Proč si mnohé ženy vybírají nevhodné partnery? - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 29.8. 2022Proč si mnohé ženy vybírají nevhodné partnery?

Mnohá žena na začátku vztahu takzvaně přivře oči. Uvědomuje si, že má partner určité chyby nebo zkrátka není v určitých ohledech podle jejích původních představ. Často jde jen o drobnosti, které jí leží v žaludku, přesto ji pohání ke snaze partnera změnit a dosáhnout tak vysněného ideálu. A tak jde do vztahu s jasnou vizí, že partnera změní. Přesně vidí, jak by se měl vztah vyvíjet a jaký by měl partner být. Neměla by ale změnit především sama sebe?

Když pochopí svůj první špatný krok, další kroky jí dovedou k sobě samotné a uvědomí si, kde jsou potřeba dělat změny. Ale některé ženy, které se neponaučí a usilují o nemožné, si stejně v případě nezdaru opět vyberou partnera hodného změn.

Problém tkví v tom, že podstatou skutečné lásky je přijmout toho druhého takového, jaký je. Pokud chceme být schopni plnohodnotně přijmout někoho nedokonalého, musíme zvládat přijetí sebe sama. Je třeba si uvědomit, že nikdo není dokonalý a stejně tak jako náš partner má nějaké chyby, ani my nejsme bez chyb. Proč si vlastně vybíráme někoho, jehož současný obraz nám tak úplně nevyhovuje? Možná je za tím právě naše vědomí v hloubi duše, že dokonalý partner neexistuje. Když si uvědomíme, že ani naše chyby třeba nejsou pro partnera nepodstatné, měli bychom právě k partnerovým chybám přistupovat s respektem. Třeba to zpříjemní život nám oběma.

Najít sílu nevstoupit do stejné řeky

Když je situace taková, že žena partnera prostě nezmění, což bývá časté, a zároveň se s jeho chybami či nedostatky nedokáže smířit, může se stát, že se dvojice zkrátka rozejde. Člověk by řekl, že taková žena nebude chtít znovu vstoupit do stejné řeky a povahově podobným mužům se bude raději vyhýbat. Opak bývá pravdou. Bohužel mnoho žen má sklony znovu a znovu se upínat k mužům, kteří jsou v nějakém ohledu problematičtí - jsou narcističtí, majetničtí nebo jsou to tzv. "páni tvorstva", kteří se snaží s druhým manipulovat. Pak jsou samozřejmě také muži, jenž mají sklony k drogám či alkoholu nebo se nepěkně chovají k ženám. To jsou další skupiny mužů, k nimž mají některé ženy sklon inklinovat. Když je jasné i samotné ženě, že jsou tito partneři nevhodní, jak si vysvětlit, proč k tomu v některých případech dochází opakovaně? A jak s tím jednou provždy skoncovat a najít si někoho vhodného?

PSYCHOLOGICKÁ POMOC NA TELEFONU - NONSTOP A ZCELA DISKRÉTNÍ! Volejte 900 70 10 20*

V průběhu dětství a dospívání se nám formuje naše vidění světa a utváří se naše vzory. Obojí je ovlivněno tím, v jakém rodinném a sociálním prostředí vyrůstáme. Pokud je v některém z těchto prostředí disharmonie a neplní správně svou funkci, můžeme to v budoucnu vnímat jako normální i při výběru partnera. Táhne nás to k tomu, co dobře známe, i když si třeba uvědomujeme, že to nedopadne dobře. Někdy se výběr partnera odvíjí od toho, jak vypadá láska naší matky vůči nám - jak vnímáme náš vztah. Pokud jsme v očích naší matky dělali všechno špatně a ona nás často ponižovala, pak hrozí, že takto vnímáme lásku a vybíráme podle toho naše partnery - takové, kteří se k nám nebudou chovat hezky.

Nezměníme-li druhého, zkusme začít u sebe

A takovýto špatný výběr se může uskutečnit i opakovaně. Stejná situace se opakuje proto, že jí dáme možnost. Když je těžké se z toho vymanit, může pomoci terapie nebo alespoň rozhovory s přáteli, kteří nám umožní změnit a uzdravit náš pohled na lásku, pokud jí vnímáme zkresleně. Je důležité naučit se sebeúctě a uvědomit si, že si lásku a úctu zasloužíme stejně tak jako ostatní. Je potřeba správně chápat povahové rysy a nepodléhat nějakým iluzím - např. si neplést dominantní chování s mužností. Při snaze o vykročení z bludného kruhu vybírání nevhodných partnerů je především nezbytné nevinit z nevydařeného vztahu sebe sama, nebrat veškerou zodpovědnost za neúspěch ve vztahu na sebe.

Z určitého pohledu je prožitý vztah s jakkoli nevhodným partnerem ponaučením, které by nás mělo nasměrovat k vhodnějším typům mužů. Když se to podaří, je to známka toho, že jsme z onoho bludného kruhu dokázali vystoupit. Pokud to nejde tak úplně samo, je třeba pochopit, že možná drobnosti na partnerovi změníme, ale případné špatné jádro bohužel změnit nezvládneme. V tom případě musíme změnit hlavně sami sebe - začít si více věřit, správně pochopit význam lásky, neuzavírat se do svého světa a být v kontaktu s dobrými přáteli, kteří nám pomohou otevřít oči. Dokážeme-li to, k chybám z minulosti už se nebudeme chtít vrátit a dostaneme se tak na cestu k lepšímu životu.

Další články

Zábava nebo výkon?vloženo 16. 5. 2022

Zábava nebo výkon?

Často okolo sebe vídáváme své známé, kolegy a bližní, kteří vykonávají určitý sport nebo navštěvují jinou zájmovou činnost a chtějí v ní být perfektní. Kde však končí zdravá míra toho chtít dělat něco na jedničku? 

Problém však může nastat v případě, když se z činnosti,

Jak se dívat na paralelní vztahy?vloženo 9. 5. 2022

Jak se dívat na paralelní vztahy?

Je možné cítit stejně hluboké city ke dvěma lidem naráz? Ačkoli milujeme svůj protějšek, může se stát, že v nás stejné pocity vyvolá ještě i jiná osoba. Není to nereálné, je to docela běžné.

Když máme pocit, že jsme pravou lásku potkali, měli bychom si ji hýčkat.

Mužský versus ženský mozekvloženo 2. 5. 2022

Mužský versus ženský mozek

Mozek muže a ženy je odlišný. Mnohdy nechápeme myšlenkové pochody svého protějšku a přemýšlíme, jestli se dá ta odlišnost generalizovat, a tudíž nemá smysl se tím trápit. A tak si říkáme, zda za to můžou geny nebo výchova v rodině.

Fyziologické rozdíly mezi mužským a ženským mozkem jsou dány vlivem hormonů.

Když nám v partnerství chybí sebevědomívloženo 18. 4. 2022

Když nám v partnerství chybí sebevědomí

Nedostatek sebevědomí je následkem našeho vnitřního negativního přesvědčení. V partnerských vztazích může být takové přesvědčení opravdu závažným problémem.

Často žijeme podle partnera a ne svůj vlastní život.

|<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky