Nevěra u žen a jak s ní dál….? - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 28.8. 2023Nevěra u žen a jak s ní dál....?

„Jak mi to jen mohla udělat? Copak se se mnou neměla dobře? Co jí se mnou chybělo?...“

To jsou časté otázky mužů, zjistí-li, že jim jejich žena byla nevěrná. Mozek je zaplaven otázkami, výčitkami, zlobou a smutkem dohromady. Nevěru partnera prožíváme jako ztrátu důvěry (proto i to označení) doprovázenou pocity křivdy a zrady, případně pocity viny.

S nevěrou žen se v manželských poradnách setkáváme méně častěji než s nevěrou mužů.
Důvodem není jen to, že ženy se snáze svěřují a rychleji vyhledávají pomoc odborníků, ale i to, že dle průzkumů je výskyt mimomanželských styků u žen skutečně nižší. Především díky pocitům zodpovědnosti vůči rodině a nezletilým dětem ženy často výzvám k mimomanželským stykům odolávají.
V období zamilovanosti býváme věrnými a stabilními partnery automaticky, později se musí více uplatnit vědomí povinnosti a odpovědnosti.
Na rozdíl od mužů ženy nevěru zpravidla nevnímají jako krátké erotické dobrodružství, ale jako mimomanželský vztah naplněný citovým poutem.

Je více druhů nevěry

Obecně jsou rozlišovány tři základní typy nevěr:

  • mimomanželský kontakt jako výsledek příležitosti avšak bez citového vztahu
     
  • erotické dobrodružství jako krátký, intenzivní a osvěžující sexuální zážitek
     
  • mimomanželský vztah jako déletrvající citová vazba na mimomanželského partnera

Za zrodem nevěry často stojí souhra okolností a příležitostí kombinovaná s určitými osobnostními specifiky.
 

PSYCHOLOGICKÁ POMOC NA TELEFONU - NONSTOP A ZCELA DISKRÉTNÍ! Volejte 900 70 10 20*


A je více typů nevěrných žen

Hovoříme například o ženě:

  • svůdkyni, která chce být obdivována

  • dobrodružce, která hledá sexuální prožitek postrádající v jinak fungujícím manželství

  • bezbranné, která nedovede odporovat

  • nespokojené, která věčně touží po něčem jiném, než má
     

Nejčastější příčiny: Odcizení a fádnost vztahu

Motivace k nevěře je u žen opět trochu jiná než u mužů. Velmi často vnímají vztah s jiným mužem jako určité obohacení jinak fádního a všedního manželství, z něhož však nechtějí odcházet. Případně jako pokus oživit ochladlé manželství, vyprovokovat muže k akci. Většina klamajících žen dle výzkumů uvádí, že byť jejich manželství je zdánlivě bezproblémové, cítí v něm odcizení a emoční nepochopení. Mnohé tak v mimomanželském vztahu nachází sebepotvrzení a ocenění, kterého se jim doma dlouhodobě nedostává. Přínos nacházejí i v sexuální oblasti. Popisují, jak díky milenci začaly mít zase radost ze sexu. Vedle klidné lásky v manželství tak prožívají vášnivou lásku v mimomanželském vztahu. Svůj podíl hraje též stimulující zážitek změny a příchuť zakázaného ovoce. V některých případech nevěry žen může jít o motivaci čistě tržní, kdy vyhoví muži, aby získaly určité výhody a privilegia (kariérní postup, finance).

Cítím se okraden, oloupen!

Každopádně ať má mimomanželský kontakt motiv jakýkoliv, oklamaní partneři jej při jeho odhalení prožívají jako silné psychické trauma a podobně se s ním i vyrovnávají. Fakt, že se o životního partnera dělí s třetí osobou, vnímají jako zásah do své intimity. (Podobné pocity popisují lidé, jimž byl vyloupen byt.) Cítí se být oloupeni, připraveni o něco sice nehmotného, nicméně pro život nesmírně cenného, o důvěru, sounáležitost, partnerství.

Jak se mám zachovat?

Abychom se v bolesti dlouze neutápěli, či se v afektu nedopustili překotně neuváženého jednání, jímž bychom ublížili sobě, či druhým, je dobré obrátit se o pomoc na manželského poradce, či terapeuta.
Manželská terapie nabízí různé formy pomoci. Prvním úkolem je zamezit, aby odhalený mimomanželský kontakt přerostl v chronický konflikt. V dalších fázích pak terapie pomáhá zraněnému partnerovi překonat pocit křivdy a hledat cestu dál, ať již znovu k sobě, či každému sám od sebe.

Další články:

Jak mít větší radost z prácevloženo 24. 8. 2020

Jak mít větší radost z práce

Často od druhých lidí slyšíme, že se jim nechce do práce a někdy to tak cítíme i my samotní. Pokud je to tak pouze občas, je to v pořádku, je to normální. Pokud to tak ale cítíme každý den, je to špatně.

Práce má významný vliv na utváření naší vnitřní hodnoty, na naší duši.

Můj manžel je gay?!!! Moje manželka je lesba?!!!vloženo 17. 8. 2020

Můj manžel je gay?!!! Moje manželka je lesba?!!!

Zní vám tento výkřik absurdně? Možná by nebyl tak absurdní v minulosti, kdy byla homosexualita tabu nebo společensky nepřípustná, leckdy leckde dokonce trestná. Přesto se i v současnosti stává, že se třeba i dlouholetý partnerský vztah zhroutí právě kvůli homosexualitě partnera či partnerky.

Jak je to možné?

Hraniční porucha osobnostivloženo 27. 7. 2020

Hraniční porucha osobnosti

Hranice mezi tím, co je jen hodně divné a co už je projev nemoci, je dost tenká. Tak je tomu u více psychiatrických diagnóz, ale zvláště ošemetné je to podle mě u tzv. poruch osobnosti. 

Jak jednat s lidmi trpící touto nemocí?

Jak se co nejlépe postarat o senioravloženo 20. 7. 2020

Jak se co nejlépe postarat o seniora

Není třeba připomínat, že každý z nás jednou zestárne, každý z nás se může stát obtížným a náročným břemenem. Tím spíš bychom se měli zamýšlet nad tím, jak poskytnout co nejlepší péči svým blízkým.

Jak rozpoznat, zda tím, že vyhovujete přání seniora zůstat doma ve vaší péči, mu skutečně pomáháte?

|<< < 28 | 29 | 30 | 31 | 32 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky