Konflikty generací X, Y a Z - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 31.1. 2022Konflikty generací X, Y a Z

Kdo je kdo?

Ke generaci X se řadí dnešní čtyřicátníci a padesátníci. Vyrostli v době, kdy si nemohli moc vybírat a práce byla nejvyšší meta. Jako zaměstnanci jsou velmi loajální a i když by rádi trávili více času s rodinou, jsou šťastní. Rozhodně více, než byli v dobách svého mládí.

Nešťastné mládí

Generace Y právě končí vysoké nebo pracuje krátce. Povětšinou vyrostli už ve svobodné době a zažili technologický rozmach. Jejich rodiče z generace X jim často předkládají, že mají možnosti, o kterých se jim samým ani nesnilo. Zapomínají ale, že mají své vlastní problémy.

Mezigenerační konflikt

Nastupující generace je často braná jako flákačská a nevděčná. Se změnou doby ale nastaly změny i ve školství a přístupu k práci. Příslušníci generace X jsou sice jako pracanti vychovaní, ti mladší se ale museli ohánět už na škole a co nejdřív po ní si najít trvalé místo. Přitom by raději vzali zajímavou, než dobře placenou práci. Narozdíl od jejich rodičů, kterým byla nezřídka práce jednoduše přidělená.

Nová, dospívající populace

Nejmladší generace dnešních školáků je tzv. generace Z. Pro ty už je technologie naprosto normální a virtuální prostředí je stejně skutečné, jako to reálné. Začínají se znovu vracet i k osobní komunikaci a online jsou méně než jejich rodiče.

PSYCHOLOGICKÁ POMOC NA TELEFONU - NONSTOP A ZCELA DISKRÉTNÍ! Volejte 900 70 10 20*


Po uvolnění pesimismus

Generace Y vidí svou budoucnost pesimisticky. Navzdory množství příležitostí se cítí nucena vzít nejlépe placenou nabídku, aby se dokázala uživit. Výrazným změnám jak politickým, tak ekonomickým, zdražování a proměnám trhu práce je prakticky nemožné se včas přizpůsobit. Vyvolává to stres a nejistotu, z čehož pramení jejich obavy.

Starší generace X už „má své jisté“ a po svázanosti doby svého mládí hledí do budoucna pozitivně. Děti Z jsou na tom stejně. S technologiemi vyrůstají a globalizace podporuje trend stěhování za prací, klidně i do ciziny. Díky tomu jsou mnohem lépe přizpůsobené na svobodný věk.

Vzhůru do budoucna

Zbývá ale otázka, zda bude současný trend pokračovat. Česká generace Y je početně nejméně zastoupená. Hlad po zaměstnancích tak brzy po nástupu generace Z ustane. Faktem zůstává, že na nadcházející dobu jsou lépe připravení a snad i méně nenávidění . Alespoň zatím je nikdo rovnou neodsuzuje jako nemakačenka. Ještě se ovšem uvidí, jak se nejmladší generace popasuje s výsledky dnešních změn.

Další články

Složit hořký slibvloženo 24. 1. 2022

Složit hořký slib

K tomu nás muže vyzývá jedna televizní reklama na nejmenovaný alkoholický nápoj. Nabádá nás k „nevyměknutí“, aby se „svět chlapů nezhroutil“.

Co to ale má znamenat v dnešní genderově chaotické době? Co vlastně dnes znamená být mužem?

Raw strava - přínos nebo jen módní trend?vloženo 17. 1. 2022

Raw strava - přínos nebo jen módní trend?

Mnoho z nás je v jednom kole a nemá čas na vaření. Co ale takové vaření bez vaření? Tzv. raw strava je dnes čím dál větším trendem. Je pro nás opravdu přínosná a jak moc?

Živá strava je pro naše tělo mnohem lehčí na strávení.

Novoroční předsevzetí…vloženo 17. 1. 2022

Novoroční předsevzetí…

Na nový rok míváme opět tendenci dávat si různá předsevzetí.

Proč vlastně? Má to cenu? Dodržíme je? Co je to vlastně za nápad? Má cenu zkoušet opět po několikáté to, kde jsme již několikrát neuspěli?

Jak nabýt sexuální sebevědomívloženo 10. 1. 2022

Jak nabýt sexuální sebevědomí

Máte pocit, že jsou okolo vás lidé, kteří vypadají pokaždé přitažlivě? A říkáte si, jak to proboha dělají? Jako spousta jiných lidí se asi pokaždé necítíme skvěle a sexy. Je za tím sexuální sebevědomí.

Své sebevědomí ve vztahu k opačnému pohlaví vnímá každý jinak.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky