíme užitečné souvislosti.

Další články

Jak přežít poslední zimní dny?vloženo 22. 2. 2021

Jak přežít poslední zimní dny?

I když je nyní už po slunovratu a Hromnicích a dny se pomalu a jistě prodlužují, může být pro nás zimní období z mnoha důvodů náročné (nedostatek světla, nízké teploty, atd…).

Přinášíme Vám 10 tipů, jak "přežít" v zimním mrazivém období.

Je důležitější dítě, nebo záchrana nového partnerského vztahu?vloženo 15. 2. 2021

Je důležitější dítě, nebo záchrana nového partnerského vztahu?

V naší poradně se poměrně často s touto otázkou setkáváme. Přesněji řečeno se stížnostmi lidí, kteří mají pocit, že jejich partner či partnerka příliš podléhají požadavkům a nárokům svých dětí na úkor budování nebo zachování partnerského soužití.

Jaké zvolit řešení?

Jak kontrolovat svoje emoce v práci?vloženo 8. 2. 2021

Jak kontrolovat svoje emoce v práci?

Rutina a tlak, který vyvolávají různé termíny a závazky, jsou nejčastější příčinou vzniku negativních emocí při práci. Jsou to ale stresové situace, které jsou nedílnou součástí života.

Jak je ovládat a neumožnit přitom vzniku konfliktním situacím?

Jak zvládat negativní poznámkyvloženo 1. 2. 2021

Jak zvládat negativní poznámky

Před kritiku, ať už oprávněnou či neoprávněnou, je občas postaven každý. Někdo ji dokáže ignorovat, jiný se kvůli ní trápí. V pořádku není ani jeden výsledek. Většina z nás ji však samozřejmě řeší.

Když od někoho z našeho okolí slyšíme nepříjemná slova o nás samotných, zasáhne nás to.

|<< < 3 | 4 | 5 | 6 | 7 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky