Droga jménem alkohol aneb Jak rozpoznat alkoholismus? - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 2.9. 2024Droga jménem alkohol aneb Jak rozpoznat alkoholismus?

Pití alkoholu není dnes již nic neobvyklého. Provází většinu slavnostních událostí, partneři si často otevřou lahvinku vína pro zpříjemnění společného večera. Posezení u piva je příjemně strávenou dobou. Navíc je alkohol považován za lék, je-li užíván v přiměřeném množství. Pozitivně ovlivňuje srdce a cévy, snižuje riziko očních nemocí, chrání proti diabetu II a pomáhá například i při žlučových kamenech. Jaká dávka alkoholu je ale ještě přijatelná a kdy už se jedná o závislost?

Pít s rozumem

V malém množství alkohol léčí, v opačném případě se stává drogou. Kde leží ona hranice zlomu? Dle výzkumů je za zdravou konzumaci alkoholu považováno množství 20 až 30 gramů alkoholu denně, což odpovídá přibližně jednomu panáku tvrdého alkoholu, jednomu pivu nebo dvěma decilitrům vína. Pravidelné vyšší množství příjmu alkoholu až nemá s pozitivními zdravotními účinky nic společného, spíše naopak.

Útěk před realitou

Důvodem, proč se lidé mnohdy uchylují k pití alkoholu ve větším, než přiměřeném množství, je útěk od reality. Žijeme ve světě plném stresu a problémů a mnoho lidí řeší problémy právě alkoholem. V České republice propadá fenoménu alkoholismu téměř 30 procent mužů a více jak 9 procent žen, celkově se řadíme na přední místa v žebříčku zemí s největší spotřebou alkoholu v Evropě. Na každého obyvatele naší země staršího 15 let připadá spotřeba téměř 17 litrů čistého alkoholu za rok, což už je alarmující množství.

4 stádia alkoholismu

Než se z příležitostného poživatele alkoholu stane alkoholik, projde si čtyřmi vývojovými fázemi:

  • Tou první je počáteční stádium, kdy má člověk potřebu zvyšovat dávky přijímaného alkoholu pro dosažení dobré nálady.
  • Druhou etapou je stádium varovné, kdy se projevuje častější podnapilost nebo opilost. Člověk přechází od piva či vína k tvrdšímu alkoholu, nepije však sám, ale vyhledává společníky, kteří by pili s ním. Příležitost se vždycky najde…
  • Třetím stádiem je rozhodné stádium, kdy už značně narostla tolerance, alkohol se stává centrem zájmu, u uživatele se často projevují takzvaná okna, narůstá agresivita během konzumace alkoholu. Dotyčný často slibuje svým nejbližším, že už pít nebude, ovšem alkohol už neovládá, naopak je jím ovládaný. Častým a opakovaným pitím je jeho nervový systém tak ovlivněn, že mnohdy stačí velmi málo k tomu, aby „vyletěl jak čertík z krabičky“.
  • Konečné stádium představuje poslední fázi, kdy už je konzument alkoholem zcela pohlcen. Množství alkoholu potřebné k dosažení stavu opilosti se neustále zvyšuje, frekvence opilostí narůstá. Mnohdy zvládá pít i několik dní v kuse. Dostává se do stavu, kdy s alkoholem už nemůže nic dělat, bez něj však také ne. Propadá často depresím a ztrácí kontrolu sebeovládání. Tento uzavřený kruh už může dostat pod kontrolu pouze psychiatr v protialkoholní léčebně.
NAŠI PSYCHOLOGOVÉ JSOU VÁM K DISPOZICI NA TELEFONU -  24 HODIN DENNĚ, 7 DNÍ V TÝDNU!


15 příznaků, podle kterých poznat alkoholika

Kromě výše uvedených faktů, jako je růst tolerance či zvyšování množství, můžete alkoholika poznat i podle některých z následujících znaků:

1. Vyhýbá se narážkám na alkohol, nebo se u nich rozčiluje.
2. Není schopen přerušit nebo zdržet se pití.
3. Racionalizuje důvody, proč musí pít.
4. Pije potají.
5. Často se chová agresivně.
6. Ztrácí dosavadní přátele.
7. Vytváří si tajné zásoby alkoholu v bytě, ve sklepě, na zahradě.
8. Třesy.
9. Trpí nedefinovatelnými úzkostmi a depresemi.
10. Lituje sám sebe.
11. Dochází k poklesu sexuálního pudu.
12. Přestává se zajímat o vnější svět.
13. Časté hádky a rozepře s nejbližšími.
14. Objevují se poruchy na tělesném zdraví, často s nutností návštěvy lékaře nebo hospitalizace.
15. Dopřává si pravidelné ranní doušky.

Zdravotní problémy alkoholika

Nadměrné pití alkoholu způsobuje značné zdravotní obtíže, které se dříve či později začnou u alkoholika projevovat. Patří mezi ně především:

  • Zhoršená koordinace, poruchy rovnováhy a závratě
  • Poruchy soustředění a paměti
  • Poruchy spánku, úzkostné poruchy, neuropatie, deprese, apatie, zmatenost
  • Bolesti dolních končetin
  • U žen gynekologické problémy a silný premenstruální syndrom
  • Poruchy příjmu potravy, problémy se zažíváním, vředy, záněty žaludeční sliznice
  • Špatné zvládání stresových situací
  • Srdeční choroby, cévní mozkové příhody, vysoký krevní tlak
  • Problémy se slinivkou a játry, špatná srážlivost krve, selhání ledvin v důsledku špatné činnosti jater, jaterní cirhóza
  • Impotence, úpadek sexuálního apetitu
  • Při kombinaci alkoholu a kouření často rakovina dutiny ústní, hltanu, hrtanu a jícnu

Co s alkoholikem?

Kromě výše uvedených problémů dochází u alkoholiků k postižení a zmenšení čelní oblasti mozku, což může u dlouholetých alkoholiků způsobit úbytek až 20 procent neuronů. Možná i právě kvůli ubývajícím neuronům si jen minimum alkoholiků uvědomuje svůj problém s alkoholem, proto potřebují pomoc zvenčí. Nejste-li schopni si s alkoholikem poradit sami a dostat ho do rukou odborníka, můžete se obrátit na psychologické poradny, nízkoprahová centra, psychiatrické ambulance či specializované OAT poradny. Kontakty na ně naleznete na internetu nebo vám jistě rád poradí i váš obvodní lékař.

Důležité je pamatovat na to, že závislost na alkoholu nesmí být podceňována a je třeba ji podchytit v co nejranějším stádiu. S alkoholikem nikdy neřešte jeho vztah k alkoholu v době, kdy je pod vlivem, rozhodně mu nikdy nekupujte alkohol, neomlouvejte jeho nepřítomnost například v práci nebo na schůzkách, na opilého nekřičte, mluvte s ním klidným hlasem, nevyvolávejte agresi. Pokud situaci sami nezvládáte, požádejte o pomoc rodinu nebo odborníka. U alkoholismu na nic nečekejte a jednejte, pomůžete tak nejen závislému, ale i sami sobě.

Další články

Úzkost a panikavloženo 18. 3. 2024

Úzkost a panika

Panika - už jen, když slyšíme to slovo, přepadne nás nervozita. Představujeme si hrozivé situace, při kterých se lidé přestávají ovládat a zběsile hledají záchranu.

Věděli jste ale, že člověk může zpanikařit jen tak, bez zvláštního vnějšího důvodu? I to se děje a stát se to může komukoliv z nás.

Naučit se dá i bezmocnost a rezignace …vloženo 19. 2. 2024

Naučit se dá i bezmocnost a rezignace …

Aktivita, sebejistota, asertivita, pevná vůle, tah na branku ve smyslu schopnosti určit si cíl a tvrdě za jeho splněním jít, pevné nervy, vysoká frustrační tolerance, odolnost vůči stresu.

Máte-li alespoň občas pocit, že vaší hymnou by mnohla být píseň: “Pryč a pryč je všechno, všechna má nadějě“, přečtěte si následující přehled tvrzení.

Workoholismus, aneb když jsme stále v prácivloženo 5. 2. 2024

Workoholismus, aneb když jsme stále v práci

V dnešní době klademe velký důraz na pracovní výkon, dokonalost, úspěšnost, svět je uspěchaný a plný stresu. V tomto náročném každodenním koloběhu, který je spojen s pracovní přetížeností, lidé zapomínají na odpočinek.

O sourozencíchvloženo 22. 1. 2024

O sourozencích

Když se lidé rozhodnou mít děti, zpravidla předem nepočítají s tím, že by zůstali jen u jednoho. Víc dětí s sebou přináší větší pestrost, víc láskyplných vztahů, ale samozřejmě také více starostí.

Co to znamená pro první dítě? Sourozenec může do jeho světa přinést ze začátku více negativ než pozitiv.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky