Kybergrooming - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 23.3. 2020Kybergrooming

V chatovacích místnostech se mohou mezi sebou seznamovat lidé z celého světa. Na on-line sociálních sítích je možné si prohlížet profily miliónů uživatelů různého věku. Potencionální pachatelé trestné činnosti mají na internetu ohromné možnosti ve výběru svých obětí, které přesně odpovídají jejich potřebám.

Co je to kybergrooming?

Kybergrooming je proces probíhající on-line, při kterém se pachatel snaží získat důvěru dítěte a postupně jej přimět, aby se s ním účastnilo různých sexuálních aktivit. Pachatel může dítě zmanipulovat tak, aby se prostřednictvím web kamery dívalo na groomerovo sexuální uspokojování, nebo se ho také účastnilo. Groomer dítě často připravuje na společné setkání v reálném životě, které většinou vyústí v sexuální zneužití dítěte.

Kybergrooming je proces předcházející spáchání závažných trestných činů, jako je znásilnění, distribuce dětské pornografie nebo dokonce vraždy dítěte.

V mnohých takových případech si děti a mladí lidé myslí, že potkali v on-line prostředí někoho speciálního, někoho, kdo jim rozumí a má o ně skutečný zájem. Myslí si, že mluví s člověkem, který je buď stejně starý, nebo jen o něco starší. Ve skutečnosti to bývá dospělý člověk, který má jasný záměr, dítě si k sobě citově připoutat a pak jej zneužít.

NAŠI PSYCHOLOGOVÉ JSOU VÁM K DISPOZICI NA TELEFONU -  24 HODIN DENNĚ, 7 DNÍ V TÝDNU!

Jak by měli rodiče své děti chránit?

Sledujte chování svých dětí on-line, buďte si vědomi toho, kolik času na internetu tráví. Mějte přehled o tom, s kým vaše dítě on-line komunikuje. Nenechávejte mu počítač v jeho pokuji, mějte ho tam, kde o něm máte přehled. Učte vaše dítě, že by nikdy nemělo předávat žádné osobní informace (jméno, adresu, mobilní číslo, fotografie, videozáznamy apod.) nikomu cizímu, s kým se baví on-line. Mějte přehled o tom, s kým se vaše dítě v běžném životě stýká, může to být právě někdo, koho potkalo on-line. Učte své děti, že na internetu nemusí být nic takové, jakým se na první pohled zdá.

On-line bezpečí!

Dítě samozřejmě může mít počítač s internetem ve svém pokoji, pokud jsme si jisti jeho zodpovědností k bezpečnému on-line chování. Může být vášnivým uživatelem internetu, může navštěvovat seznamky, chatovat a scházet se s lidmi z internetu, když ví, jak se co nejbezpečněji v on-line prostoru, ale i v běžném životě, chovat. Byla by hloupost tyto oblíbené aktivity dětem zakazovat. O to víc však leží zodpovědnost na dospělých, kteří by měli děti informovat a učit o jejich on-line bezpečnosti.

S rostoucím věkem dítěte a tím i se zráním jeho osobnosti se on-line rizika snižují. Zvyšuje se jeho obranyschopnost a schopnost rozpoznat možné ohrožení. Čím je dítě mladší, tím je i zranitelnější. Proto by měli rodiče zvláště pečovat o ty nejmenší uživatele internetu, kteří mohou být on-line nejvíce ohroženi.

Pokud se dítě již stalo obětí groomera, je důležité, aby se mohlo svěřit někomu, komu důvěřuje a na koho se může spolehnout, že mu pomůže. Ideálně by to měli být právě jeho rodiče.

Jak se cítí oběť?

Dětské oběti zažívají strach, který nabývá různých podob. Doprovázejí je nepříjemné pocity studu, trapnosti a špatného svědomí z toho, co se jim přihodilo. Zažívají stavy bezmoci a zoufalství, jsou vyčerpané, ocitají se v nejistotě a nevědomosti, jsou smutné, citově rozrušené. Mají pocit odpovědnosti za vzniklou situaci. Prožívají naštvání, nenávist a vztek na pachatele.

Jak jí lze pomoci?

Trauma vzniklé zneužitím dítěte je náročné jak pro samotnou oběť, tak pro celou rodinu. Velmi často se stává, že bez odborné terapie, poskytnuté psychologem či terapeutem, trauma přetrvává a může přerůst v disharmonický až patologický vývoj osobnosti dítěte. Cílem terapie je zmírnění obtíží a změna vzájemných vztahů v rodině, kdy se dá pracovat s každým členem rodiny, dále rozvoj osobnostní a emocionální stránky dítěte a zpracování jeho těžkého zážitku.
Dá se pracovat na tom, aby všem členům rodiny bylo opět dobře. Pokud jste se ocitli v podobné situaci a nevíte jak dál, obraťte se na mne, ráda vám pomohu.

Další články:

Dvakrát vodku!vloženo 18. 9. 2012

Dvakrát vodku!

„Dvakrát vodku!“

Tak tuhle větu v našich restauracích nějakou dobu neuslyšíme. Poprvé v historii České republiky máme prohibici kvůli tomu, že se na trh dostal alkohol spolu s methanolem.

|<< < 1 | 2 | 3

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky