Na vztah musíme být připraveni - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 19.9. 2022Na vztah musíme být připraveni

Někdy je člověk sám proto, že tomu tak trochu pomáhá. Ve své hlavě si stále přemítá nejrůznější důvody, kvůli kterým podle sebe nikoho nemá. Ani si ale neuvědomuje, že tyto důvody nemusí být tou pravou příčinou. Je potřeba se nad sebou lépe zamyslet a podívat se na svůj život více zeširoka. Zcela zásadní otázkou pak bývá, zda vztah opravdu chceme. A pokud ano, tak si musíme uvědomit, jestli v tom třeba neházíme sami sobě klacky pod nohy. Zjistíme možná, že se nechováme jako člověk toužící po vztahu. Na vztah musíme být připraveni. A to především uvnitř sami sebe.

Mnozí lidé jsou přesvědčeni o tom, že ke schopnosti najít si partnera je nezbytná dostatečná atraktivita, inteligence i nějaké ty zkušenosti a je důležité být společenský, vtipný a tolerantní. Ano, možná, že dokonalý partner by takový být mohl, ale dokonalý není nikdo. Aby náš vztah fungoval, musíme se mu otevřít a řídit se hlavně svými pravými pocity. Výše uvedené atributy jsou jistě skvělé a celý proces hledání partnera by s nimi mohl být mnohem snazší. Pokud si na ně ale budeme pouze hrát, nebudeme to my. Mohli bychom působit nepřirozeně a přitáhnout ne zcela vhodného partnera. Je tedy důležité zůstat sám sebou a pokud po vztahu opravdu toužíme, jednat podle svého citu.

Uzavřít minulost a otevřít se budoucnosti

Pokud vztah opravdu chceme, musíme se podle toho chovat. Ačkoli neztělesňujeme dokonalost, je třeba se tím nesvazovat a vztahu se otevřít. Nejde o to za každou cenu hledat a vztah začít s kýmkoli, jen abychom už s někým byli. Jde spíše o to, uvědomit si, zda o nějakého partnera vůbec stojíme a chceme někoho poznat. Pakliže v tom máme jasno, je třeba zachovat přirozenost a nebát se dopředu případného zklamání. Otevřeme-li se vztahu, vždy to s sebou nese riziko zklamání v budoucnu. Potkáme-li někoho, kdo se pro nás stane více či méně důležitým a vztah nevyjde, vždy to v nás zanechá určité stopy zklamání. Je důležité nevázat se na partnera hned zpočátku, s určitou mírou rizika tak trochu počítat a nechat si uvnitř prostor pro případně někoho jiného.

NAŠI PSYCHOLOGOVÉ JSOU VÁM K DISPOZICI NA TELEFONU -  24 HODIN DENNĚ, 7 DNÍ V TÝDNU!

Na začátku je proto lepší nevkládat do vztahu příliš, aby v případě nezdaru nebylo zklamání zbytečně veliké a abychom s tím druhým, pokud je nám přese všechno sympatický, třeba mohli zůstat přáteli. V opačném případě to může skončit výčitkami či nenávistí, a právě proto se většinou lidé bojí vztahu otevřít. Když se rozhodneme vztahu otevřít bez přehnaných očekávání, tak nám to třeba pomůže zjistit, že nám vlastně vyhovuje někdo úplně jiný, než jsme si dosud mysleli. To samozřejmě půjde hůře, pokud si s sebou neseme z předchozího vztahu zklamání či bolest, kterou jsme ještě nepřekonali a vytvořili jsme si díky tomu vůči opačnému pohlaví určitou nálepku. V takovém případě je potřeba se s tím nejdříve vyrovnat a zbavit se nesprávných předsudků a duševních konstrukcí. Až poté se můžeme odhodlat otevřít novému vztahu.

Věnovat se koníčkům a otevřít oči

Nejprve musíme zavřít dveře za minulým vztahem, abychom se mohli otevřít pro vztah nový. Je třeba udělat za ex-partnery tlustou čáru a pokud v nás po skončeném vztahu zůstala nějaká bolest, pak bychom se s bývalým partnerem měli přestat stýkat nebo se alespoň zbavit všeho, co nás s ním či s ní spojovalo (jako jsou třeba fotky apod.). Také nás od starých myšlenek oprostí a k novým posune, když provedeme viditelné změny ať už na sobě či kolem sebe. Jako třeba rozhodnout se pro nový účes nebo nově vymalovat byt. Chceme-li místa, která nás obklopují, uvolnit pro někoho dalšího, měli bychom je zbavit "starého prachu".

Toužíme-li zkusit najít nový vztah a nevíme, jak na to, platí jedna obecná zásada. Nesedět doma a chodit mezi lidi. Toho pravého většinou nepotkáme na baru nebo v hospodě. Mnohem pravděpodobnější je, že se nám to podaří při uskutečňování nějaké aktivity, na kterou se zaměříme - ať už půjde o jakýkoli sport nebo zálibu. Je fajn, když se nám podaří zaplnit prázdnotu novými zážitky. Nejen, že nám to pomůže přijít na jiné myšlenky a dá nám to příležitost promluvit si s novými lidmi. Navíc zde můžeme potkat někoho, s kým si společně padneme do oka. A alespoň jeden společný zájem bude od začátku jistý. Zřejmě k něčemu takovému nedojde hned, a tak je namístě trpělivost.

Ať už si neseme bolest z předchozího vztahu nebo v nás zůstávají zakořeněné nepěkné vzpomínky z dětství, které nalomily naši důvěru či vyvolaly strach se v určitých situacích naplno projevit, je dobré si uvědomit, že minulost nezměníme. Můžeme ale na sobě zkusit zapracovat a změnit náš pohled na věc. Záleží jen na nás, kdy nás přestane bavit role oběti a začneme dělat něco víc pro vlastní štěstí. Pomůže nám také, když začneme pěstovat sebelásku, zkusíme se vyrovnat s tím, jak vypadáme a mít se rádi takoví, jací jsme. Když to všechno zvládneme nebo se o to alespoň pokusíme, uděláme tak velký krok k otevření se novému vztahu. A pakliže si uvědomíme, že v tom nechceme být sami a své štěstí chceme prožívat s někým po boku, možná pak bude stačit více otevřít oči, více začít vnímat svět kolem sebe. Možná se s potenciálním partnerem či partnerkou již nyní denně potkáváme.

Další články

Pověz mi zrcadlo aneb poznej sebe samavloženo 10. 7. 2014

Pověz mi zrcadlo aneb poznej sebe sama

Ptej se, co svým jednáním druhý sleduje, ale začínej u sebe. Poznej sebe sama! Mnohá moudrá slova dávných i současných filosofů apelují na nutnost sebepoznání.

Jak postupovat?

NOVINKA - Písemné poradenstvívloženo 7. 4. 2014

NOVINKA - Písemné poradenství

Na základě vašich přání a požadavků, jsme pro vás ve spolupráci s renomovaným českým psychologem, PhDr. Novákem připravili zcela novou službu - anonymní písemnou poradnu.

 Využijte možnost diskrétního a anonymního dotazu teď!

Psycholog na telefonu – diskrétně a okamžitě!vloženo 28. 1. 2014

Psycholog na telefonu – diskrétně a okamžitě!

„Návštěva“ psychologa se stává v Česku konečně legitimní!  Nebojte se psychologa!

Mít problém není ostuda ani známka slabosti. Každý z nás se v životě občas dostane do situace, která nám přináší těžké zkoušky a se svými potížemi si neumí poradit sám.

Dvakrát vodku!vloženo 18. 9. 2012

Dvakrát vodku!

„Dvakrát vodku!“

Tak tuhle větu v našich restauracích nějakou dobu neuslyšíme. Poprvé v historii České republiky máme prohibici kvůli tomu, že se na trh dostal alkohol spolu s methanolem.

|<< < 25 | 26 | 27 | 28 | 29

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky