Umění zvládat selhání - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 13.5. 2024Umění zvládat selhání

Snad každý z nás má nějakou vysněnou představu o tom, kde by chtěl pracovat nebo do jakého podnikání by se chtěl vrhnout. Šťastným z nás se to podaří, najdou odvahu a třeba i uspějí. Mnozí se ale o ten zásadní krok ani nepokusí. Často to má jeden jednoduchý důvod a tím je strach ze selhání. Bojíme se zjistit, zda na to máme, protože to s sebou nese riziko zjištění, že ne a s tím spojené nepříjemné pocity. Jak tomu čelit a dopředu se nebát svého selhání?

Mnohdy stačí jedno bezvýznamné selhání z minulosti k tomu, aby nám to sebralo odvahu k nejrůznějším důležitým krokům v budoucnosti. Příkladem může být třeba nepovedená prezentace na škole, z které jsme odešli s ostudou a pocitem neschopnosti. Takové selhání nám může srazit sebevědomí a jeho tíhu si s sebou neseme i do budoucna - máme problém prosadit své potřeby v zaměstnání nebo zakročit při problémech v osobním vztahu. Prostě to v nás vzbudí pocit, že si nevěříme.

Strach nepomáhá


Tohoto strašáka našeho sebevědomí je potřeba zapudit. V každé důležité chvíli se nám tyto pocity a strach ze selhání vrací a ve snaze vyhnout se dalšímu selhání jsme více ve stresu a naděláme zbytečné chyby.

Určitou obavu ze selhání jsme asi někdy pocítili všichni. Může jít o chybějící odvahu k zásadním krokům, které vyžadují změnu našeho chování či myšlení, odkládání náročnějších povinností a úkolů či pocity nedostatečnosti. Můžeme se nechat sžírat nepříjemnými pocity a obavami a nebo se jim postavit čelem. V druhém případě je to i příležitost něco se naučit. O nás samotných, o vztazích, o životě.

PSYCHOLOGICKÁ POMOC NA TELEFONU - NONSTOP A ZCELA DISKRÉTNÍ! Volejte 900 70 10 20*


Na cestě za odbouráním našeho strachu ze selhání se musíme oprostit od přehnaných cílů, jejichž nesplnitelnost ospravedlňuje náš strach ze selhání. Musíme si uvědomit, co nás baví a naplňuje, co je pro nás skutečně důležité a na základě toho si stanovit konkrétní a reálné cíle. Přehnaně vysoké cíle nás zavádí do bludného kruhu a beznadějného pocitu nedostatečnosti.

Malé a dosažitelné cíle prospějí našemu sebevědomí, povzbudí nás k další odvaze. Zlepšené sebevědomí je nezbytné k odbourání našeho strachu. Někdy není potřeba se velkých cílů vzdát. Stačí si je rozložit na menší, postupné cíle a vždy se soustředit na ten konkrétní malý cíl. Když v danou chvíli zapomeneme na finální cíl, pomůže nám to tolik se nestresovat. Pohráváme-li si například s myšlenkou, zda začít podnikat, ale nenašli jsme k tomu zatím odvahu, zaměřme se v prvním kroku na to, o čem podnikání je a co obnáší - promluvme si s přáteli, kteří podnikají či navštivme kurz pro začínající podnikatele. Třeba zjistíme, že na tom zas až tak nic není a posune nás to dál.

Poučení z chyb nás posune dál


I při plnění našich malých cílů se může stávat, že se nám nebude dařit je plnit. Třeba proto, že jsme neudělali maximum nebo byl moc vysoký a chtělo si jej stanovit níže. V každém případě je potřeba se nad tím zamyslet, projít si sled událostí a ponaučit se z toho. Je důležité nebrat to jako tragédii, ale jako inspiraci k tomu, jak příště postupovat a situaci zvládnout.

A na druhou stranu, když jsme úspěšní a náš malý cíl se nám povede splnit, měli bychom se umět pochválit. Než se hned vrhat do plnění dalších cílů, je lepší si chvilku oddychnout a užít si radost z úspěchu. Nabereme tím také více síly jít dál a snížíme riziko vyčerpání či vyhoření.

Strach ze selhání je břemeno, které nás může tížit celý život. Brání nám v našem rozvoji a úspěchu jen kvůli pocitům, které nechceme. Když se však raději do ničeho nepustíme, výsledek může být ještě horší než případný neúspěch. Může nás totiž tížit pocit zbabělosti a nenaplněných snů. Je důležité brát selhání jako součást cesty k úspěchu, nebát se ho a mít na paměti, že chybovat je lidské.

Další články

Kam mohou vést snahy o osobní rozvoj?vloženo 9. 8. 2021

Kam mohou vést snahy o osobní rozvoj?

V dnešní době jsou stále častěji slyšet slova jako osobní rozvoj, sebezdokonalování a také koučink. Pokud se chceme v kterémkoli pracovním oboru rozvíjet, musíme na sobě neustále pracovat.

Snahy o osobní rozvoj nám pomůžou cítit se lépe a být se sebou spokojenější.

Emoce – a co s nimi?vloženo 2. 8. 2021

Emoce – a co s nimi?

Emoce, které vyvolávají - strach, smutek, zlost, jsou zpravidla zvládnuty.

Pak se ovšem dostaneme do situace, která v nás najednou emoce vyvolá (film, hračka, apod.) a najednou se projeví v plné síle. O co jde?

Stupně vývoje láskyvloženo 26. 7. 2021

Stupně vývoje lásky

Neexistuje jedna dostatečná definice lásky. Láska má různé významy, stejně tak je různě vnímána a spojována s různorodými očekáváními. Ale stejně jako vše ostatní má svůj vývoj.

Jednotlivé fáze lásky mohou trvat různě dlouhou dobu a probíhají nezávisle na sobě.

Výchova dětí a nové technologievloženo 19. 7. 2021

Výchova dětí a nové technologie

V dnešním dynamickém a rychle se měnícím světě má neustále se vyvíjející technologie své místo a již si život bez ní neumíme představit.

Jak moc technologiím dovolíme vstoupit do života nás a našich dětí?

|<< < 20 | 21 | 22 | 23 | 24 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky