Chemie v nás – emoce - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 16.9. 2020Chemie v nás – emoce

Štěstí

Lidské tělo funguje jako celek. Probíhají v něm biochemické procesy, které přímo ovlivňují kvalitu života. Na psychické úrovni je to pocit, že je nám dobře nebo naopak není. Na fyzické úrovni se vylučují látky, které působením na receptory spouštějí změny ve fyziologických funkcích a následně reakci, která se projeví v chování člověka.

Existuje několik způsobů, jak zvýšit produkci hormonu štěstí. Jedním z nich je serotonin. Kromě tělesné aktivity je k jeho produkci potřebná esenciální aminokyselina, kterou máme šanci přijímat v potravě s obsahem bílkovin. Tělo si ji tedy nedokáže jinou chemickou přeměnou vytvořit. Nazývá se tryptofan. Níže je uveden chemický vzorec.

K syntéze serotoninu je nezbytně nutný taktéž vitamín B6. Tryptofan je vzácnější aminokyselina, která je ve výhodnějším množství zastoupena v lososu, v krůtím mase a ve vejcích. Některá onemocnění střev však mohou způsobit to, že se tato látka nestačí vstřebat do krevního oběhu. Důsledkem je snížená syntéza serotoninu a chronicky špatná nálada. Člověk nemá radost ze života, může trpět až depresemi. V horším případě dochází k látkovým závislostem (abusu alkoholu či jiných návykových látek). Centrum uspokojení v mozku (amygdala) se klamně ošálí jinými látkami, které nejsou člověku přirozené a systematicky tělo ničí.

L–tryptofan je možné užívat také formou potravinového doplňku. U některých onemocnění se doporučuje konzultovat jeho příjem předem s lékařem.

Pocit štěstí je důležitý k naplnění života. Je jedním z hnacích motorů pro stanovování a dosahování životních cílů. Přání štěstí při gratulaci tedy není jen zbytečná a otřepaná fráze, ale projev empatie k druhému, aby dosáhl vyšší životní lidské potřeby.

Přeji vám všem hodně štěstí!

Další články:

NOVINKA - Písemné poradenstvívloženo 7. 4. 2014

NOVINKA - Písemné poradenství

Na základě vašich přání a požadavků, jsme pro vás ve spolupráci s renomovaným českým psychologem, PhDr. Novákem připravili zcela novou službu - anonymní písemnou poradnu.

 Využijte možnost diskrétního a anonymního dotazu teď!

Psycholog na telefonu – diskrétně a okamžitě!vloženo 28. 1. 2014

Psycholog na telefonu – diskrétně a okamžitě!

„Návštěva“ psychologa se stává v Česku konečně legitimní!  Nebojte se psychologa!

Mít problém není ostuda ani známka slabosti. Každý z nás se v životě občas dostane do situace, která nám přináší těžké zkoušky a se svými potížemi si neumí poradit sám.

Dvakrát vodku!vloženo 18. 9. 2012

Dvakrát vodku!

„Dvakrát vodku!“

Tak tuhle větu v našich restauracích nějakou dobu neuslyšíme. Poprvé v historii České republiky máme prohibici kvůli tomu, že se na trh dostal alkohol spolu s methanolem.

|<< < 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky