Ke štěstí můžete vychovat - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 12.10. 2020Ke štěstí můžete vychovat

Myslíte, že štěstí je jen náhoda a navíc vyhrazená pro ty bohaté a dobře narozené? Kdepak! Štěstí můžete docela snadno přivolat a dokonce ho darovat vlastním dětem.

Zkoušej a objevuj


V dětství máme jedinečnou možnost vyzkoušet prakticky cokoli. Případný neúspěch není fatální a navíc se poučíme, že takhle to dělat opravdu nejde. Není na nás nikdo závislý, ať už partner, nemohoucí příbuzní nebo vlastní děti. Následky si poneseme jen my sami. Kdy jindy se to poštěstí?

Veďte své děti k tomu, aby se nebály zkoušet nové věci. Zapomeňte na věčné Co kdyby. Že když na prolézačce budou lézt moc vysoko, mohou se zranit? Ano, mohou. Když spadnou, rozbijí si koleno. Budou ale vědět, že příště se mají držet pevněji.

Dovolte svým dětem zkoušet, dělat chyby a učit se. A když už jsme u těch chyb...

NAŠI PSYCHOLOGOVÉ JSOU VÁM K DISPOZICI NA TELEFONU -  24 HODIN DENNĚ, 7 DNÍ V TÝDNU!


Chyba není konec světa

Nikdo není dokonalý. Netrestejte své děti za to, když něco zkazí, nestrašte je strašným osudem, pokud udělají chybu. Když budou mít strach se pohnout, jen aby něco nezkazily, jak se něco naučí? Nejlépe se poučíme právě z chyb, jsou mnohem účinnější, než když se něco povede.

Z každého jednání vyplývají následky, musíme ale jednat. Když svým dětem dovolíte dělat chyby, naučí se s nimi poprat. Mohou se pak stejné vyhnout i v budoucnu a nebudou se místo toho donekonečna užírat, že tehdy a tehdy něco zkazily. Život je klikatá cesta a chyba je jen jedním z kroků. Ne kopancem zpět.

Jsi unikátní


Každý člověk je jedinečný a má jinou představu o osobním štěstí. Vzpomeňte si na vlastní dětství a pubertu. Jistě byl alespoň jeden kroužek, názor, nebo sen o budoucnosti, které vám rodiče neustále předkládali jako dokonalé, ale vám se nelíbili. Proč? Protože jejich představa o štěstí byla jiná, než vaše. Podpořte své děti v tom samém.

Poslouchejte je, když něco nechtějí a zajímejte se proč, hledejte alternativy. Nechtějí chodit na fotbal? Tak co šachový kroužek, cizí jazyky, nebo jiný sport?

Není člověk ten, který by se zalíbil lidem všem, a to platí i o vašich dětech. Jejich představa o štěstí nemusí být nutně stejná, jako ta vaše. Ať si sebevíc přejete mít z dítěte právníka, ono může být nejšťastnější v hudebním průmyslu. Nenuťte ho za každou cenu vystudovat právnickou. Je velice pravděpodobné, že ji nakonec skutečně vystuduje a může se i dobře uchytit. Nikdy ale nebude úplně šťastné. To přeci nechcete.

Nahlížejte na své děti jako na ostatní lidi se vším, co k tomu patří – s vlastním názorem a způsobem života. Ne jen jako na „své děti“.

Další články

Kolik skrýváme tváří?vloženo 14. 9. 2020

Kolik skrýváme tváří?

Mnoho z nás v práci neví, kde nám hlava stojí, musíme řešit spoustu problémů a úkolů a často si práci nosíme domů. Když ne v přesném slova smyslu, tak přeneseně, v podobě špatné nálady.

Když v sobě nosíme starosti a neventilujeme je hned, může nám pak stačit drobné podráždění a vybuchneme.

Nastoupilo vaše dítě do 1. třídy? Jak to zvládá? A jak vy?vloženo 7. 9. 2020

Nastoupilo vaše dítě do 1. třídy? Jak to zvládá? A jak vy?

Rozhodně není odpovědí, že nejpodstatnější je, že váš potomek měl již před nástupem do školy co nejlepší základy čtení nebo psaní, a už vůbec ne třeba ten nejkrásnější penál nebo značkové oblečení.

Mnohem podstatnější je, aby s podporou celé rodiny co nejlépe obstály při změně životního rytmu.

Jak mít větší radost z prácevloženo 24. 8. 2020

Jak mít větší radost z práce

Často od druhých lidí slyšíme, že se jim nechce do práce a někdy to tak cítíme i my samotní. Pokud je to tak pouze občas, je to v pořádku, je to normální. Pokud to tak ale cítíme každý den, je to špatně.

Práce má významný vliv na utváření naší vnitřní hodnoty, na naší duši.

Můj manžel je gay?!!! Moje manželka je lesba?!!!vloženo 17. 8. 2020

Můj manžel je gay?!!! Moje manželka je lesba?!!!

Zní vám tento výkřik absurdně? Možná by nebyl tak absurdní v minulosti, kdy byla homosexualita tabu nebo společensky nepřípustná, leckdy leckde dokonce trestná. Přesto se i v současnosti stává, že se třeba i dlouholetý partnerský vztah zhroutí právě kvůli homosexualitě partnera či partnerky.

Jak je to možné?

|<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky