Pozor na pocity úzkosti - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 4.7. 2022Pozor na pocity úzkosti

Nejen k podzimnímu období může patřit prožívání pocitů úzkosti. Můžeme je samozřejmě pocítit kdykoli bez ohledu na roční období. Mírnou formu úzkostných pocitů asi občas pocítí každý z nás. Začnou-li ale být jejich projevy intenzivnější, měli bychom být na pozoru!

Všem je nám určitě jasné, že to nemůže mít jiné než neblahé dopady. V tomto článku si řekneme, co je to úzkost, jaké jsou její projevy a kde je tedy ta pomyslná dělící čára mezi tím, co je běžné a co už není. Vysvětlíme si, co může pocity úzkosti vyvolávat, protože to nám ukáže, jak na prevenci proti nim. A pokud se sami nebo někdo z našich blízkých takovými pocity trápíme, je dobré vědět, co dělat, abychom se z toho dostali. I to nabídne tento článek.

Úzkost je emoční stav, který není nikomu příjemný a často se dá jen těžko odhalit jeho konkrétní příčina. Je podobná strachu, který je fyziologickou reakcí na nějaké předvídané nebezpečí a je to v podstatě způsob ochrany našeho organismu. Úzkost naproti tomu může vyvolat i nějaká v naší hlavě vytvořená obava, kterou jsme si v sobě mnohdy zbytečně vytvořili díky přehnané fantazii. Důležitou roli teda při pociťování úzkostných stavů hraje právě naše hlava a duševní rozpoložení. Dokud úzkost pociťujeme pouze nárazově, tak je to běžné a není potřeba se znepokojovat. Pokud začnou být tyto pocity časté a intenzivní, je možné je označit za úzkostné poruchy, jenž mohou nepříznivě ovlivňovat celkové duševní zdraví člověka. Mohou začít dohánět člověka při každodenních činnostech a mít neblahý vliv na vztahy s jeho nejbližšími.

PSYCHOLOGICKÁ POMOC NA TELEFONU - NONSTOP A ZCELA DISKRÉTNÍ! Volejte 900 70 10 20*

Poslouchejme signály našeho těla

Jak už zaznělo výše, úzkost vychází z mozku. Ačkoli se tedy jedná o duševní problém, má vliv také na náš fyzický stav. Příznaky úzkosti nemusí být jednoduché rychle rozpoznat. Jejich škála je totiž poměrně pestrá. Z fyzických příznaků nám může rychleji bušit srdce nebo se nám může motat hlava. Také se nám mohou nezvykle třást ruce. Mezi psychické příznaky patří to, že nás celkově přepadne nepříjemný neklid. Trpí-li někdo častými a intenzivními pocity úzkosti, může se jednat už o úzkostnou poruchu. Zmíněné fyzické příznaky se v takovém případě mohou projevovat jak během záchvatu paniky, tak i každý běžný den. Stanou se prostě pravidelným příznakem a potvrzují, že se jedná o psychickou poruchu. Ta může mít samozřejmě nepříjemné dopady v partnerských, rodinných i pracovních vztazích.

Zatím jsme jako příčinu úzkostných stavů uvedli zejména možnou psychickou poruchu. Pocity úzkosti ale mohou mít i zcela zřejmé důvody a spouštěče, které nestojí pouze na našem mentálním zdraví. Jedním z hlavních takovýchto spouštěčů je bezpochyby mnohdy každodenní shon a stres. A je to tak v pořádku, protože nám naše tělo takovými projevy strachu a úzkosti dává najevo varovný signál, abychom trochu zabrzdili. Často tyto malé signály přehlížíme a říkáme si, že to zvládneme. Ono se to nemusí úplně vyplatit. Tělo toho zkrátka začne mít dost a buď prostě onemocní nebo se to podepíše na psychickém stavu. Stejně tak nás může do úzkostných stavů zahnat život v neustálém strachu a napětí, ale třeba i to, že žijeme život, ve kterém vlastně nejsme vůbec spokojeni. Je nutné dodat, že úzkost si někdy ani nemusíme přivozovat sami. Pokud jí trpěla naše maminka už v průběhu těhotenství, tak i dítě přijímá stejné nastavení. Nebo když dítě či dospívající osoba vyrůstá v rodině plné úzkosti, může zcela nevědomky stejný vzorec chování přebírat.

Je potřeba si uvědomit, že s úzkostí není nutné se vyrovnat. Je důležité se jí snažit zbavit. Nikdo nechce skončit jako oběť, a tak je třeba hledat cestu ven z něčeho, co nám není příjemné a co nás ničí. Čím dříve s tím začneme, tím lépe. Každý by se měl zamyslet nad svým životním stylem. Jíme zdravě nebo alespoň dostatečně pestře? Máme dostatek zdravého pohybu? Lidé s úzkostnými pocity se o sebe většinou přestanou starat a začnou zanedbávat to, jak žijí. Takže cvičit, zdravě jíst a pravidelně pít je základ. Zároveň je nezbytné se nepřetěžovat a nezapomínat odpočívat. Pokud nás začne sužovat nějaká náhlá bolest, neoddalujme návštěvu lékaře. Hodně nám pomůže, když budeme co nejvíce v kontaktu s blízkými lidmi, kterým se můžeme svěřit se svými problémy. Jestliže máme pocit, že nám nic nepomáhá, měli bychom navštívit psychologa. Případně klidně i psychiatra. Není se za co stydět. Stejně jako jdeme k lékaři, když nás bolí zub nebo rameno. V tomto případě jde o nemoc duše a ta má také nárok na svého lékaře.

Další články

Je vždy vše zlé pro něco dobré?vloženo 20. 6. 2022

Je vždy vše zlé pro něco dobré?

Vždy, když se přihodí něco nepříjemného, člověka napadne a často také drží "nad vodou" myšlenka, že by mohlo být ještě hůř. Tato myšlenka nám pomáhá situaci zvládnout.

Pomoc druhých je pro nás v těchto okamžicích velmi cenná.

Otec nebo partner? Aneb když partnery dělí generacevloženo 6. 6. 2022

Otec nebo partner? Aneb když partnery dělí generace

Není to nic výjimečného - mladá žena a starší muž jako pár. Každý z nás už zřejmě někdy takový pár potkal nebo viděl. Většinou to působí tak, že by takový muž mohl dané ženě dělat otce.

Člověka, který nad tím uvažuje, napadá otázka, proč jsou takoví lidé spolu.

Co vede spokojeného člověka k nevěře?vloženo 23. 5. 2022

Co vede spokojeného člověka k nevěře?

Nevěru většinou vnímáme jako krok, kterého se člověk dopustí, když mu doma něco schází. Ať už je to více lásky, pozornosti, porozumění či sexu. To vše jsou důležité stránky vztahu.

Nevěra má často neblahý vliv na emocionální stabilitu.

Zábava nebo výkon?vloženo 16. 5. 2022

Zábava nebo výkon?

Často okolo sebe vídáváme své známé, kolegy a bližní, kteří vykonávají určitý sport nebo navštěvují jinou zájmovou činnost a chtějí v ní být perfektní. Kde však končí zdravá míra toho chtít dělat něco na jedničku? 

Problém však může nastat v případě, když se z činnosti,

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky