Muž jako metrosexuál - přirozená péče nebo extrém? - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 1.4. 2024Muž jako metrosexuál - přirozená péče nebo extrém?

Mnohým jsou k smíchu a považují je za zženštělé. Metrosexuálové na svou obranu argumentují tím, že nejde o nic víc, než že jim na sobě prostě záleží a dbají o sebe. Často ale cítíme, že je ta jejich péče trochu přehnaná. Proč metrosexuálové získali nálepku něčeho opovrhovaného? Kdy je tato péče ještě přirozená a kdy už je to "přes čáru"?

Pojem metrosexuál byl inspirován narcisem - mužem posedlým svou vlastní krásou a zamilovaným do sebe samého. Metrosexuál má navíc rád ruch velkoměsta. Právě metropole a její centrum nabízející řadu nejlepších obchodů, kaváren či kosmetických a kadeřnických salónů vnukla metrosexuálům základ jejich pojmenování. Druhá část názvu vůbec nesouvisí se sexuální orientací, ačkoli se to tak nabízí. Mnoho lidí tuto skutečnost neví a proto je pojem metrosexuál nezřídka spojován s homosexuálem. Zde může pramenit negativní vnímání.

Kde se vzal metrosexuál?


Tento nový typ muže částečně vytvořil marketing firem s oblečením a kosmetikou, které v mužích o sebe pečujících vycítily zatím nevyužitý spotřebitelský potenciál. V určité míře k tomu ale pomohla také krize mužské identity a potřeba mužů vymezit se. Vždy existovali muži, kteří o sebe trochu více pečovali a více dbali na svou hygienu a výběr oblečení. Právě však kvůli podobnosti s životním stylem gayů se mnohdy styděli naplno projevit svůj postoj k péči o sebe sama.

Když ale vnímání homosexuálů přestalo být takovým tabu, heterosexuální muži se již nestyděli za to, že o sebe pečují a to byl impulz pro marketing a reklamní agentury k vytvoření nového trendu a jeho zpopularizování. K tomu bylo potřeba vytvořit vzor, který budou chtít napodobovat. A tak vznikla ikona metrosexuálů ztělesněná známým fotbalistou Davidem Beckhamem. Mnoho mužů chtělo vypadat a přistupovat k péči o sebe sama jako on a začali ho napodobovat. A jelikož se jedná o heterosexuálního sportovce, už se nemuseli bát, že budou vnímáni jako gayové. Šíření obrazu takovéto ikony napomáhají média, kdy nejběžnějším příkladem jsou lifestylové časopisy. Předkládají nám nejnovější trendy v nejrůznějších oblastech jako móda, životní styl, péče o sebe sama. A to právě nejen ženám, ale i mužům.

PSYCHOLOGICKÁ POMOC NA TELEFONU - NONSTOP A ZCELA DISKRÉTNÍ! Volejte 900 70 10 20*

Náš vzhled, náš svět

Jsou nám předkládány ideály krásy, ženám i mužům. Není nutné je bezhlavě následovat. Ale dbát o svůj vzhled je v pořádku. Má to smysl a význam nejen v mezilidských vztazích, ale třeba i v zaměstnání. Předpokládá se totiž, že když o sebe někdo dbá, bude i v práci ctižádostivý a důsledný. Náš vzhled ostatní vnímají a částečně nás podle něj také posuzují. Kdo skvěle vypadá a má styl, bývá vnímán jako sebevědomý a úspěšný. Na základě toho můžeme chápat vznik metrosexuálů. Je to vlastně odpověď určitého typu lidí na životní realitu a její standardy. Ale je to samozřejmě také otázka hodnotového žebříčku jednotlivce a jeho potřeby vymanit se, odlišit.

Muži pečující o své tělo se ale začali objevovat mnohem dříve než pojem metrosexuál. Zprvu byl metrosexuál, chápaný jako muž posedlý novými trendy, přijímán spíše negativně. S podporou mu ale pomohla média, zadavatelé inzercí a samozřejmě již zmiňovaná zosobněná ikona. Hned si tak získal mnoho příznivců. A když muže, kteří o sebe pečují, začaly oceňovat také ženy, zvýšilo to jejich popularitu o to více.

Všeho s mírou

Přesto je metrosexuál řadou lidí zavrhován. Je to kvůli přílišné zženštilosti a také se to týká těch případů metrosexuálů, kteří péči o sebe přehánějí, plně se přizpůsobují svým vzorům a zapomínají na svou vlastní identitu. To se může jevit jako ubohé. Když se metrosexuál navíc úplně distancuje od zažitých "mužských aspektů" jako schopnost ochránit druhého, stát si za svým názorem a být zodpovědný, není divu, že si získá své odpůrce. A tak jako se šíří pozitivní mínění, dokáže se šířit i to negativní. Přehnaný metrosexuál začal být odsuzován a to dalo prostor ke vzniku nového modelu - übersexuála, který o sebe pečuje a dobře vypadá, ale zůstává sám sebou, zajímá se i o ostatní, nejen o svůj vzhled, je zodpovědný a spolehlivý. Bez ohledu na názvy, nejlepší je prostě muž, který má od všeho něco.

Ne že by všichni metrosexuálové měli všechny zmíněné nedostatky, ale v každém případě platí, že nic se nesmí přehánět. Asi se nedá jednoduše říct, kde má charakteristika metrosexuála své hranice, ale dá se říci, že je to muž, který upřednostňuje jisté zájmy. Pak záleží, jak moc jim podléhá. Být stále upravený a navoněný je sice hezké, ale člověk tím nesmí být posedlý. Pečovat o sebe je v pořádku, ale nesmí u toho dojít ke ztrátě vlastní identity a ostatních (pro muže) zcela přirozených zájmů. Zkrátka náš vzhled by nás měl zajímat, ale nesmí se z něho stát modla, kvůli které nevidíme, neslyšíme.

Další astročlánky

Úzkost a panikavloženo 18. 3. 2024

Úzkost a panika

Panika - už jen, když slyšíme to slovo, přepadne nás nervozita. Představujeme si hrozivé situace, při kterých se lidé přestávají ovládat a zběsile hledají záchranu.

Věděli jste ale, že člověk může zpanikařit jen tak, bez zvláštního vnějšího důvodu? I to se děje a stát se to může komukoliv z nás.

Naučit se dá i bezmocnost a rezignace …vloženo 19. 2. 2024

Naučit se dá i bezmocnost a rezignace …

Aktivita, sebejistota, asertivita, pevná vůle, tah na branku ve smyslu schopnosti určit si cíl a tvrdě za jeho splněním jít, pevné nervy, vysoká frustrační tolerance, odolnost vůči stresu.

Máte-li alespoň občas pocit, že vaší hymnou by mnohla být píseň: “Pryč a pryč je všechno, všechna má nadějě“, přečtěte si následující přehled tvrzení.

Workoholismus, aneb když jsme stále v prácivloženo 5. 2. 2024

Workoholismus, aneb když jsme stále v práci

V dnešní době klademe velký důraz na pracovní výkon, dokonalost, úspěšnost, svět je uspěchaný a plný stresu. V tomto náročném každodenním koloběhu, který je spojen s pracovní přetížeností, lidé zapomínají na odpočinek.

O sourozencíchvloženo 22. 1. 2024

O sourozencích

Když se lidé rozhodnou mít děti, zpravidla předem nepočítají s tím, že by zůstali jen u jednoho. Víc dětí s sebou přináší větší pestrost, víc láskyplných vztahů, ale samozřejmě také více starostí.

Co to znamená pro první dítě? Sourozenec může do jeho světa přinést ze začátku více negativ než pozitiv.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky