Jak kontrolovat svoje emoce v práci? - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 8.2. 2021Jak kontrolovat svoje emoce v práci?



Rutina a tlak, který vyvolávají různé termíny a závazky, jsou nejčastější příčinou vzniku negativních emocí při práci. Jsou to ale stresové situace, které jsou nedílnou součástí života. Jak je ovládat a neumožnit přitom vzniku konfliktním situacím?


Víkend bývá “darem z nebes“, který každého zachrání po týdnu tvrdého drilu. Nicméně všechno dobré končí mnohem rychleji, než to špatné, takže se rychle všichni vrací do každodenních povinností, které jsou spojeny s frustrací a stresem. Jít ale zpět k negativním emocím? Komu by se do toho chtělo? Navíc to není rozumné, protože to značí nedostatek profesionality a snížení efektivity práce.

Je potřeba si uvědomit, že emoce, pokud jsou správně používány, se mohou stát i dobrými spojenci. Nejen to, že ostatním sdělují, co člověk cítí, stejně tak okolí může předvídat jeho chování. A právě proto není dobré, aby emoce ovládaly jakoukoliv osobnost.

NAŠI PSYCHOLOGOVÉ JSOU VÁM K DISPOZICI NA TELEFONU -  24 HODIN DENNĚ, 7 DNÍ V TÝDNU!

Jak se vypořádat s nežádoucími pocity při práci?

Nejjednodušší metodou je “počítat do deseti“, protože právě tak odvrátíte svoji pozornost od stresové situace a máte jistotu, že zbytečně nevydáváte energii tam, kde to za to ani nestojí. Za patnáct minut si na nepříjemnou situaci ani nevzpomenete a svoji mysl dostanete zpět do pozitivna, takže s vámi po zbytek dne nebudou “cloumat“ negativní emoce.

Další možností je, že “začnete přemýšlet jinak“. Znamená to, že například výtky od rozzlobeného zákazníka neberte jako útok na svoji osobu, ale jako jeho vlastní frustraci a vztek, který chce dát najevo celému světu. A vy? Vy jste se jen objevili v jeho “hledáčku“, protože stejně tak jako vy, tak to mohl “schytat“ i někdo z vašich kolegů.

Efektivnímu zvládnutí emocí v každodenním životě se lze naučit, vyžaduje to ale dlouhodobé pracování na své emoční inteligenci a pochopení svých vlastních pocitů. Jedině tak totiž nebudete dávat ostatním najevo svá slabá místa.

Další články

Těhotenství a duše ženyvloženo 18. 5. 2020

Těhotenství a duše ženy

O nepředvídatelnosti a zmatení ženské duše panuje mnoho mýtů i vtipů. Snad nejvíc z nich se týká tzv. „nejkrásnějších devíti měsíců života.“ Těhotné jsou vnímány jako citlivější, náladovější.

Jak je to s ženskou psychikou v těhotenství doopravdy?

Jak si udržet optimismus v čase epidemie

Jak si udržet optimismus v čase epidemie

Žijeme ve zvláštní době. Při tom všem, co se kolem nás děje, je přímo mistrovský úkol udržet si vnitřní klid a nepodléhat stresu a panice.

Naše tělesná schránka a naše duše jsou v podstatě jenom dvě strany stejně mince. Pokud strádá tělo, je pro duši těžké cítit se spokojeně. Ale stejně to platí i naopak.

MUSÍME SI POMÁHAT!vloženo 19. 4. 2020

MUSÍME SI POMÁHAT!

Prosím, nebuďte na své problémy sami, promluvte si o svých těžkostech, strachu a problémech s odborníkem.

Žít v přítomnosti?vloženo 14. 4. 2020

Žít v přítomnosti?

Žít v přítomném okamžiku, je jedno z oblíbených doporučení pro šťastný život. Jen tak si totiž člověk doopravdy vychutná to, co mu život právě nabízí.

Nějaké věci přece jen neovlivníme a je proto nesmysl zapomínat na to, co můžeme prožít teď kvůli vizím toho, co můžeme mít za měsíc, za rok, za deset let… Jenže nezabývat se minulostí a budoucností není vždy jednoduché.

|<< < 6 | 7 | 8 | 9 | 10 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky