Jak vnímat asexualitu? - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 9.12. 2024Jak vnímat asexualitu?

Když o někom slyšíme výraz asexuál nebo asexuální, tak si daného člověka představujeme jako naprosto nepřitažlivého. Označujeme tak většinou osoby, se kterými se nám protiví jakýkoli bližší fyzický kontakt. Je to tak ale v pořádku? Přisuzujeme tomuto termínu správný význam? Zkusme se od svých definic oprostit a zjistit, jak to s těmi asexuály vlastně je.

Sexualitu většinou vnímáme fyzicky a biologicky - k uspokojení touhy a naplnění reprodukce. Toto vnímání je však možná zbytečně zúžené. Sexualitu totiž vnímáme také duchovně - v podobě erotických snů či sexuálních představ, duševně - jakožto zamilovanost, ale také třeba kulturně nebo umělecky - pomocí tradic a sexuálních symbolů. Širší vnímání sexuality nám pomůže k otevřenějšímu pohledu na asexualitu.

Čtvrtý druh sexuální orientace

Definic asexuality zřejmě existuje více, obecně lze ale říci, že asexuál se vyvaruje sexuálnímu projevu v rámci svého chování nebo se u něj projevuje slabá sexuální touha. Případně může jít o kombinaci takovýchto jevů. Dá se také říci, že asexualita znamená absenci sexuální orientace neboli danou osobu nikdo eroticky nepřitahuje (ani muži, ani ženy). Může přitom ale u dotyčné osoby existovat slabá sexuální touha a potřeba ji uspokojit. Nepotřebuje k tomu ale žádného partnera. Asexuál zkrátka nepociťuje potřebu sexuálně žít.

Pojem asexualita není zcela jednoznačný, což vede často právě k jeho nesrozumitelnosti či nesprávnému výkladu. Mnohdy jsou asexuálové chybně označováni jako chladní a neschopní milostných citů. Výraz asexuální se také často dává do rovnítka s pojmem neatraktivní či nepřitažlivý a to je opět nesprávné. To, že někoho sexualita nezajímá, může mnohým lidem připadat natolik divné a nedůvěryhodné, že to rovnou označí jako nějakou poruchu. Jako poruchu lze ale asexualitu označit pouze v případě, kdy danému člověku působí významný stres nebo problémy v mezilidských vztazích a bojuje s tím, snaží se s tím něco dělat. V opačném případě asexuálům sex nechybí a jsou bez něj šťastní.

Nepleťme si pojmy s dojmy


Asexualitu někteří lidé zaměňují s frigiditou či dokonce s impotencí. Nemá to však nic společného ani s jedním. Frigidní osoba sex provozuje, ale nic při něm necítí. Impotent sex chce, ale nemůže. Asexuál může, ale nechce. Sex k životu nepotřebuje.

PSYCHOLOGICKÁ POMOC NA TELEFONU - NONSTOP A ZCELA DISKRÉTNÍ! Volejte 900 70 10 20*


Je to začarovaný kruh. Nesprávné chápání tohoto pojmu vede k odmítání či nepříjemnému přístupu okolí a výsledkem je pak samozřejmě neochota dotyčných o asexualitě mluvit. K neochotě hovořit o asexualitě vede i to, že si asexuálové chrání své soukromí nebo se za svou asexualitu stydí. Mnozí asexuálové se tak stýkají pouze na internetových fórech, kde nacházejí porozumění. U nás se této komunitě věnuje například stránka www.asexual.cz. Mnohým asexuálům internetová fóra pomohla si uvědomit, že nejsou sami, koho sex nezajímá a tím se jim velmi ulevilo a přestali se tím třeba trápit.

Co může k asexualitě vést?


Asexualitu mohou do určité míry předurčovat genetické dispozice a dále ji formuje povaha a také výchova a rodinné vzory. Příčiny asexuality se uvádí jako:

- biologické - v důsledku hormonální nerovnováhy (ta může být způsobena sníženou funkcí štítné žlázy)
- psychologické - plynoucí například z nějakého nevyřešeného traumatu z dětství (zneužívání)
- sociální - následováním nějakého vzoru, který se sexualitě vyhýbá (třeba při příslušnosti k církvi)
- intelektuální - může se jednat o vědce, filozofy a jiné vysoce inteligentní osoby, které se o tom svobodně rozhodly. Jejich sexuální energie a impulsy jsou transformovány na jejich tvorbu či bádání a sexualitu vnímají jako zbytnou a nemající takovou hodnotu jako jejich činnost.

Zřejmě každý, kdo se seznamuje s pojmem asexualita, si položí otázku, zda asexuálové vůbec prožívají vztahy. Někteří ano, jiní ne. Vznikají asexuální páry, které se většinou seznámí právě pomocí internetových fór. Vznikají ovšem i vztahy asexuál + sexuál. Určitě se dá říci, že není neobvyklé, když asexuálové prožívají lásku, nejedná se ale o lásku tělesně sexuální. Přesto však může být taková láska intimní a intenzivní.

Skutečnost, jak asexuály vnímáme a co o nich říkáme, odráží více naší osobu než je. Právě samotný výraz asexuál a jeho mnohdy špatný výklad to celé diskredituje. Vždyť jak se sexuálům líbí označení sexuál? Buďme rádi, že sexualitu a city nelze tak snadno třídit. Pestrost dělá vše zajímavější. Když se na chvíli oprostíme od zbytečného zaškatulkování, začneme možná víc vnímat charakter, o který by mělo jít v první řadě.

Další články

Pár kroků k velkorysostivloženo 13. 9. 2021

Pár kroků k velkorysosti

Velkorysý by chtěl být asi každý, protože každého by zřejmě těšilo vědomí, že se to o něm říká. Jedná se však o vlastnost, která není běžná, nelze ji získat jen tak automaticky.

Pokud je někdo velkorysý, nemusí to hned znamenat, že je bohatý.

Zvědavost jménem exvloženo 6. 9. 2021

Zvědavost jménem ex

Každý, kdo má minimálně jeden partnerský vztah již ukončený, si někdy na svou/svého ex vzpomene. Jestliže jsme si ho/jí už dokonce na sociálních sítí zkusili "najít", je namístě opatrnost.

Lidská zvědavost může někdy působit až morbidně.

Proč ženy přestávají být ženamivloženo 30. 8. 2021

Proč ženy přestávají být ženami

Stále častěji se setkáváme s pocity, že se přístup žen k životu a k jejich roli v něm v poslední době mění. V jistých ohledech se ženy mění v muže a částečně na sebe přebírají mužskou úlohu.

Je toto směřování správné či nesprávné?

8 tipů, jak vyzrát na stres v zaměstnánívloženo 16. 8. 2021

8 tipů, jak vyzrát na stres v zaměstnání

V posledních letech jako by většina populace trpěla chorobou, pro niž jsou mimo jiné typické dva příznaky jdoucí ruku v ruce: přepracovanost a stres. Podle výzkumů Češi tráví podstatnou část života v práci, naopak méně jezdí na dovolené...

|<< < 19 | 20 | 21 | 22 | 23 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky