Jak přežít poslední zimní dny? - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 22.2. 2021Jak přežít poslední zimní dny?



I když je nyní už po slunovratu a Hromnicích a dny se pomalu a jistě prodlužují, může být pro nás zimní období z mnoha důvodů náročné (nedostatek světla, nízké teploty, atd…). Když jsem jednoho zimního večera listoval virtuálními časopisy, v britském vydání časopisu Psychologies Magazine jsem narazil na zajímavý článek na toto téma, který mne zaujal svou návodností a příklady, a proto bych se s vámi o něj rád podělil. Psycholožka Helen Fosterová vybrala 10 tipů, jak „přežít“ v zimním mrazivém období.


1) Hýbejte se
Zimní dny jsou silně spojeny s klesající dobrou náladou, která úzce souvisí s hladinou hormonu zvaného serotonin. To je proto, že enzymy, které absorbují serotonin, jsou aktivnější, když jsou dny kratší. Výzkumy univerzity v Princetonu ve Spojených státech ukázaly, že rytmické pohyby, jako kývání nohou, ťukání prsty nebo žvýkání žvýkačky zvyšuje uvolňování serotoninu. "Můžete také zvýšit hladinu tohoto hormonu prostřednictvím správně zvolené stravy," říká Dr. Caroline Longmore, autor knihy The Serotonin Secret. Navrhuje přidání serotonin - posilujícího jídla, jako jsou např. sojové klíčky, chřest, slunečnicová semínka, humr, tvaroh, ananas, tofu, špenát či banány.
A ono nejde jen o nějaké „malé“ pohyby, i v zimě bychom neměli zapomínat na pohybové aktivity obecně. Problém je v tom, že ne každý má sportovní hobby, kterému se lze věnovat celoročně. Je proto vhodné zvážit buď nějaké halové alternativy či opravdu zvolit i nějaký „zimní“ sport.

2) Co mi může udělat radost?
Pokud budete celou zimu jen naříkat na chlad, tmu a vlhko, budete se zaručeně cítit na dně. "Zaměřte se na radosti zimy," říká kouč Robert Ashton, autor knihy The Life Plan: 700 Simple Ways To Change Your Life For The Better. Navrhuje vytvořit si seznam věcí, které můžete dělat jenom v zimě, jako jít si zalyžovat nebo obdivovat se tanci vloček, nebo věcí, které jsou prostě v zimě lepší, jako je strávit noc schoulená s knihou nebo pití horké čokolády se šlehačkou, a každý den pak udělat alespoň jednu věc z tohoto seznamu.
Umět „dělat si radost“ by mělo být naší základní dovedností nejen během zimy, ale po celý rok. Schopnost umět se radovat i z jednotlivostí je jedním ze základních stavebních kamenů spokojeného života.

3) Bavte se
"Mnoho lidí přestane dělat v zimě věci, které milují, a to samo o sobě může vyvolávat pocity deprese," říká doktor Jeremy Slaughter, klinický psycholog v Londýně. Navrhl vizualizaci, kdy si klient představí pro něho perfektní zimu a pak přemýšlí nad tím, co musí udělat proto, aby tohoto „ideálu“ dosáhl. Tím se zvýší šance na to, že se to opravdu stane - a "lidé, kteří si stanoví nějaké cíle, jsou obecně spokojenější než ti, kteří žádné nemají," říká Slaughter.
Bez stanovení cíle naším životem opravdu spíše jen bezcílně bloumáme. Zkuste myslet pozitivně, aneb nehledejte věci, které „nejdou“, ale ty, které „jdou“!

4) Zvyšte úrověn svého PEA
PEA je angl. zkratka pro fenyletamin, látku důležitou pro náš mozek, která zvyšuje pocit radosti. "Dělá to tak, že pozitivně stimuluje naše neurotransmitery," říká odbornice na výživu Kirsten Brooks. To nám pomůže, abychom produkovali více serotoninu a zároveň, aby takto vyprodukovaný serotonin v těle vydržel déle. Fenyletamin se vyskytuje např. i v mořských řasách.

POCIŤUJETE NA SOBĚ PŘÍZNAKY DEPRESE? ODBORNÍK VÁM RÁD POMŮŽE!

5) Naslouchejte svému tělu
Jste zimomřivější než obvykle či máte větší chuť na horké nápoje a toužíte po huňatém svetru? Pak možná budete chtít zavolat příteli nebo pozvat pár kamarádů. Podle výzkumníků na univerzitě v kanadském Torontu cítíme chlad či potřebu sáhnout po teplejších věcech, když se cítíme společensky izolovaní nebo bez nálady. Aneb není „zima“ jako „zima“, resp. její příčina nemusí být jen v okolní nízké teplotě!
Člověk je vpravdě tvor společenský, nikoliv samotářský. Nevlídné počasí nás někdy odradí od setkání s přáteli, ale jen kvůli počasí bychom neměli zanedbávat náš společenský život. A když se vám opravdu nechce ven? Pozvěte své přátele k sobě!

6) Pozor na náboj
Michael Terman z Columbia University Medical Center zjistil, že přítomnost záporně nabitých iontů může snížit příznaky deprese až o 48 procent, protože záporné ionty mají pozitivní vliv na hladinu serotoninu. V zimě je však záporně nabitých iontů v ovzduší díky ústřednímu topení, zářivkám apod. méně, neboť tyto produkují vysoké hladiny kladných iontů. Jednoduchým způsobem, jak zvýšit hladinu záporných iontů, je otevřít okno či pustit tekoucí vodu.

7) Najděte si zimní vůni
"Vůně stimuluje limbickou část našeho mozku, která je spojena s emocemi a pamětí," říká Karl Watson, aromaterapeut v Tisserand, a navrhuje použití citrusových olejů ve vašem domově. "Vdechování citrusové vůně přinese pozitivní pocit léta do vašeho zimního domova". Můžete však zvolit i tradiční zimní vůní, jako je myrha či kadidlo, jejichž vůně vám též přinese lepší náladu.
Vůně opravdu velmi ovlivňují naše emocionální ladění. Oprašte svou aromalampu a nebojte se některé vyzkoušet, vyvětrat se dá vždy! (a ještě tím zvýšíte koncentraci záporných iontů!)

8) Uchovávejte váš dům čistý
Zimní podmínky jsou velmi příznivé k tvorbě plísní – což podle Dr. Edmonda Shenassae z Brown Medical School ve Spojených státech může vést ke zhoršení vaší nálady. "Je prokázáno, že toxiny v plísních zpomalují tu část mozku, která řídí naše emoce, což můžeme pociťovat jako určitý depresivní stav.“ říká.

9) Zvyšte hladinu hořčíku
Sezónní afektivní porucha (SAD) je spojena s nízkou hladinou melatoninu. "Pokud nespíte dobře, budete přirozeně produkovat nižší hladiny melatoninu," říká odbornice na výživu Kate Cook. Hořčík pomáhá podporovat hlubší spánek, zvýšení hladiny hořčíku můžete docílit přidáním např. ořechů či listové zeleniny do vašeho jídelníčku.

10) Rozsviťte svůj život
Světlo je přírodním antidepresivem, zlepšuje naše emoční ladění, tudíž je i jednou z cest, jak porazit nepříjemné zimní emoční naladění. "Pro většinu lidí zpravidla postačí 15 minut ranního slunce nebo svit umělé zářivky," říká Victoria Revell, z univerzity v Surrey.

Autor článku:

zobrazit detail
Český jazykAngličtina Mgr. Tibor A. Brečka psychoterapeut
Odborník na témata: Strach a panika, Vztahy a manželství, Násilí a zneužívání, Stres a vyhoření, Smrt a zármutek, Trauma, Sexualita, Osobnostní rozvoj, Profesní rozvoj
I duše může být zraněna a často bolí více než tělesná zranění, jen to jaksi „není vidět“. Rád Vám pomohu s její úzdravou!

Další články:

NOVINKA - Písemné poradenstvívloženo 7. 4. 2014

NOVINKA - Písemné poradenství

Na základě vašich přání a požadavků, jsme pro vás ve spolupráci s renomovaným českým psychologem, PhDr. Novákem připravili zcela novou službu - anonymní písemnou poradnu.

 Využijte možnost diskrétního a anonymního dotazu teď!

Psycholog na telefonu – diskrétně a okamžitě!vloženo 28. 1. 2014

Psycholog na telefonu – diskrétně a okamžitě!

„Návštěva“ psychologa se stává v Česku konečně legitimní!  Nebojte se psychologa!

Mít problém není ostuda ani známka slabosti. Každý z nás se v životě občas dostane do situace, která nám přináší těžké zkoušky a se svými potížemi si neumí poradit sám.

Dvakrát vodku!vloženo 18. 9. 2012

Dvakrát vodku!

„Dvakrát vodku!“

Tak tuhle větu v našich restauracích nějakou dobu neuslyšíme. Poprvé v historii České republiky máme prohibici kvůli tomu, že se na trh dostal alkohol spolu s methanolem.

|<< < 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky