Duševní choroba – daň za popularitu? - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 6.4. 2020Duševní choroba – daň za popularitu?



V poslední době, hlavně díky médiím, často slýcháme, že se nějaký veřejně známý člověk, tedy celebrita, „zhroutil“. Ale co je tím myšleno a co za tím může být schováno?

Diagnózy se různí, od maniodepresívní psychózy (odborně bipolární afektivní poruchy) přes pokusy o sebevraždu nebo nadměrné užívání alkoholu či drog. Konkrétních případů bychom našli opravdu hodně a denně nám různá média přinášejí další. Ale jsou umělci a lidé pracující v šoubyznysu nějak více ohrožení v oblasti duševních poruch?

Proč jsou populární osobnosti více ohroženy duševními problémy?

  • Jejich životní styl je často strašně vyčerpávající, nepravidelný a jsou vystaveny neustálým stresům.
     
  • Hlavně však jsou součástí něčeho, co by se dalo nazvat „obchod s emocemi“. Aby byly schopny předávat emoce dál, musí samy sahat hluboko do svých vlastních. A právě v tomto směru jsou naše lidské kapacity dost omezené. Osobnostní vybavení člověka je sice různé, ale každý máme svou hranici, kdy už nemůžeme dál. A tím, že ze sebe vydávám hodně emocí pro ostatní, ohrožuji svým způsobem sám sebe. A čím větší ty emoce jsou, tím větší daň musím obvykle zaplatit.
PSYCHOLOGICKÁ POMOC NA TELEFONU - NONSTOP A ZCELA DISKRÉTNÍ! Volejte 900 70 10 20*

I změna k lepšímu může přivodit stres!

Může se zdát, že pokud člověk prožívá nějaké příjemné chvíle nebo životní změny, přispívá to k jeho lepší psychické pohodě. Jenže každá změna, i příjemná, nás může stresovat a pokud se těchto změn nakupí víc, můžeme začít být ohroženi. U některých známých osobností by se mohlo zdát, že dosáhly všeho, čeho chtěly – úspěch, prestiž, peníze, obdiv – jenže právě kumulace mnoha i výrazně pozitivních událostí může být tím, co nějaký druh psychického onemocnění spustí. Takže nejen nepříjemné životní události jako jsou úmrtí, rozvody a podobné, ale i ty důležité a přitom příjemné mohou být příčinou změny psychické pohody nebo dokonce onemocnění. Zde je maximálně důležité, aby si okolí člověka, který je takto postižen, včas všimlo, že je něco v nepořádku.

V některých případech to vypadá, že se včasné pomoci dostalo, případně že si tito lidé sami uvědomili, že stojí na kraji propasti – jako příklad mohou sloužit lidé, kteří vyhráli svůj boj s třeba i dlouhodobou závislostí (např. Eva Holubová, Miroslav Etzler, Tomáš Hanák nebo Jarek Nohavica). Ale vzpomeňme si z poslední i dávnější doby na případy, kdy pomoc opravdu přišla za pět minut dvanáct (Marek Vašut) nebo již pomoci nebylo (Karel Svoboda, Petr Lébl). Je proto potřeba vnímat u svého okolí případné změny v chování a nebát se vyhledat odbornou pomoc.

Démon alkohol

Dalším ohrožením pro lidi z uměleckého světa je určitě alkohol. I když alkoholikem se může stát každý z nás, u těchto lidí je to otázkou časté přítomnosti na různých party a podobných příležitostech. Ale hlavní nebezpečí je v tom, že se člověk poskytující druhým lidem emoce musí sám ze stavu emočního vzrušení nějak dostat. A alkohol je vždy po ruce. Zezačátku odbourává stres, úzkost i vzrušení, ale jak si člověk zvyká, je třeba větších dávek tohoto „tišícího prostředku“. Tak se člověk nenápadně dostává tam, kde nikdy nechtěl být. Umělci úspěšně či neúspěšně léčení z alkoholismu by mohli vyprávět.

Takže ohrožení může přijít z několika stran a je dost vážné. K tomu ještě přispívá fakt, že uměleckou dráhu často volí lidé velmi citliví a emotivní – což je pro jejich umělecké výkony skvělé, pro duševní vyrovnanost už podstatně horší.

Může to potkat i vás!

 

To, že jsou umělci ohroženi více, však neznamená, že by se tento problém netýkal nás všech. Deprese může přijít nečekaně a bez příčiny, to samé platí i o jiných nemocech duše. Je proto dobré vědět kam se obrátit pro radu, která může v pravé chvíli zachránit život. A právě psychologická poradna po telefonu může tuto službu velmi dobře splnit.

Další články:

Psycholog na telefonu – diskrétně a okamžitě!vloženo 28. 1. 2014

Psycholog na telefonu – diskrétně a okamžitě!

„Návštěva“ psychologa se stává v Česku konečně legitimní!  Nebojte se psychologa!

Mít problém není ostuda ani známka slabosti. Každý z nás se v životě občas dostane do situace, která nám přináší těžké zkoušky a se svými potížemi si neumí poradit sám.

Dvakrát vodku!vloženo 18. 9. 2012

Dvakrát vodku!

„Dvakrát vodku!“

Tak tuhle větu v našich restauracích nějakou dobu neuslyšíme. Poprvé v historii České republiky máme prohibici kvůli tomu, že se na trh dostal alkohol spolu s methanolem.

|<< < 1 | 2 | 3

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky