Jak znovu získat ztracenou důvěru - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 12.7. 2021Jak znovu získat ztracenou důvěru

Důvěra je jedním ze základních pilířů fungujících partnerských vztahů. Díky vzájemné důvěře zvládneme řešit závažné problémy, snáze se s partnerem dokážeme pochopit a důvěra je ve vztahu také důležitou prevencí před partnerskými krizemi. Pokud my sami nebo náš partner provedeme něco, co se dá jen stěží odpustit, zatřese to naší vzájemnou důvěrou. Zrazený partner si najednou není vůbec jist, zda bude tomu druhému moct ještě někdy věřit, zda se na dotyčného bude moci ještě spolehnout. Jak se dá ztracená důvěra obnovit?

Ztráta důvěry je velkou hrozbou pro každý vztah. Přestane-li člověk někomu druhému důvěřovat, velmi těžko se taková důvěra získává zpět. Obnovení ztracené důvěry je velice těžký úkol a nedá se uspěchat. Důvěra prostě není vypínač, který po vypnutí znovu jenom tak zapneme. Ačkoli se i zrazený partner snaží o záchranu, stále může cítit nejistotu, protože jakákoli zrada zkrátka zůstává v jeho hlavě. Pokud nechce ani jeden z partnerů vztah ukončit a oba tak mají zájem jej zachránit, měli by se oba snažit ztracenou důvěru obnovit. Trvá to dlouho, nejde to hned a navíc - úspěch není zaručen. Pokud nám ale druhý není lhostejný a nechceme ho ztratit, má určitě snaha o záchranu význam.

V první řadě pomůže čas

V první fázi by měl ten z partnerů, který zradil důvěru druhého, poskytnout protějšku volný prostor a dostatek času, aby mohl vzniklou situaci vstřebat a v klidu o ní přemýšlet. Okamžité pokusy o nápravu by mohly vést k ještě většímu popudu zrazeného partnera. Když se vše řeší hned, v afektu člověk snadno řekne něco, čeho by mohl později litovat. I v tomto případě se proto doporučuje netlačit na pilu. Nátlak, přehnané přemlouvání a vysvětlování většinou nefunguje. Situaci zpravidla neprospěje, ani když se provinilec začne chovat výrazně lépe než dříve. Nemusí to totiž vyznít přirozeně a tudíž ani upřímně. A když začne dotyčný, který zradil důvěru svého partnera, slibovat, že už se to nebude opakovat, rovněž tím situaci spíše zhorší. V momentě, kdy si partneři navzájem nedůvěřují, sliby stejně vyznějí naprázdno.

Může se stát, že zrazený partner provinilci odpustí, přesto tím nemusí být vztah zachráněn. Když mají oba partneři zájem znovu najít ztracenou důvěru, je v dalším kroku potřeba pátrat po příčinách zrady. Oba by se měli zamyslet nad tím, proč k dané situaci došlo, zda jednomu z nich něco chybělo či vadilo. Jakmile jsou zřejmé příčiny, musí si oba partneři říct, jak budou fungovat dál, aby se podobným situacím v budoucnu předešlo.

NAŠI PSYCHOLOGOVÉ JSOU VÁM K DISPOZICI NA TELEFONU -  24 HODIN DENNĚ, 7 DNÍ V TÝDNU!

Zcela určitě se problém nevyřeší tím, že se budou oba partneři snažit zapomenout. Takový problém, jakým je zrada důvěry, nelze obejít, ale je potřeba si jím projít. Oba partneři si opět musí chtít říkat pravdu a veškerou svou energii a čas věnovat snaze o nápravu. Oba partnery může v jejich snažení podpořit přístup, kdy se k problému postaví jako k příležitosti, jak vzájemný vztah posílit. Mnohdy je nasnadě nutkání obviňovat ze zrady toho druhého, právě zrazeného partnera. Můžeme si tím ulevit, ale v žádném případě to nepovede k obnovení důvěry ve vztahu.

Projevovat lásku a nedělat naschvály

Pokud bychom měli zmínit další kroky, které by mohly pomoci obnovit důvěru ve vztahu, po říkání pravdy by následovala laskavost, společné trávení času a věnování pozornosti druhému. Provinilec by měl také ve vhodnou dobu vysvětlit, proč důvěru partnera zradil. Jestliže partner následně klade otázky, je třeba naslouchat a trpělivě a s pochopením vše zodpovědět. Zrazenému partnerovi je důležité projevovat lásku a dávat najevo, že nám na něm záleží. A když navíc bude provinilec oceňovat partnerovu snahu o odpuštění, pak by obnova měla být na dobré cestě k úspěchu.

I zrazený partner musí přizpůsobit své chování, aby bylo možné obnovit důvěru ve vztahu. Bezprostředně po zradě má samozřejmě chuť toho druhého odhánět a třeba i udělat něco, čím by se tak trochu pomstil. Například začít si něco s bývalým partnerem či přítelem partnera. Není ale správné dělat naschvály a každý krok bychom si měli dopředu promyslet. Pomůže nám, když se sami sebe zeptáme, zda daný krok chceme udělat kvůli sobě nebo proto, abychom partnerovi ublížili. V prvním případě je to v pořádku. Pokud nám jde ale pouze o ranění partnera, jenž nás zradil, neměli bychom to dělat. Jen by to zkomplikovalo naše budoucí snahy o obnovení vzájemné důvěry.

Chceme-li obnovit důvěru ve vztahu, je v každém případě nezbytné si uvědomit, že není všechno ztraceno. Když dojde ve vztahu ke zradě, můžeme mít hned pocit, že se nám zhroutil celý svět a že je prostě všemu konec. Tak to ale není. V životě zůstává i nadále mnoho pozitivních věcí. Stačí si je uvědomit a stále si je připomínat. I nadále máme své přátele, rodinu nebo zdraví. Když se po čase vzpamatujeme a uklidníme, právě naši přátelé by nám měli pomoci si uvědomit, že život jde dál. Je proto důležité neuzavřít se ve svém bolestném světě a začít opět chodit mezi lidi. A když si pak uvědomíme, že ten vztah nechceme zahodit, stačí následovat výše uvedené kroky, a to nejhorší by mělo být zažehnáno. Pokud se nedaří vlastními silami navrátit důvěru do vztahu, ale oba partneři mají stále zájem tento vztah zachránit, určitě pomůže odborník na partnerské vztahy.

Další články

Psycholog na telefonu – diskrétně a okamžitě!vloženo 28. 1. 2014

Psycholog na telefonu – diskrétně a okamžitě!

„Návštěva“ psychologa se stává v Česku konečně legitimní!  Nebojte se psychologa!

Mít problém není ostuda ani známka slabosti. Každý z nás se v životě občas dostane do situace, která nám přináší těžké zkoušky a se svými potížemi si neumí poradit sám.

Dvakrát vodku!vloženo 18. 9. 2012

Dvakrát vodku!

„Dvakrát vodku!“

Tak tuhle větu v našich restauracích nějakou dobu neuslyšíme. Poprvé v historii České republiky máme prohibici kvůli tomu, že se na trh dostal alkohol spolu s methanolem.

|<< < 13 | 14 | 15 | 16 | 17

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky