Nejste svoji rodiče aneb Žijte sami za sebe - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 2.11. 2020Nejste svoji rodiče aneb Žijte sami za sebe

I v dospělosti se často snažíme chovat tak, jak by se líbilo našim rodičům. Děláme práci, kterou oni schvalují, volný čas trávíme, jak nás naučili. Vy jste ale přeci někdo jiný! Tak proč žijete cizí život, místo toho vašeho?

Jste dětmi, ne klony

Jako batolata nás rodiče učí chodit a mluvit. V dětství nás seznamují se světem a předávají nám své názory. V pubertě si ale začínáme tvořit vlastní názory a vytváříme si vlastní identitu.

Mnohým rodičům se to nelíbí. Jejich potomci nesmějí dělat to či ono, hudba je řevem a styl oblékání je směšný. Rodiče se vyděsí, když je jejich dítě najednou přestane poslouchat a přijde s vlastním názorem. Často se pak uchýlí k přesvědčování, že tohle přece dělat nemůžou, nebo že tímhle se neuživí.

Zapomínají ale, že jejich děti jsou samostatní lidé s jedinečným myšlením. Ne jejich klony, kteří mají přesně stejná přání, jako oni sami. Že si vaši rodiče celý život přáli během dovolené lenošit u moře, neznamená, že vás to bude těšit stejně. Vzali se mladí a vás se od dvacetin ptají, kdy už se konečně usadíte a dáte jim vnoučata? Ať se ptají, nenuťte se ale do ničeho, co vám nevyhovuje.

Nemáte povinnost žít podle přání vašich rodičů. Jste jedinečný člověk s vlastními přáními a představou o štěstí, která se může výrazně lišit od těch jejich. Nevyčítejte si, když se rozhodnete bydlet v bytě uprostřed města místo na samotě. Rodiče vám dali život, ale nedále vás nevlastní. Buďte jejich potomky, ne věrným obrazem.

PSYCHOLOGICKÁ POMOC NA TELEFONU - NONSTOP A ZCELA DISKRÉTNÍ! Volejte 900 70 10 20*


Vaše přání jsou vaše


V dospělosti se často snažíme žít podle přání jiných. Snažíme se potěšit zaměstnavatele, kolegy, přátele, rodiče. Neustále se ohlížíme na to, jestli svým chováním někoho nezklameme a vyhýbáme se čemukoliv, co by nás vystavilo posměchu ostatních.

Od dětství máme zakořeněno, že tohle nebo tamto se nedělá a vůbec nepřemýšlíme nad tím, proč. „Rodina je nejdůležitější a každý by ji měl co nejdříve založit“, to vám přeci říkali už od dětství. Ale že vaše rodiče nebo kolegy nikdy ani nenapadlo budovat kariéru místo rodiny, neznamená, že to nemůžete udělat vy. Když se rozhodnete vybočit, neodsoudíte se k věčnému neštěstí. Právě naopak.

Jiná přání neznamenají, že jsou horší. Chcete nejdřív cestovat a až potom se usadit? Nebo vám rodiče naopak neustále říkají, že oni ani náhodou neměli takové možnosti, jako vy a mít dítě před třicítkou vám rozmlouvají? Je to váš život a vaše volby. Pokud budete žít tak, aby vám je okolí beze zbytku schvalovalo, budete žít jejich život a ne svůj. Neustále se budete ohlížet přes rameno a říkat si, jestli to děláte správně. Jenže tisíc lidí, tisíc chutí. Když budete čekat na schválení ode všech, nikdy se ho nedočkáte.

Příběhy úspěšných lidí se shodují v jednom. Měli odvahu jít plnit si svá přání, bez ohledu na to, jestli jim je někdo schvaloval. Poslechněte si rady svých rodičů, rozhodněte se ale podle sebe.

Jste samostatná jednotka. Žijte podle sebe!

Další články

Nastoupilo vaše dítě do 1. třídy? Jak to zvládá? A jak vy?vloženo 7. 9. 2020

Nastoupilo vaše dítě do 1. třídy? Jak to zvládá? A jak vy?

Rozhodně není odpovědí, že nejpodstatnější je, že váš potomek měl již před nástupem do školy co nejlepší základy čtení nebo psaní, a už vůbec ne třeba ten nejkrásnější penál nebo značkové oblečení.

Mnohem podstatnější je, aby s podporou celé rodiny co nejlépe obstály při změně životního rytmu.

Jak mít větší radost z prácevloženo 24. 8. 2020

Jak mít větší radost z práce

Často od druhých lidí slyšíme, že se jim nechce do práce a někdy to tak cítíme i my samotní. Pokud je to tak pouze občas, je to v pořádku, je to normální. Pokud to tak ale cítíme každý den, je to špatně.

Práce má významný vliv na utváření naší vnitřní hodnoty, na naší duši.

Můj manžel je gay?!!! Moje manželka je lesba?!!!vloženo 17. 8. 2020

Můj manžel je gay?!!! Moje manželka je lesba?!!!

Zní vám tento výkřik absurdně? Možná by nebyl tak absurdní v minulosti, kdy byla homosexualita tabu nebo společensky nepřípustná, leckdy leckde dokonce trestná. Přesto se i v současnosti stává, že se třeba i dlouholetý partnerský vztah zhroutí právě kvůli homosexualitě partnera či partnerky.

Jak je to možné?

Hraniční porucha osobnostivloženo 27. 7. 2020

Hraniční porucha osobnosti

Hranice mezi tím, co je jen hodně divné a co už je projev nemoci, je dost tenká. Tak je tomu u více psychiatrických diagnóz, ale zvláště ošemetné je to podle mě u tzv. poruch osobnosti. 

Jak jednat s lidmi trpící touto nemocí?

|<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky