Dárky nosí Ježíšek - Vykládáme dětem lži? - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 11.12. 2023Dárky nosí Ježíšek - Vykládáme dětem lži?



Blíží se Vánoce! I my dospělí se máme po prožitém shonu konečně na co těšit: setkání s rodinou, sváteční nálada, vůně pryskyřice a jehličí, klid. Ale děti mají před očima jen jedno: budou dárky! A dokonce jejich vysněné dárky - vždyť si o ně napsaly Ježíškovi!

Dopisy za oknem pro Ježíška zmizely, už tedy zná jejich přání! Někteří rodiče se ale ptají: Proč mást děti smyšleným Ježíškem? Jak dlouho je v této iluzi udržovat? Proč je nevychovávat v tom, že dárky si dávají lidé navzájem? Opomineme křesťanské kořeny vyprávění o Ježíškovi a změříme se pouze na psychologii dětské duše.

JAK DLOUHO NECHÁVAT DÍTĚ V ILUZÍCH? ODBORNÍK VÁM PORADÍ!

Děti v říši kouzel

Děti se rodí do světa, který je tu pro ně tak nějak odjakživa. Postupem vývoje se snaží odhalit, jak to na tom světě chodí. Používají při tom takzvané magické myšlení: nerozlišují ještě přesně mezi svými fantaziemi a realitou (hračky mohou přes noc obživnout), mají pocit, že svými myšlenkami mohou ovládat dění okolo sebe (když si zakryju oči, je tma, a ani ty mě nevidíš), věří v nadpřirozené síly. Na otázky „Kde je vítr, když nefouká?“ nebo „ Co dělá sluníčko v noci?“ je více než fyzikální vysvětlení uspokojí, když řekneme, že vítr odpočívá v mracích a sluníčko spí za kopcem. Tak totiž popisujeme věci, které samy znají a které si umí představit. A tak žijí malé děti jednou nohou v říši pohádek a kouzel, ve které mohou také samy uplatňovat svou moc. A do této říše patří i Ježíšek.

Dárky nosí Ježíšek

Magické myšlení jde zákonitě ruku v ruce s dětským egocentrismem. Malé děti jsou v první řadě ovládány svými vlastními přáními, představami a potřebami. Tyto vlastnosti začínají ubývat až se školním věkem. Do té doby je pro ně mnohem důležitější, že když budou hodné, přinese jim Ježíšek dárky, než zkušenost, že lidé si dávají dárky navzájem. Zasloužený dárek od Ježíška, to je něco jiného, než přemlouvat mámu, ať mi koupí hračku z toho obchodu na cestě ze školky! Nesoustřeďte se proto na množství nebo hodnotu dárků, které chcete dětem dát. Nejvíce je obdarujete kouzelnou atmosférou u stromečku!

JE VAŠE DÍTĚ V JINÉM SVĚTĚ? JE TO DĚTSKÁ PŘEDSTAVIVOST ČI NEMOC? ZEPTEJTE SE ODBORNÍKA!

Když se do říše kouzel začíná vkládat realita

Ptáte se, jak dlouho má smysl s dětmi tuto hru hrát? Jak reagovat na jejich pochybovačné otázky o Ježíškovi, které Vám začínají s rostoucím věkem klást? Nechte to na nich! Většinou se po nástupu dětí do školy začíná do jejich říše kouzel stále více vkrádat racionální myšlení a schopnost rozlišovat fantazii a realitu. Podle otázek svého dítěte sami poznáte, kdy pro ně začíná být důležitější „pravda“ než pohádka.

Kouzla ve světě dospělých

Neříkejte, že jste se při podobném magickém myšlení, jako mají děti, sami někdy nepřistihli!
Nenapadlo Vás někdy, že když bude například příští písnička v rádiu pomalá, všechno dobře dopadne? Neokomentujete alespoň, když Vám černá kočka přeběhne přes cestu? Většina lidí je kromě toho přesvědčená, že existuje něco vyššího, co dává našemu světu smysl a řád, i když to každý pojmenovává jinak. Bez fantazie přesahující danou realitu by člověk nebyl člověkem. Ochudit děti o Ježíška, který je součástí jejich světa kouzel, by tedy byla škoda. Naše poradna proto přeje Vám všem, aby Vám Ježíšek nadělil krásná překvapení a abyste si skrze své děti znovu prožili nádheru jejich kouzelného světa!

Další články:

Je rozvod správným řešením?vloženo 24. 4. 2023

Je rozvod správným řešením?

Každý rok se objevují nové alarmující statistiky rozvodů. Podle Českého statistického úřadu je počet rozvodů kolem 30ti tisíc ročně.

Proč tak často k rozvodům dochází? Které chování je indikátorem, že je vztah u konce?

Uzavřená mysl: jak brzdíme sami sebevloženo 10. 4. 2023

Uzavřená mysl: jak brzdíme sami sebe

Už roky jste na stejné pozici, zatímco služebně mladší jsou povyšováni? Na vinně může být bludný kruh stvořený vaší vlastní myslí!

S otevřenou myslí snáze poznáte příležitost.

Sekty - bát se či nebát se?vloženo 27. 3. 2023

Sekty -  bát se či nebát se?

Víra je jednou z nejdůležitějších věcí v životě člověka. Každý v něco věří, někdo v Boha, někdo v sebe.

Víra může být hodně posilující a progresivní, může se ale stát, že se víra stane destruktivním elementem. V souvislosti s tímto fenoménem se můžeme setkat se slovem „sekta“.

Cestu si každý musí vyšlapat sám. I dítě.vloženo 13. 3. 2023

Cestu si každý musí vyšlapat sám. I dítě.

Pro své děti se snažíme udělat to nejlepší. Naučit je kráčet životem, aby byly vždy šťastné a spokojené. A občas to bohužel znamená i zakázat jim něco, co nemá budoucnost.

Někteří rodiče „chrání“ své děti před jimi samotnými.

|<< < 3 | 4 | 5 | 6 | 7 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky