Zdravé meze žárlivosti - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 26.10. 2020Zdravé meze žárlivosti

Jistou míru žárlivosti asi poznal každý, kdo je či byl v partnerském vztahu. Je naprosto v pořádku, že se nám nelíbí, když je náš protějšek více než zdrávo obletován jinými osobami našeho pohlaví. Nízká míra žárlivosti by neměla být žádným rizikem pro vztah. Naopak by měla dodat protějšku jistotu, že nám stále není lhostejný.

Zdravě dávkovaná žárlivost dělá vztah zajímavějším a vzrušujícím a tím ho obohacuje a udržuje živý. Nepřiměřené žárlivé scény a vyhrožování už v pořádku nejsou a mohou vztah nenávratně ohrozit. Jak poznat, jaká míra žárlivosti je ještě zdravá a co už je za hranou?

Žárlivost je charakterizována jako emocionální bdělost, která u člověka vyvolává obavu ze ztráty někoho blízkého či jeho pozornosti. O žárlivosti také můžeme hovořit jako o strachu ze srovnání. Máme obavu, že budeme srovnáváni s "konkurencí" a to s sebou nese další strach, že budeme v něčem vnímáni jako horší nebo méně schopní. A jelikož nechceme pocítit neúspěch ani ztratit partnera, je žárlivost přirozená. Ačkoli může trochu ublížit našemu sebevědomí, pokud zůstává ve zdravých mezích, donutí nás se sebou něco udělat, zapracovat na sobě a snažit se být atraktivnější a žádanější pro našeho partnera.

Problém tkví v nízkém sebevědomí

Pokud naše pocity žárlivosti sílí a jejími projevy urážíme a omezujeme našeho partnera, už jsme se dostali za její zdravou mez a pomalu ji můžeme označit za chorobnou. Chorobná žárlivost vypovídá o tom, že si nevěříme, nevnímáme se být dost dobří pro našeho partnera. Tendenci k chorobné žárlivosti mohou mít více lidé, kteří citově strádali v dětství. Nedostatek zájmu, citu a lásky z dětství může mít vliv na naše chování v budoucích partnerských vztazích. Takový člověk si s sebou nese citovou újmu a s tím spojený pocit nedostatečné důvěry v sebe sama.

Pocit nedostatečného sebevědomí může sílit až do té míry, kdy člověk přestává být schopen kontrolovat své chování, dochází u něho k emocionálním výkyvům a stále častěji ho napadají iracionální myšlenky, jenž vytvářejí prostor pro ještě horší pochyby a obavy. Jako normální jsou označovány slabé pocity nejistoty a obavy z poklesu pozornosti partnera, které však zmizí hned, jak přestanou být relevantní. Za tuto normální mez se žárlivost dostává v momentě, kdy svými obavami člověk začne být posedlý a jeho podezřívavost zcela ovládne jeho chování i náladu.

NAŠI PSYCHOLOGOVÉ JSOU VÁM K DISPOZICI NA TELEFONU -  24 HODIN DENNĚ, 7 DNÍ V TÝDNU!

Nepodléhat emocím a komunikovat

Někdo má vedle sebe žárlivce a ani o tom třeba neví. Jsou totiž dva hlavní způsoby projevu žárlivosti. Někdo v sobě pocity žárlivosti dusí, uzavírá se do sebe a s nikým o tom nemluví. Pak se ale jednou za čas může stát, že už musí emoce ven a dotyčný při relativní maličkosti doslova vybuchne a spustí na partnera všechny nevyřčené křivdy. Zpětně si třeba uvědomí, že to bylo moc a přijde s omluvou a pocity lítosti. Tyto typy žárlivců takovým svým chováním ubližují především sami sobě.

Opačným typem je žárlivec, který svým přístupem toho svého partnera dokonce omezuje. Jeho pocity ho neustále rozrušují, nedokáže se s nimi vyrovnat. Svou nedůvěru vůči partnerovi tudíž předhazuje při jakékoli vzájemné konverzaci a toto téma chce stále řešit. V extrémních případech, kdy jde navíc o agresivní žárlivost, může dotyčný těm svým emocím podlehnout a může to vyústit až v jeho neadekvátní chování, kdy svého partnera omezuje v jeho aktivitách. Tyto případy jsou nebezpečné, protože takový žárlivec už se mnohdy neovládá a partnerovi zakazuje vůbec třeba chodit ven a ten se tak stává terčem nejen psychického nátlaku, ale nezřídka i fyzického násilí.

Za žárlivostí, ať už opodstatněnou či nikoli, se skrývá obava ze ztráty partnera. Je důležitá, protože je určitým kořením vztahu. Ale nesmí v člověku probudit potřebu svého partnera ovládat. Podezření, že náš partner nepatří jenom nám, může být vyjádřeno pouhou narážkou, vtipnou poznámkou nebo i menší hádkou. Každopádně by měla následovat klidná rozmluva na toto téma. Když se to ale vyvine do stavu neustálých scén a podezírání, je to špatně a vztah to může zničit. Pokud u sebe vnímáme opakované pocity žárlivosti, je vhodné si o tom s partnerem promluvit - o naší obavě, že bychom ho mohli ztratit. Vyjádříme tím jeho důležitost v našem životě, dáme mu najevo, že nám na něm záleží.

Pokud mají oba partneři snahu vztah zachránit a udržet, je na místě komunikace jako základní lék. Je důležité společně hovořit o důvodech k žárlivosti, neomezovat, ale naopak zintenzivňovat vzájemné intimní chvíle a všechny své pocity si na rovinu říkat. Oběť žárlení, pokud jí daný vztah není lhostejný, musí pochopit, že péči potřebuje hlavně žárlivý partner. Výše uvedené cesty k nápravě mohou obnovit vzájemnou důvěru ve vztahu, především pro žárlivého partnera. Samozřejmě je nutná spolupráce, jen vzájemnou snahou docílíme ve vztahu zlepšení. Oba partneři by měli svým chováním dávat maximálně najevo, že jim ten druhý není lhostejný. Když budeme myslet na náš vztah - na nás oba a ne pouze sami na sebe, měla by to být správná cesta.

Další články

Jak riskovat bez rizika?vloženo 19. 10. 2020

Jak riskovat bez rizika?

Každý z nás v životě naráží na nejrůznější momenty, kdy o něčem rozhoduje a přitom zvažuje míru rizika. Jak se rozhodnout, abychom snížili riziko bez vlivu na předpokládaný přínos?

Ať už je to rozhodování složité či jednoduché, pořád srovnáváme možné přínosy i rizika.

Ke štěstí můžete vychovat vloženo 12. 10. 2020

Ke štěstí můžete vychovat

Myslíte, že štěstí je jen náhoda a navíc vyhrazená pro ty bohaté a dobře narozené? Kdepak! Štěstí můžete docela snadno přivolat a dokonce ho darovat vlastním dětem.

Každý člověk je jedinečný a má jinou představu o osobním štěstí.

Co bývá jádrem ženské nevěry?vloženo 5. 10. 2020

Co bývá jádrem ženské nevěry?

Zda jsou více nevěrní muži nebo ženy se nikde s jistotou nedozvíme. Různé průzkumy uvádějí různé výsledky a pravděpodobně ne všichni dotazovaní v tomto směru uvádějí skutečnou pravdu.

Jádrem ženské nevěry často bývá fakt, že daná žena v životě šidí sama sebe.

Roztroušená skleróza vloženo 28. 9. 2020

Roztroušená skleróza

Roztroušená skleróza je jedno z nejčastějších neurologických onemocnění. Postihuje spíše ženy než muže a obvykle se objevuje mezi devětadvacátým a třiatřicátým rokem. Tato nemoc napadá myelinovou vrstvu, což jsou tukové buňky, které obalují nervy a umožňují efektivní vedení elektrických impulzů, díky kterým se můžeme bezproblémově pohybovat.

Jak na úspěšnou léčbu?


Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky