Nevěra - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 27.11. 2023Nevěra



Je monogamie možná? Znamená nevěra vždy problém v daném jedinci nebo může být znakem jiným? Dá se partnerovi odpustit a žít dál jako předtím? Je podvádění partnera výsadou mužů, nebo jsou na tom ženy stejně?


Kolik lidí, tolik otázek i názorů na nevěru. Někdo považuje za nevěru už samotný polibek, někdo toleruje jednorázové úlety a nedělá si z nich hlavu. Žít celý život v monogamii možné určitě je, není to však nijak vzrušující a je potřeba nutnou dávku vyzrálosti a také nejspíš partnera, kterého budeme milovat a respektovat. Pro mě znamená nevěra příliš mnoho starostí. Co když se to partner dozví? Co tomu řeknou mí známí, když se jim svěřím? Co když začne člověk, s kterým partnera podvádím, klást nároky a situaci řešit?

Důvody nevěry

Jaké ale mohou být důvody pro podvedení partnera? Nejdříve asi záleží, zda partnera podvádíme po pár měsících vztahu, nebo jsme ho jednou podvedli po deseti letech soužití. Je velký rozdíl mezi tím, když se zamilujeme do někoho jiného a partnera s ním podvedeme, když se opijeme a druhého již nikdy nepotkáme, a nebo když podvádíme partnera často, přitom jsme ve vztahu s ním spokojení a měnit jej nechceme. Tady je pár důvodů, proč někteří lidé podvádí své partnery:

1) Lidé, kteří potřebují pozornost a léčí si své komplexy méněcennosti sexem s jinými.

2) Nezajímá je jejich partner, kterému by měli být věrní. Jsou sobečtí a nedomýšlejí, jak se bude cítit, pokud se to dozví, lidé kteří podléhají impulsům.

3) Lidé, kterým jeden partner nestačí, monogamie jim není vlastní a vždy budou mít několik partnerů najednou.

4) Lidé, kteří jsou ve vztahu nespokojení, frustrovaní, nudí se, nemají dostatek sexu apod., nemají však dostatek sebevědomí jej ukončit a najít si lepší.

5) Lidé, kteří jsou ve vztahu spokojení, žijí v partnerství dlouho, ale zamilují se do jiného partnera, nechtějí tím však rozbít rodinu nebo manželství.

6) Dalších příčin může být mnoho.

NAŠI PSYCHOLOGOVÉ JSOU VÁM K DISPOZICI NA TELEFONU -  24 HODIN DENNĚ, 7 DNÍ V TÝDNU!

Pokud vás váš partner podvedl, je třeba si uvědomit, že důležitější otázkou, než „Můžu mu znovu věřit?“ je otázka „Proč mě podvedl, co k tomu přispělo?“. Kromě toho, že nevěra odráží stav vztahu, také vypovídá o vašem partnerovi. Pokud je partner patologický lhář, alkoholik nebo měl aféry od začátku vztahu, je jen na vás, zda jste ochotni partnerovi excesy tolerovat, nebo se raději poohlédnete jinde. Když však partner takový není, bylo by dobré se zamyslet nad důvody, které k nevěře vedly. I pokud partnerovi neodpustíte, může být poučné pro příští vztahy vědět, čeho se vyvarovat nebo na čem pracovat. Myslím, že nikdy nelze partnera obviňovat, že za vše může pouze on. Pokud je vždy podvodník ten špatný a zbytek světa ví, co je správné, značí to jistou nevyzrálost. Také rozdělení na zlé podvádějící muže a hodné ženy, které to nedělají, není ideální. Obecně možná ženy podvádí muže méně, ale možná to také lépe skrývají, protože mají větší strach z reakcí okolí, uvědomují si, že odhalená nevěra bolí a nechtějí partnerovi ublížit.

Pokud jste vy podvádějící partner, zamyslete se nad následujícími otázkami.

  • Proč partnera podvádím, co mi ve vztahu s ním chybí? Nedá se pracovat na vztahu s partnerem? Není lepší vztah s partnerem ukončit a najít si takový, kde budu spokojený?
     
  • Jak bych se cítil já, kdybych odhalil, že mě můj partner podvádí?
     
  • Stojí mi podvádění partnera za ten stres, který přináší? I pokud s tím přestanu, co když se to zpětně partner dozví?
     
  • Proč zůstávám ve vztahu s partnerem, kterého si nevážím dostatečně na to, abych mu byl věrný?

Pokud jste přátelé a víte, že vaši přátelkyni/přítele podvádí partner.

  • Chtěla bych to vědět, kdyby to byl můj partner?
     
  • Je to moje starost, zda můj přítel podvádí svou partnerku?
     
  • Změní se něco, pokud budu upřímná a tuto informaci řeknu?

Nevěra ve vztahu může být impulsem k rozchodu, k řešení špatné situace ve vztahu nebo k uvědomění si vlastních chyb. Je třeba se však k situaci postavit čelem, přiznat si, že nevěra není běžná věc a znamená určité problémy. Ať už v partnerovi, ve mně nebo ve vztahu. Většina lidí často jedná, až je příliš pozdě a nevěra vyjde najevo, případně partner odejde. Zkusme se zamyslet, zda neexistuje lepší řešení. Zda nemůžeme být upřímní k sobě, k partnerovi a také ke svému okolí. Nikdo z nás nechce být ten poslední, který se dozví, že je mu partner nevěrný.

Další články:

Radost z bolestivloženo 13. 11. 2023

Radost z bolesti

Lidská sexualita má mnoho podob a výrazů.

Některé (zejména ty, které sami provádíme) pokládáme za normální a správné, jiné za „nenormální“ a některé třeba neznáme vůbec. Vnímání „normálního“ se mění v čase a prostoru a definice slova „normální“ zkrátka neexistuje!

Jak na sebe nenechat křičetvloženo 30. 10. 2023

Jak na sebe nenechat křičet

Zřejmě na každého z nás už někdy v životě někdo křičel a pravděpodobně se shodneme na tom, že to není nic příjemného. Nejčastějšími emocemi, které přitom prožíváme, jsou stud, strach, bezmoc a hněv.

Někdy bychom nejraději utekli nebo toho řvouna něčím pořádně praštili. Proč lidé křičí? Jak se bránit?

Syndrom vyhořenívloženo 16. 10. 2023

Syndrom vyhoření

Co je syndrom vyhoření a kde se bere?

Burn-out syndrom, neboli pod českým názvem syndrom vyhoření (vyprahlosti), byl poprvé popsán v roce 1975 Herbertem Freudenbergerem v článku "Staff burnout" v časopise Journal of Social Issues. Jedná se o závažný

Kyberšikanavloženo 2. 10. 2023

Kyberšikana

Kyberšikana je nový a specifický druh šikany.

Dítě nebo dospívající opakovaně trápí, hrozí, pronásleduje, ponižuje, zesměšňuje nebo se jinak zaměřuje na další dítě nebo dospívajícího pomocí textových zpráv, e-mailů, webových stránek nebo pomocí jakéhokoli jiného typu moderních komunikačních technologií.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky