Co o nás říkají barvy? - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 8.5. 2023Co o nás říkají barvy?

S barvami se setkáváme v mnoha formách a jevech. Používáme je a prostřednictvím nich také vyjadřujeme sami sebe. Barvy jsou naším zrakovým vjemem. Podle řady vědeckých studií mají prokazatelný vliv na lidskou psychiku. Ovlivňují naše pocity a náladu.

Stejné barvy může každý vidět jinak

To, jak barvy na člověka působí, se odráží v jejich vnímání. A to je velmi subjektivní. Každý vnímáme barvy odlišně a jejich vnímání závisí i na osobní zkušenosti, stylu a vkusu. Naše vnímání barev odráží působení více faktorů, jako například odstín barvy, v jakém světle barvy vnímáme (denní/umělé, ostré/tlumené,...) nebo jaká je naše momentální nálada, atd.

Mnohé studie ukazují, že ačkoli barvy mohou mít vliv na naši náladu, tak tento účinek bývá pouze dočasný, pokud se v působení této barvy dlouhodobě pohybujeme (například barva stěny v pokoji).

Lidé mají odlišné osobní preference různých barev. Na psychiku každého z nás mohou mít jednotlivé barvy různý vliv. Je také potřeba zdůraznit, že je většinou vnímáme v kontextu s jejich okolím, respektive s tím, čeho se týkají. Jisté obecné významy jednotlivých barev však přesto existují.

Určitá barva může být pro někoho příjemná, pro druhého nikoli. Barvy však mají ale i určité univerzální efekty, jimiž na každého působí podobně. Například červená barva a její různé odstíny nám signalizují nebezpečí, vnímáme je jako varovné, upozorňující. Na druhou stranu mohou být významy barev rozdílné napříč kulturami. Jako příklad můžeme uvést bílou barvu převažující u šatů nevěsty nejen u nás, ale i v řadě jiných zemí. Naproti tomu třeba v Číně je bílá barva barvou smutku.

PSYCHOLOGICKÁ POMOC NA TELEFONU - NONSTOP A ZCELA DISKRÉTNÍ! Volejte 900 70 10 20*

Barvy mohou být zrcadlem osobnosti

Barvy stále zůstávají významným diagnostickým vodítkem při hodnocení osobnosti člověka. Jednou z metod, která posuzuje osobnost člověka podle vnímání barev, je tzv. Lüscherův test. Tato metoda vyhodnocuje, jaké barvy zkoumaný člověk preferuje a jaké odmítá a pomáhá zjistit, jak je na tom daná osoba emočně, jaké má potřeby, co jí motivuje apod. Na základě toho pak lze odhadovat, jak se zkoumaná osoba bude v určitých situacích chovat. Základními barvami v tomto testu jsou červená, žlutá, modrá, zelená, hnědá, šedá, fialová a černá.

- červená barva symbolizuje sílu, potřebu prosadit se a vítězit. Tuto barvu upřednostňují lidé rázní, kteří rádi žijí naplno. Červená barva je také spojována s pocity lásky a tepla. Je ale rovněž barvou emoce opačného rázu - hněvu a agrese.

- žlutá barva charakterizuje spontánnost a nekonfliktnost. Může však evokovat také pocity frustrace a hněvu.

- modrá barva poukazuje na empatii, emocionální vyrovnanost a vnitřní harmonii. Tato barva reprezentuje uspořádanost a systematičnost, rovněž ale lhostejnost a odstup. Je to barva, která podněcuje k produktivitě a nejméně ze všech barev podněcuje k chuti k jídlu.

- zelená barva reprezentuje pocit jistoty, ale také houževnatost a vytrvalost, touhu po změně. Je barvou klidu, pokoje, odpočinku, rozjímání.

- šedá je neutrální barva, nevzbuzuje ani klid, ani expanzivnost. Její preference může být známkou neangažovanosti a nedostatku životního či pracovního nasazení.

- fialovou barvu volí citlivější lidé, někdy však může signalizovat emocionální nevyzrálost a rozkolísanost.

- milovníkům hnědé barvy jsou přisuzovány vlastnosti jako potřeba jistoty či touha usadit se. Tato barva evokuje pocity síly a spolehlivosti. Může navozovat pocit tepla, pohody a bezpečí.

- černou barvu volí ti, kdo mají potřebu vše negovat, není jim cizí protestní postoj či touha nebýt vidět. Tato barva je spojována s neštěstím, ale rovněž třeba se sofistikovaností, formalitou či sexualitou.

Tato metoda se používá jako doplněk dalších metod zkoumajících osobnost člověka. Sama o sobě samozřejmě nemá dostatečnou vypovídající schopnost. Jde však o mezinárodně uznávanou metodu, která má za sebou řadu zkušeností a je lety prověřená.

Každý máme nějakou oblíbenou barvu. Ta v nás něco vzbuzuje, případně nás třeba dokáže dokonce uklidnit. Posuzování vlastností podle toho, jaké preferujeme barvy se možná může zdát pochybné a zavádějící. Jisté základní osobnostní rysy však určitě barvy odrážet mohou. Osobnost člověka sice neodhalí v plné míře, ale třeba nám umožní zjistit o sobě něco nového.

Další články

Je rozvod správným řešením?vloženo 24. 4. 2023

Je rozvod správným řešením?

Každý rok se objevují nové alarmující statistiky rozvodů. Podle Českého statistického úřadu je počet rozvodů kolem 30ti tisíc ročně.

Proč tak často k rozvodům dochází? Které chování je indikátorem, že je vztah u konce?

Uzavřená mysl: jak brzdíme sami sebevloženo 10. 4. 2023

Uzavřená mysl: jak brzdíme sami sebe

Už roky jste na stejné pozici, zatímco služebně mladší jsou povyšováni? Na vinně může být bludný kruh stvořený vaší vlastní myslí!

S otevřenou myslí snáze poznáte příležitost.

Sekty - bát se či nebát se?vloženo 27. 3. 2023

Sekty -  bát se či nebát se?

Víra je jednou z nejdůležitějších věcí v životě člověka. Každý v něco věří, někdo v Boha, někdo v sebe.

Víra může být hodně posilující a progresivní, může se ale stát, že se víra stane destruktivním elementem. V souvislosti s tímto fenoménem se můžeme setkat se slovem „sekta“.

Cestu si každý musí vyšlapat sám. I dítě.vloženo 13. 3. 2023

Cestu si každý musí vyšlapat sám. I dítě.

Pro své děti se snažíme udělat to nejlepší. Naučit je kráčet životem, aby byly vždy šťastné a spokojené. A občas to bohužel znamená i zakázat jim něco, co nemá budoucnost.

Někteří rodiče „chrání“ své děti před jimi samotnými.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky