Pečujte o svou duši a zapomeňte na deprese - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 10.5. 2021Pečujte o svou duši a zapomeňte na deprese



Žijeme ve světě, kdy je na denním pořádku stres, spěch, nervozita… Neustále čelíme nepříjemným vlivům současného světa a naše psychika je často napnutá k prasknutí. Takovýto dlouhodobý stav se začne projevovat celkovou nevyrovnaností, frustracemi a depresemi. Necháme-li to zajít ještě dál, projeví se náročný životní styl i na fyzickém zdraví. Zabránit tomu se dá jen tehdy, budeme-li o svou duši a psychiku pečovat.

Udělejte si čas sami pro sebe

Jen málokdo věnuje dostatek času tomu, aby pečoval o svou duši. Postupně tak dochází k jejímu oslabování, které může v závažném případě skončit i mrtvicí. Způsobu, jak pečovat o duši, bránit se všemu negativnímu, co nás potkává, a umění, jak se udržet v psychické pohodě, nás naučí duševní hygiena.

Duševní hygiena aneb jak se cítit lépe

Duševní hygiena neboli psychohygiena je disciplínou, která se zaměřuje na úpravu našeho životního stylu a poskytuje návod, jak si chránit duševní zdraví a nastolit rovnováhu v našem životě. Díky tomu se pak cítíme lépe, jsme pozitivněji naladění, zlepšíme rodinné i pracovní vztahy, lépe se soustředíme, jsme cílevědomější a výkonnější.

Psychohygiena v praxi

Pro dosažení dobrého psychického a psychosomatického zdraví je třeba dodržovat několik zásad. Ty sestavil psychiatr Adolf Meyer a podporuje je i Světová zdravotnická organizace. Co tedy dělat, aby naše psychika fungovala, tak jak má? Dodržujte následující pravidla:

PSYCHOLOGICKÁ POMOC NA TELEFONU - NONSTOP A ZCELA DISKRÉTNÍ! Volejte 900 70 10 20*

Stravujte se s rozumem – možná vás nenapadlo, že by strava mohla ovlivnit vaši psychiku. Ale platí, že je-li v pohodě fyzické tělo, pak se dobře daří i psychice. Proto je třeba dbát na příjem vyvážené stravy. Jezte obiloviny, luštěniny, celozrnné pečivo, ovoce, zeleninu, plody ořechů, mléčné produkty a maso. Nezbytné jsou i tuky a sladkosti, ale jen v omezené míře. Důležitý je také dostatečný přísun tekutin, nejlépe čisté vody – budete-li totiž málo pít, budete se cítit ospale, malátně a potrápí vás bolesti hlavy.

Hýbejte se – není nutné běhat každý den několik kilometrů, ale stačí i málo k tomu, abyste odbourali stres a takzvaně si vyčistili hlavu. Sport je skvělým řešením pro odbourání fyzického napětí způsobeného stresem, zlepší vám náladu, prokrví tělo, okysličí mozek a sníží únavu. Nejste-li zrovna sportovní nadšenec, vydejte se alespoň na procházku.

Spěte – pro psychickou pohodu je mimořádně důležitý spánek.
Nedostatek spánku způsobuje podrážděnost, nesoustředěnost a zvýšenou únavu. Denně vaše tělo potřebuje 7 až 9 hodin spánku k tomu, aby se zregenerovalo. Omezte před spaním rušivé faktory, jako je tvrdý alkohol, tabák či kofein, zrelaxujte se ve vaně nebo u skleničky vína a hned se vám bude usínat lépe.

Relaxujte – k dosažení psychické pohody vám pomohou také nejrůznější duševní cvičení a relaxace. Dopřejte si chvíli o samotě, věnujte se sami sobě. Velmi pomáhá například jóga, protistresové dýchání, relaxační hudba či autosugesce.

Radujte se – pro většinu lidí je největším stresorem práce.
Zapracujte na tom, abyste se i do ní těšili. Uzpůsobte si pracovní prostředí, najděte si něco, co vás povzbudí. Mnohdy stačí maličkost a hned se vám bude ráno odcházet z domu podstatně lépe.

Duševní hygiena by se měla stát vaší každodenní součástí, tak, jako k nim patří například čištění zubů nebo sprcha. Naučte se pečovat o svou duši a žijte efektivnější život. Nejen, že se budete cítit mnohem lépe, ale zároveň dáte červenou nejrůznějším depresím, frustracím či civilizačním nemocem. Přidáte-li k psychohygieně ještě asertivní jednání, zajistíte si dokonalé psychické i psychosomatické zdraví.

Další články

Pláč nad zlatovloženo 1. 3. 2021

Pláč nad zlato

Pláč je přirozený jev, který může doprovázet smutek. Pláč je vnějším projevem právě těch nejsilnějších emocí. Plakat ale můžeme i kvůli bolesti, ze vzteku či pocitu zoufalství nebo radostí.

Proč je pro nás pláč důležitý a zdravý?

Jak přežít poslední zimní dny?vloženo 22. 2. 2021

Jak přežít poslední zimní dny?

I když je nyní už po slunovratu a Hromnicích a dny se pomalu a jistě prodlužují, může být pro nás zimní období z mnoha důvodů náročné (nedostatek světla, nízké teploty, atd…).

Přinášíme Vám 10 tipů, jak "přežít" v zimním mrazivém období.

Je důležitější dítě, nebo záchrana nového partnerského vztahu?vloženo 15. 2. 2021

Je důležitější dítě, nebo záchrana nového partnerského vztahu?

V naší poradně se poměrně často s touto otázkou setkáváme. Přesněji řečeno se stížnostmi lidí, kteří mají pocit, že jejich partner či partnerka příliš podléhají požadavkům a nárokům svých dětí na úkor budování nebo zachování partnerského soužití.

Jaké zvolit řešení?

Jak kontrolovat svoje emoce v práci?vloženo 8. 2. 2021

Jak kontrolovat svoje emoce v práci?

Rutina a tlak, který vyvolávají různé termíny a závazky, jsou nejčastější příčinou vzniku negativních emocí při práci. Jsou to ale stresové situace, které jsou nedílnou součástí života.

Jak je ovládat a neumožnit přitom vzniku konfliktním situacím?

|<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky