Otec nebo partner? Aneb když partnery dělí generace - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 6.6. 2022Otec nebo partner? Aneb když partnery dělí generace

Není to nic výjimečného - mladá žena a starší muž jako pár. Každý z nás už zřejmě někdy takový pár potkal nebo viděl. Většinou to působí tak, že by takový muž mohl dané ženě dělat otce. Někdo to neřeší, jiní přemýšlí, co si o tom myslet. Pozorují je a v duchu se ptají, zda to není otec s dcerou nebo jestli jde opravdu o partnery. Člověka, který nad tím uvažuje, napadá otázka, proč jsou takoví lidé spolu. A mnohdy se nemůže ubránit pocitu, že jsou za tím peníze a vlastnictví daného muže. Nemusí to tak ale vždy být. Je škoda, že člověka nenapadne, že by za tím mohly být také hlubší, psychologické důvody.

Ačkoli o tom mnozí pochybují, příčinou utvoření takového věkově nerovného páru může být, tak jako tomu je u jiných párů, láska. Stejně tak, jako se do sebe zamilují lidé stejného věku, mohou se do sebe zamilovat mladší žena a starší muž. Dané ženě se muž prostě líbí, vyhovuje jí jeho povaha, obdivuje jeho smysl pro humor, přístup k životu i k ní samotné. I věkově odlišní lidé tak mezi sebou mohou vnímat a užívat si krásný cit a něhu. Někoho může napadnout, že podobné povahové rysy, vtip a sociální nastavení má mnoho jiných, stejně pohledných, ale mnohem mladších mužů. Ano, tak to pravděpodobně je. Ale co když se zrovna ten starší muž objeví v životě dané ženy dřív než by měl šanci ten mladší?

Neházejme do stejného pytle

Dle názoru mnoha žen, které jsou v páru se starším mužem, to funguje jako magnet. Jako kdyby takové ženy ty starší muže prostě přitahovaly. A jako kdyby to z nich nějak vyzařovalo a ti starší muži to vždycky tak nějak vycítili. Nad tím by možná kdekdo zakroutil hlavou a dál by byl přesvědčen o své pravdě - že jsou mladší ženy se staršími muži hlavně kvůli penězům. V některých případech to tak možná bude, ale určitě nemůžeme za všemi udělat stejný závěr. Ne vždy jsou totiž v takových párech muži boháči. Jaké další příčiny se tedy mohou skrývat za tím, když mladší ženu přitahuje starší muž?

Tak jako u většiny psychologických aspektů je třeba se zaměřit na dětství. V období dětství a dospívání se utváří vzorce našeho vnímání nastavení rodinných a partnerských vztahů. V případě každé ženy hraje důležitou roli ve vnímání vzorce partnerských vztahů otec. Pro každou dívku je otec prvním mužem, se kterým se dostává do kontaktu a formuje tak její přístup k dalším budoucím vztahům s muži. Když otec v rodině chybí, v budoucí ženě to může vyvolat nedůvěru k mužům nebo právě tendenci najít si určitou náhradu otce. Se starším partnerem může daná žena prožít dosud neprožité emoce.

PSYCHOLOGICKÁ POMOC NA TELEFONU - NONSTOP A ZCELA DISKRÉTNÍ! Volejte 900 70 10 20*

Další příčina se opět týká otce - když se jeho výchova dcery v dětství blíží rozmazlování, kdy od něj má vše dovoleno a tatínek všechno udělá, zařídí a omluví, v dospělosti mezi nimi může zůstat ne úplně zdravá vazba s dopadem na dceřin přístup k jiným mužům. Je zvyklá na bezmeznou oporu, určitou úroveň vyzrálosti a rovněž obletování, což často u svých vrstevníků nenalézá. Ani to není možné, protože vyzrálost a určitý nadhled se zkrátka získávají až věkem. Je samozřejmě zcela v pořádku, když dcera otce obdivuje a je pro ni dokonalým vzorem ostatních mužů a ona pro něj milovanou dcerou. Ovšem jako u všeho i zde platí, že nic by se nemělo přehánět.

Krása a mládí nejsou vše

Na rozdíl od mužů, u kterých má vzhled partnerky velkou váhu, u žen vzhled jejich protějšku není primárním atributem. Není samozřejmě nedůležitý, ale mnohem více žena ocení zkušenosti a rozhodnost. Proto může některým ženám imponovat starší muž, který je zkušený, jelikož už toho mnoho zažil a tudíž se také snadněji rozhoduje a působí jistě. Nejedna žena tak může cítit, že se spíše o takového muže bude moci opřít, nežli o sice krásného, ale nezkušeného a nejistého mladíka. Životní zkušenosti tedy mohou být dalším vysvětlením věkově nerovného páru.

Aby se potvrdilo, že role otce je opravdu důležitá, je tu ještě jeden aspekt ovlivňující budoucí přístup ženy k mužům. A to je nedostatečná komunikace otce s dcerou, obzvláště v období dospívání. Zájem otce o dceru a dostatečný projev uznání je v tomto období nesmírně důležitý. Je dobré, když otec po celou dobu dceřina dospívání dává najevo přiměřenou hrdost a zdravou míru obdivu a pozitivně vnímá její proměnu v ženu. Dívky o sobě v tomto období často pochybují. Právě otec, jakožto první muž jejich života, by jim měl pomoci k tomu, že se budou přijímat takové, jaké jsou a uvědomí si svou krásu. Pokud jim toto v dospívání chybí, mohou to později hledat jinde. A právě především starší muži, pokud mají po boku mladší ženu, přízní nešetří.

Výše uvedené důvody nejsou podstatné pouze pro okolí věkově nerovných párů. Jsou důležité především pro samotné ženy, které si díky nim uvědomí, že může mít jejich náklonnost hlubší opodstatnění. A pokud uspokojí svou dosud lačnou potřebu, mnohdy zjistí, že tím přehlížely své další potřeby - více energie ze strany partnera nebo založení rodiny. A tak může být dalším partnerem někdo věkově odpovídající. Pro jiné je to psychologické uspokojení plynoucí ze vztahu se starším partnerem tak silné, že to přebije třeba i touhu po založení vlastní rodiny. Takové ženy proto v daném vztahu zůstávají. Ať to dopadne jakkoli, snad výše uvedené důvody otevřou oči mnohým, kteří už při pohledu na věkově nerovný pár nebudou onu mladší ženu hned odsuzovat. Snad si uvědomí, že spolu tito dva mohou být i z naprosto přijatelných důvodů.

Další články

Kolik skrýváme tváří?vloženo 14. 9. 2020

Kolik skrýváme tváří?

Mnoho z nás v práci neví, kde nám hlava stojí, musíme řešit spoustu problémů a úkolů a často si práci nosíme domů. Když ne v přesném slova smyslu, tak přeneseně, v podobě špatné nálady.

Když v sobě nosíme starosti a neventilujeme je hned, může nám pak stačit drobné podráždění a vybuchneme.

Nastoupilo vaše dítě do 1. třídy? Jak to zvládá? A jak vy?vloženo 7. 9. 2020

Nastoupilo vaše dítě do 1. třídy? Jak to zvládá? A jak vy?

Rozhodně není odpovědí, že nejpodstatnější je, že váš potomek měl již před nástupem do školy co nejlepší základy čtení nebo psaní, a už vůbec ne třeba ten nejkrásnější penál nebo značkové oblečení.

Mnohem podstatnější je, aby s podporou celé rodiny co nejlépe obstály při změně životního rytmu.

Jak mít větší radost z prácevloženo 24. 8. 2020

Jak mít větší radost z práce

Často od druhých lidí slyšíme, že se jim nechce do práce a někdy to tak cítíme i my samotní. Pokud je to tak pouze občas, je to v pořádku, je to normální. Pokud to tak ale cítíme každý den, je to špatně.

Práce má významný vliv na utváření naší vnitřní hodnoty, na naší duši.

Můj manžel je gay?!!! Moje manželka je lesba?!!!vloženo 17. 8. 2020

Můj manžel je gay?!!! Moje manželka je lesba?!!!

Zní vám tento výkřik absurdně? Možná by nebyl tak absurdní v minulosti, kdy byla homosexualita tabu nebo společensky nepřípustná, leckdy leckde dokonce trestná. Přesto se i v současnosti stává, že se třeba i dlouholetý partnerský vztah zhroutí právě kvůli homosexualitě partnera či partnerky.

Jak je to možné?

|<< < 19 | 20 | 21 | 22 | 23 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky