Děti a rozvod - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 15.4. 2024Děti a rozvod



Do poradny nám nedávno napsala paní Hanka. Rozhodla se, že chce odejít od manžela, ale není si jistá kvůli dětem. Ptá se, co je pro děti to nejlepší? Obecně lze říct, že děti jsou spokojené tam, kde jsou spokojení jejich rodiče. Pokud se rodiče rozhodli pro rozvod, je možné vše zvládnout tak, aby to prospělo i jejich dětem.


Problém číslo 1: Jak říci dětem o plánovaném rozvodu?

Prvním předpokladem je, že děti vždy potřebují informace, a to pravdivé informace. Pokud cítí, že se děje něco mimo jejich kontrolu, vyvolává to u nich úzkost, strach, zmatek a nedůvěru. Zároveň bychom však jako rodiče měli rozlišit, které informace jsou pro ně důležité. Určitě není na místě svěřovat dětem všechny detaily svého problematického soužití a zavalovat je vlastními emocemi. Od dětí nemůžeme chtít ani radu nebo znát jejich názor, neboť to není jejich úloha. Lepší je zaměřit se na základní fakta, konkrétní věci, a jak vše bude probíhat. O rozvodu je vhodné dětem říct až v okamžiku, kdy je naše rozhodnutí pevné. Je důležité, aby si děti byly jisté, že nemají žádný podíl na tom, co se děje mezi rodiči, a že je oba rodiče mají stále stejně rádi. Svůj přístup musíme přizpůsobit věku a individualitě dítěte. Větší děti mohou mít více otázek a mohou samy i více zasahovat do celého procesu.

PSYCHOLOGICKÁ POMOC NA TELEFONU - NONSTOP A ZCELA DISKRÉTNÍ! Volejte 900 70 10 20*

Problém číslo 2: Jak dětem zajistit péči obou rodičů po rozvodu?

Pokud se i nadále o děti po rozvodu starají se zájmem oba rodiče, děti neztratí pocit, že je mají oba rádi a nejsou ochuzeny o vztahy, které jsou pro ně důležité. V současné době se často řeší otázka tzv. „střídavé péče“, kdy dítě žije střídavě - většinou týden a týden - u každého z rodičů. Takové řešení je možné tam, kde je splněno mnoho důležitých podmínek: oba rodiče s tím musí souhlasit, musí zůstat v přátelském vztahu a být schopni se bez problémů dohodnout na praktických záležitostech, musí sdílet podobný výchovný styl, pro děti musí být dostupné navštěvovat stejnou školu a být v kontaktu s kamarády, a podobně. Jelikož takovéto ideální podmínky se vyskytují jen zřídka, je nejčastějším řešením kontakt dětí s druhým rodičem některé dny v týdnu, o víkendech a dovolených.

Problém číslo 3: Čeho se vyvarovat v jednání s dětmi po rozvodu?

Je několik věcí, které dětem rozvedených rodičů škodí a ubližují, a kterým je potřeba se vyhnout. Většinou vyplývají z toho, že rodiče dost dobře neoddělí vztah, který mají mezi sebou, od vztahu ke svým dětem. Může pak docházet k vyptávání se na druhého rodiče po návratu dětí od něho, jeho pomlouvání, dělání si naschválů skrze děti nebo dokonce bránění v kontaktu s druhým rodičem. Děti se ocitají v tlaku z obou stran, jsou zmatené a nejisté a u nich samých se začne vytvářet problematický vztah k oběma rodičům. Děti až do dospělosti nemají kapacitu na to, aby se nad situaci rozumově povznesly a dokázaly jí bez emocí chápat. Může se stát, že nesouhlasíme s mnoha projevy a chováním svého partnera nebo partnerky, ale je nutné to respektovat.

Většinou se v procesu rozvodu vyskytují další komplikace a speciální okolnosti, které se nám do článku nevešly. Když si člověk není jistý, co dělat, je vždy na místě nechat si poradit. Odborní psychologové z naší poradny se budou kdykoliv rádi věnovat i Vám, pokud to budete potřebovat.

Další články:

Jak na sebe nenechat křičetvloženo 30. 10. 2023

Jak na sebe nenechat křičet

Zřejmě na každého z nás už někdy v životě někdo křičel a pravděpodobně se shodneme na tom, že to není nic příjemného. Nejčastějšími emocemi, které přitom prožíváme, jsou stud, strach, bezmoc a hněv.

Někdy bychom nejraději utekli nebo toho řvouna něčím pořádně praštili. Proč lidé křičí? Jak se bránit?

Syndrom vyhořenívloženo 16. 10. 2023

Syndrom vyhoření

Co je syndrom vyhoření a kde se bere?

Burn-out syndrom, neboli pod českým názvem syndrom vyhoření (vyprahlosti), byl poprvé popsán v roce 1975 Herbertem Freudenbergerem v článku "Staff burnout" v časopise Journal of Social Issues. Jedná se o závažný

Kyberšikanavloženo 2. 10. 2023

Kyberšikana

Kyberšikana je nový a specifický druh šikany.

Dítě nebo dospívající opakovaně trápí, hrozí, pronásleduje, ponižuje, zesměšňuje nebo se jinak zaměřuje na další dítě nebo dospívajícího pomocí textových zpráv, e-mailů, webových stránek nebo pomocí jakéhokoli jiného typu moderních komunikačních technologií.

Depresevloženo 18. 9. 2023

Deprese

Kde začíná deprese a je třeba již vyhledat odbornou pomoc?

Deprese má řadu příčin a mnoho specifických symptomů. Jak depresi poznat, čeho se vyvarovat a zda je třeba ji léčit, se dozvíte v tomto článku!

|<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky