Zvědavost jménem ex - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 6.9. 2021Zvědavost jménem ex

Zřejmě každý, kdo má minimálně jeden partnerský vztah již ukončený, si někdy na svou/svého ex vzpomene. Pokud nám náš ex-partner vyvstává v myšlenkách častěji, možná bychom měli zpozornět. Jestliže jsme si už dokonce v dnešní době sociálních sítí našeho bývalého partnera zkusili "najít" a zjistit o něm/ní nějaké informace nebo alespoň prohlédnout fotky, je namístě opatrnost. Tato zdánlivě bezvýznamná zvědavost může poměrně rychle vyústit v nezdravou závislost. Tajné sledování ex-partnerů na internetu má své stinné stránky.

Když s tím člověk jednou začne, může se stát, že nebude jednoduché přestat. Při shlédnutí jedné fotky nás zaplaví zvláštní pocity a uvědomíme si, že nám náš ex-partner není lhostejný. A tak v tom pokračujeme a pátráme po dalších fotkách. Přitom se u toho pokaždé cítíme mizerně, jako šmíráci. Neumíme s tím však přestat. Je to vlastně jako droga, která nám vždy, ve spolupráci s naší fantazií, nakrátko navodí příjemné pocity.

Opatrnost je namístě

Ze sledování bývalých partnerů na internetu se může poměrně snadno stát zlozvyk, kterého se není jednoduché zbavit. Opatrnost je tedy opravdu namístě. Tahle záležitost nám totiž rozhodně nic pozitivního nepřináší. Z objevených fotek si můžeme dát dohromady mnoho informací, jenž nás budou velmi pravděpodobně spíše zraňovat. Naši bývalí partneři, se kterými jsme dříve trávili krásné chvíle či dokonce plánovali společný život, buď zestárli a není na nich nic zajímavého, což nás zřejmě nepotěší. Anebo se nám naopak líbí více než dříve a život, který vedou s někým úplně jiným (nedej bože krásným), se jeví až moc idylicky, a to nás možná určitým způsobem zabolí.

Právě sociální sítě přispívají k tomu, že se mnohem obtížněji dělá tlustá čára za ukončenými vztahy. Dokud máme své bývalé partnery mezi přáteli na sociálních sítích, kdykoli na nás může nečekaně "vyskočit" fotografie, jenž nás z jakéhokoli důvodu zabolí. Jestliže máme ve všem jasno a od všech našich ex jsme se potřebným způsobem oprostili, pak není co řešit. Pokud ale tápeme a cosi nás pořád kamsi táhne, ačkoli to nechceme, protože nám to přináší bolest, pak bychom měli tomu konci pomoct a ze sociálních sítí si své ex jednou provždy vymazat.

PSYCHOLOGICKÁ POMOC NA TELEFONU - NONSTOP A ZCELA DISKRÉTNÍ! Volejte 900 70 10 20*

Nedělejme, co nás bolí

Nejenže je sledování bývalých partnerů na sociálních sítích nebezpečně návykové, ale je také trapné. Takovéto internetové šmírování totiž může mít neblahý vliv na naše sebevědomí. Rovněž nás to může brzdit v tom smyslu, že nejsme schopni se ve svém životě posunout dál. Tajné sledování ex-partnerů činí proces definitivního ukončení vztahu (i ve své mysli) velmi obtížným. Ačkoli už fyzicky s ex-partnerem nejsme, v myšlenkách se v tom vztahu nimráme dál a ničí nás to. Může to mít prostě za následek, že rozchod neseme hůře, nedokážeme se zbavit sexuální touhy po ex-partnerovi a stýská se nám. Není to v pořádku a ubližuje nám to.

Lidská zvědavost může někdy působit až morbidně. Leckdy jsou lidé schopni pátrat i po tom, o čem dopředu vědí, že jim to způsobí bolest. Bezprostředně po rozchodu může sledování ex-partnerů na internetu tlumit tu velkou bolest, pomáhá to nepocítit danou ztrátu naplno. Celý proces uzdravení se z rozchodu to však pouze zpomaluje. Působí to jako brzda, která nám znemožňuje posunout náš vlastní život někam dál.

K tomuto nezdravému používání sociálních sítí většinou inklinují lidé, kteří trpí sociální úzkostí, ale touží i po společnosti, po kontaktu s druhými. Díky sociálním sítím mají pocit, že jsou více v kontaktu s jinými lidmi, opravdový osobní kontakt přitom podstupovat nemusí. Když se to ale stane něčím pravidelným a třeba i stále intenzivnějším, tak si člověk časem začne připadat jako šmírák. Tím spíše, pokud takto sledujeme své ex-partnery. K ničemu to nevede, je to jen cesta, jak si snížit sebevědomí a cítit se mizerně.

Když někdo tajně sleduje svého ex-partnera na internetu a nějak se tím sžírá, měl by si uvědomit, že problém je v něm samotným. Většinou je za tím nízké sebevědomí, celé to může spouštět nějaká vlastní nejistota. Pokud cítíme, že jsme ten bývalý vztah sami v sobě ještě tak úplně neukončili, takovéto špehování nám pouze ubližuje. Může pomoct zpřetrhání těchto vazeb (nebo alespoň pozastavení, dočasně, než to zvládneme), abychom byli schopni za bývalým vztahem udělat jednou provždy tlustou čáru a ušetřený čas věnovali sami sobě a tomu, co nás baví, těší a posunuje dál, místo toho, co nás drží na místě. Lepší je se od ex-partnerů na sociálních sítích oprostit a raději být více v kontaktu s někým novým. A úplně nejlepší je jít ven a pokusit se seznámit s jinými lidmi.

Další články

Jaký vliv má kojení na psychiku?vloženo 3. 5. 2021

Jaký vliv má kojení na psychiku?

Názory na kojení se objevují různé – někomu připadá přirozené, jinému nezbytné, někdo ho může brát jako něco nechutného, co bylo v minulosti nutným zlem a dnes by proto mělo být elegantně nahrazeno umělou výživou.

Jaká varianta je lepší a jak se rozhodnout?

Rozvod a dítě! Syndrom zavrženého rodiče.vloženo 26. 4. 2021

Rozvod a dítě! Syndrom zavrženého rodiče.

Rozvodovost se bohužel nevyhýbá manželstvím s dětmi, tudíž někdy jsou onoho vzorného chování dospělých svědci i děti. Dítě se stává ve sporu dvou dospělých nechtěně zbraní jednoho z nich.

Jeden z rodičů začne popuzovat dítě proti druhému rodiči. S tímto jevem se setkáváme zejména v situacích, kdy je dítě

Hysterie – seje vítr a miluje bouřivloženo 12. 4. 2021

Hysterie – seje vítr a miluje bouři

Zkuste popsat, jaká osoba se vám vybaví coby hysterka. Intrikaření a snaha ovládat okolí jí nebývá cizí. Umí vášnivě milovat, především sebe.

Jak takového člověka poznáte?

Drogová závislost dítěte a jeho rodina vloženo 5. 4. 2021

Drogová závislost dítěte a jeho rodina

Bere Vaše dítě drogy a Vy nevíte, jak se k němu chovat? Rádi byste mu pomohli, ale na druhou stranu máte pocit, že Vaši rodinu postupně ničí? A nebo se jen chcete něco dozvědět o tom, jak k drogově závislému přistupovat?

Proč Vaše dítě začalo s drogami?

|<< < 3 | 4 | 5 | 6 | 7 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky