Deset znaků hypochondra - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 25.1. 2021Deset znaků hypochondra



Co mají společného René Descartes, Woody Allen, Immanuel Kant, Vlastimil Brodský, Arthur Schopenhauer, Vlasta Burian, císař Rudolf druhý a namátkou třeba Voltair, Miloš Kopecký nebo Karel Marx? Jistě jsou to významní muži, leč míru jejich známosti a významu pro lidstvo srovnávat nelze. Společný jmenovatel je jinde. Všichni měli žebra. Má-li někdo žebra má také podžebří - řecky hypochondrium.

Kořeny hypochondrie

Hypochondrie není onemocnění tělesné, ale nemoc duševní. V diagnostických příručkách bývá označována jako porucha chování neurotického typu. Na jejím vzniku se mj. podílí stres vyvolaný nejrůznějšími vlivy. Může souviset i s nepřiznanou depresí a stavem nazývaným somatizace deprese. Autorka lidové písně: “Bolí mňa hlavička srdca polovička, že som oklamala šohajíčka“ hypochondrem zřejmě nebyla neb „věděla proč a zač“. Pokud by se zaměřila na zmíněné somatické stavy a potlačila vědomí příčiny směřovala by k hypochondrii. Kořeny mohou být i v dětství v nadměrně ochranitelské, zdravotní rizika zdůrazňující výchově. Pojem otužilost - jak tělesná tak i duševní - je pak vnímán v lepším případě jako synonymum nebezpečí. V případě horším jako nadávka.

Muž s rakovinou děložního čípku?

Jde o nadměrné až chorobné zaměření na potenciální ohrožení různými somatickými i psychickými nemocemi. S intelektem nesouvisí. Trpěli jí a trpí lidé docela obyčejní i významní – některé zmiňujeme v úvodu. Nemoc má rozličnou intenzitu. Ve vyhraněné podobě jí trpí jeden člověk ze sta. V této skupině si jen s mírnou nadsázkou žena může sama - na základě sebepozorování a četby diagnostikovat zbytnění prostaty a muž dejme tomu rakovinu děložního čípku.

U 9 % populace jde o zbytečné, ne však zcela absurdní obavy. Každý pátý člověk mívá v této sféře občas nepřiměřený strach. Poslední údaj je spíše optimistický. Pověstné je např. leckdy až tragické vnímání „rýmičky“ u mužů. Hypochondrie může propuknout v podstatě kdykoliv. Nejčastěji ve věku „nácti“. Může trvat až do smrti kdy konečně na slova nemocného dojde. Začátek choroby po padesátce je dosti nepravděpodobný. To asi souvisí s realným chátráním zdravotního stavu. V tomto věku již je obvykle množné mít obavu z některé reálně prokazatelné nemoci.

O hypochondrii se někdy uvažuje jako o „útěku do nemoci“. Zde záleží na míře náhledu na vlastní jednání. Rozdíl je mezi ne zcela vědomým zveličením bolestí v zádech v době kdy pacienta láká tzv. neschopenka a přesvědčením, že bolest je příznakem metastás rakoviny slinivky břišní.

Útěk do nemoci může být i nehypochondrické, manipulativní a chorobu simulující jednání směřující k dosažení vlastních cílů. Může jít i o ne zcela vědomý nebo dokonce nevědomý útěk před sebou samotným. Subjektivní prožitek nemocí chlácholí naše svědomí. Mnohé bychom vyřešili a napravili, ale chatrné zdraví to neumožní. Hraniční, suspektní (tj. podezření na) hypochondii lze najít u citových vyděračů a to nezřídka ve spojení s hysterií. Když vám dejme tomu tchyně řekne: “Jen si běžte do kina a mně tu nechte samotnou s bolestí u srdce alespoň vám pak přestanu být na obtíž“ může onu bolest v danou chvíli cítit. Na tom nic nemění, že má srdce jako zvon.

PSYCHOLOGICKÁ POMOC NA TELEFONU - NONSTOP A ZCELA DISKRÉTNÍ! Volejte 900 70 10 20*

Deset znaků hypochondra – najdete se?

1.) Dlouhodobě a to i v době, kdy je objektivně zdráv sleduje s podezřením svůj zdravotní stav.
2.) Má sklon k pozorování sebe sama se zvláštním zřetelem na možný výskyt i nepravděpodobných onemocnění.
3.) Ve výše zmíněné souvislosti se snaží získat co nejvíce informací z různých pramenů. Ty pak hodnotí ve vztahu k sobě tzv. negativním myšlením ve smyslu „jsem vážně nemocen“
4.) Zastává názor „zdravý člověk je jen špatně lékařsky vyšetřený pacient“. Nevěří i opakovaným výsledkům lékařských vyšetření ujišťujících o pevném zdraví.
5.) Přeceňuje a výhradně k vážným onmocněním vztahuje eventuální drobné příznaky a zdravotní nesnáze.
6.) Osobní podezření na vážnou nemoc či nemoci mívá „krycí charakter“ jiného trápení nebo neřešeného problému.
7.) Obvykle se zaměřuje na nemoci tělesné. Méně často na onemocnění psychická např. bolesti hlavy coby jistý signál a předstupeň schizofrenie.
8.) Rád podstupuje rozličná vyšetření zaměřená na diagnostiku chorob o nichž se domnívá, že jimi trpí.
9.) Do lékárny chodí jako ostatní lidé do cukrárny. Rád si kupuje volně prodejné léky či doplňky stravby. Nelituje peněz za ně vydaných ať již mu pomáhají nebo ne.
10.) Nevěří, že by byl hypochondr tudíž „zdravý nemocný“.

„Pořežu si záda, abych věděl, že jsem to já. Když to bolí, není to herec s chůzí upravenou náplastma...“ - psal před lety ve své básni Jáchym Topol. Hypochondr se pořezat nechce, velmi se něčeho podobného bojí. Třeba i smýšlenou bolest přesto potřebuje. Aby věděl, že je to on.

Další články:

Kolik skrýváme tváří?vloženo 14. 9. 2020

Kolik skrýváme tváří?

Mnoho z nás v práci neví, kde nám hlava stojí, musíme řešit spoustu problémů a úkolů a často si práci nosíme domů. Když ne v přesném slova smyslu, tak přeneseně, v podobě špatné nálady.

Když v sobě nosíme starosti a neventilujeme je hned, může nám pak stačit drobné podráždění a vybuchneme.

Nastoupilo vaše dítě do 1. třídy? Jak to zvládá? A jak vy?vloženo 7. 9. 2020

Nastoupilo vaše dítě do 1. třídy? Jak to zvládá? A jak vy?

Rozhodně není odpovědí, že nejpodstatnější je, že váš potomek měl již před nástupem do školy co nejlepší základy čtení nebo psaní, a už vůbec ne třeba ten nejkrásnější penál nebo značkové oblečení.

Mnohem podstatnější je, aby s podporou celé rodiny co nejlépe obstály při změně životního rytmu.

Jak mít větší radost z prácevloženo 24. 8. 2020

Jak mít větší radost z práce

Často od druhých lidí slyšíme, že se jim nechce do práce a někdy to tak cítíme i my samotní. Pokud je to tak pouze občas, je to v pořádku, je to normální. Pokud to tak ale cítíme každý den, je to špatně.

Práce má významný vliv na utváření naší vnitřní hodnoty, na naší duši.

Můj manžel je gay?!!! Moje manželka je lesba?!!!vloženo 17. 8. 2020

Můj manžel je gay?!!! Moje manželka je lesba?!!!

Zní vám tento výkřik absurdně? Možná by nebyl tak absurdní v minulosti, kdy byla homosexualita tabu nebo společensky nepřípustná, leckdy leckde dokonce trestná. Přesto se i v současnosti stává, že se třeba i dlouholetý partnerský vztah zhroutí právě kvůli homosexualitě partnera či partnerky.

Jak je to možné?

|<< < 3 | 4 | 5 | 6 | 7 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky