Riziko podzimních depresí - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 3.10. 2022Riziko podzimních depresí

Nadešel podzim – období, na nějž se někteří lidé těší, kvůli barvám v přírodě, které utváří a díky zklidnění životních rytmů, jenž nabízí. Je ale i řada těch, kteří se podzimu děsí. Období sychravého počasí a vlezlé zimy se zdá nekonečné a často jde ruku v ruce s naší špatnou náladou a chybějící energií.

To prostě v nejednom z nás může vyvolat úzkostné stavy. Podzimní chmury mohou být depresivní, a proto bychom měli být na pozoru. Ke skutečné depresi to celé může sklouznout v podstatě ze dne na den. A počet lidí v ČR trpících depresí bohužel stále stoupá. Stejně jako spotřeba antidepresiv. Jaké faktory přispívají k jejímu spuštění? Jaká s sebou deprese nese rizika? A jak se jí můžeme bránit? V dalších odstavcích se na to zaměříme.

Na podzim bohužel bývá častější to, že se nás zmocňuje špatná nálada, jsme více unavení a podráždění. Šero a mokro venku by nás nejradši zahnalo zpátky do postele. Označujeme to jako podzimní depresi, ale deprese jako taková je vážný stav. Vyznačuje se dlouhodobě prožívanými pocity vyčerpání, bezmoci, beznaděje, nechuti a úzkosti a je potřeba odborná pomoc psychiatra. Vlnám nepříznivých nálad v podzimním období podléhají více ženy a způsobuje je úbytek denního světla a nevlídné počasí. Nepřispívá tomu ani to, že se blíží konec roku a v práci musíme zvládnout ledacos stihnout. Ani nemluvě o předvánočním čase, který si bohužel řada z nás nespojuje s radostí, ale se shonem a povinnostmi. Každý rok si říkáme, že to hodíme za hlavu, ale málokomu se to stoprocentně podaří.

NAŠI PSYCHOLOGOVÉ JSOU VÁM K DISPOZICI NA TELEFONU -  24 HODIN DENNĚ, 7 DNÍ V TÝDNU!

Podzimní deprese se tedy objevuje s daným ročním obdobím. Co ale vyvolává depresi jako takovou? Jedním z rizikových faktorů a spouštěčů deprese je stres. V dnešní době asi není člověka, který by ho někdy nezažil. A to včetně dětí a seniorů. Mnozí pracující lidé ho zažívají každý den. Nárazově pociťovaný stres asi až tak nevadí. Ale pokud je jím organismus ovlivňován neustále, může to být tenký led. Dalším faktorem je nedostatek spánku. S tím totiž souvisí chybějící energie a špatná nálada a když se to děje dlouhodobě, tak opět už může chybět k problému jen krůček. Nebezpečným spouštěčem může být i životní stereotyp, který nám začne vadit a my se ho nesnažíme ničím narušit a zpestřit. Dále nás může přivést na scestí nedostatek zdravého pohybu, osamocenost a chybějící sociální vazby, ale také negativismus. Pokud na sobě i na svém okolí vidíme pořád jen to špatné, nemůže to vést k ničemu dobrému. A pokud jsme sami a chybí nám blízký člověk, platí to dvojnásob. Ten by nám totiž mohl pomoct vidět sebe i svět jinak.

Spát, bavit se a nelenit

Co dalšího nám pomůže se depresi (ať už podzimní nebo té vážné celkové) vyhnout? Určitě je dobrou prevencí dostatek spánku a zdravý pohyb, ať už nějaký sport, ideálně třeba s přáteli nebo alespoň procházka na čerstvém vzduchu. Správný a dostatečně dlouho trvající pohyb pomáhá produkovat serotonin a dopamin, známé hormony štěstí. Ty pak nedají tolik šancí chmurám. Zajisté tomu přispěje i zdravá strava bohatá na vitamíny. Hlavně vitamín D má antidepresivní účinky. Při každé vhodné chvíli si můžeme pomáhat navozením příjemných pocitů poslechem oblíbené hudby. Měli bychom se vyhýbat tmavým prostorům, a naopak vyhledávat světlo. Denní světlo působí příznivě na naši psychiku. Prostory, ve kterých se nejvíce zdržujeme je také dobré nějak barevně vyzdobit a zpestřit.

Lékem na to, jak si udržet odstup od podzimních chmur a rizika deprese, je ovšem v první řadě udržování sítě vhodných kontaktů. Je prospěšné, když se pravidelně stýkáme s lidmi, se kterými je nám dobře, mluvíme s nimi a sdílíme své pocity. Hodně nám ale také pomůže, když si slevíme od svých nároků. Mnohdy si toho nakládáme na bedra příliš a dáváme si nereálné cíle. Když to trochu zmírníme, určitě se nám uleví. Anebo si to alespoň můžeme zkusit kompenzovat častějším oddychem. Hlavně je důležité s přicházejícím podzimem nevěšet hlavu a nepropadat negativismu. Nelitovat se a neustále si připomínat vlastní pozitivní stránky. Pokud je to jen trochu možné, měli bychom se snažit co nejvíce smát. Nejenže smích prodlužuje život, ale také spouští v našem organismu hormony štěstí a dobré nálady. A těch není v podzimním období nikdy dost.

Další články

Dvakrát vodku!vloženo 18. 9. 2012

Dvakrát vodku!

„Dvakrát vodku!“

Tak tuhle větu v našich restauracích nějakou dobu neuslyšíme. Poprvé v historii České republiky máme prohibici kvůli tomu, že se na trh dostal alkohol spolu s methanolem.

|<< < 26 | 27 | 28 | 29 | 30

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky