Duševní choroba – daň za popularitu? - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 6.4. 2020Duševní choroba – daň za popularitu?



V poslední době, hlavně díky médiím, často slýcháme, že se nějaký veřejně známý člověk, tedy celebrita, „zhroutil“. Ale co je tím myšleno a co za tím může být schováno?

Diagnózy se různí, od maniodepresívní psychózy (odborně bipolární afektivní poruchy) přes pokusy o sebevraždu nebo nadměrné užívání alkoholu či drog. Konkrétních případů bychom našli opravdu hodně a denně nám různá média přinášejí další. Ale jsou umělci a lidé pracující v šoubyznysu nějak více ohrožení v oblasti duševních poruch?

Proč jsou populární osobnosti více ohroženy duševními problémy?

  • Jejich životní styl je často strašně vyčerpávající, nepravidelný a jsou vystaveny neustálým stresům.
     
  • Hlavně však jsou součástí něčeho, co by se dalo nazvat „obchod s emocemi“. Aby byly schopny předávat emoce dál, musí samy sahat hluboko do svých vlastních. A právě v tomto směru jsou naše lidské kapacity dost omezené. Osobnostní vybavení člověka je sice různé, ale každý máme svou hranici, kdy už nemůžeme dál. A tím, že ze sebe vydávám hodně emocí pro ostatní, ohrožuji svým způsobem sám sebe. A čím větší ty emoce jsou, tím větší daň musím obvykle zaplatit.
PSYCHOLOGICKÁ POMOC NA TELEFONU - NONSTOP A ZCELA DISKRÉTNÍ! Volejte 900 70 10 20*

I změna k lepšímu může přivodit stres!

Může se zdát, že pokud člověk prožívá nějaké příjemné chvíle nebo životní změny, přispívá to k jeho lepší psychické pohodě. Jenže každá změna, i příjemná, nás může stresovat a pokud se těchto změn nakupí víc, můžeme začít být ohroženi. U některých známých osobností by se mohlo zdát, že dosáhly všeho, čeho chtěly – úspěch, prestiž, peníze, obdiv – jenže právě kumulace mnoha i výrazně pozitivních událostí může být tím, co nějaký druh psychického onemocnění spustí. Takže nejen nepříjemné životní události jako jsou úmrtí, rozvody a podobné, ale i ty důležité a přitom příjemné mohou být příčinou změny psychické pohody nebo dokonce onemocnění. Zde je maximálně důležité, aby si okolí člověka, který je takto postižen, včas všimlo, že je něco v nepořádku.

V některých případech to vypadá, že se včasné pomoci dostalo, případně že si tito lidé sami uvědomili, že stojí na kraji propasti – jako příklad mohou sloužit lidé, kteří vyhráli svůj boj s třeba i dlouhodobou závislostí (např. Eva Holubová, Miroslav Etzler, Tomáš Hanák nebo Jarek Nohavica). Ale vzpomeňme si z poslední i dávnější doby na případy, kdy pomoc opravdu přišla za pět minut dvanáct (Marek Vašut) nebo již pomoci nebylo (Karel Svoboda, Petr Lébl). Je proto potřeba vnímat u svého okolí případné změny v chování a nebát se vyhledat odbornou pomoc.

Démon alkohol

Dalším ohrožením pro lidi z uměleckého světa je určitě alkohol. I když alkoholikem se může stát každý z nás, u těchto lidí je to otázkou časté přítomnosti na různých party a podobných příležitostech. Ale hlavní nebezpečí je v tom, že se člověk poskytující druhým lidem emoce musí sám ze stavu emočního vzrušení nějak dostat. A alkohol je vždy po ruce. Zezačátku odbourává stres, úzkost i vzrušení, ale jak si člověk zvyká, je třeba větších dávek tohoto „tišícího prostředku“. Tak se člověk nenápadně dostává tam, kde nikdy nechtěl být. Umělci úspěšně či neúspěšně léčení z alkoholismu by mohli vyprávět.

Takže ohrožení může přijít z několika stran a je dost vážné. K tomu ještě přispívá fakt, že uměleckou dráhu často volí lidé velmi citliví a emotivní – což je pro jejich umělecké výkony skvělé, pro duševní vyrovnanost už podstatně horší.

Může to potkat i vás!

 

To, že jsou umělci ohroženi více, však neznamená, že by se tento problém netýkal nás všech. Deprese může přijít nečekaně a bez příčiny, to samé platí i o jiných nemocech duše. Je proto dobré vědět kam se obrátit pro radu, která může v pravé chvíli zachránit život. A právě psychologická poradna po telefonu může tuto službu velmi dobře splnit.

Další články:

Kybergroomingvloženo 23. 3. 2020

Kybergrooming

Jaké nebezpečí hrozí vašim dětem, když jsou on-line?

Na on-line sociálních sítích je možné si prohlížet profily miliónů uživatelů různého věku. Potencionální pachatelé trestné činnosti mají na internetu ohromné možnosti ve výběru svých obětí, které přesně odpovídají jejich potřebám.

Malé zamyšlení nad rozchody a sebeobviňovánímvloženo 6. 1. 2020

Malé zamyšlení nad rozchody a sebeobviňováním

O rozchodech by se dalo napsat, a také již bylo napsáno, opravdu hodně. Zaměříme se dnes tedy jenom na jeden malý aspekt, detail, proces, který s rozchodem souvisí a tím je sebeobviňování.

Sebeobviňování není ovšem ve hře jen při rozchodech, ale de facto při každé situaci, kdy se děje, či se již stalo, něco

Přínosy a dopady inkluzevloženo 18. 3. 2019

Přínosy a dopady inkluze

Pojem inkluze není v naší legislativě žádnou novinkou. Ve školství se s ní počítá již několik let. V poslední době se ale toto téma stalo více aktuálním.

Pokusme se podívat na obě strany mince a snažme se pochopit postoje dotčených stran a nic unáhleně nezatracovat.

100 let Republiky!vloženo 28. 10. 2018

100 let Republiky!

Proč bychom měli slavit svátek Československa, když už vlastně žádné Československo neexistuje! Je důležité si uvědomit, že neoslavujeme stát spojující různé regiony, ale Republiku!

1 | 2 | 3 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky