Proces truchlení při ztrátě blízké osoby - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 28.10. 2024Proces truchlení při ztrátě blízké osoby



Každý člověk se občas v životě setká s úmrtím blízké osoby. Čím bližší nám daná osoba byla, tím intenzivněji truchlíme. Většinou však smrt popíráme, nechceme o ní slyšet, tváříme se, že neexistuje, že se nás netýká. To pak může vést k tomu, že když už se s ní setkáme a procházíme procesem truchlení, nejsme si jistí, zda to, co prožíváme, je vlastně normální. Proto jsem se rozhodla napsat článek na téma truchlení, kde bych Vám ráda popsala jeho jednotlivé fáze a příznaky.

Truchlení je v podstatě normální reakcí na ztrátu blízkého člověka. Není to jen obyčejný smutek, ale něco mnohem víc, protože jeho cílem je přijmout tuto ztrátu, prožít zármutek a odpoutat se od našich citů vůči tomu člověku, který už nežije. Při tomto procesu se soustředíme na své vzpomínky na danou osobu a unášíme se bolestivými pocity, které s sebou tyto vzpomínky přinášejí.
 

Jak se vyrovnáváme se ztrátou?

Proces vyrovnání se se ztrátou blízké osoby je postupný a má 3 stádia, kterými procházejí téměř všichni pozůstalí:
 

1. stadium - zmatenost
Jako pozůstalí nedokážeme pochopit, co se stalo. Popíráme skutečnost, že naše blízká osoba zemřela. Můžeme se proto chovat neobvykle klidně nebo naprosto nelogicky a zmateně. Nedokážeme však zvládat ani běžné denní činnosti, které jsme dříve zvládali; nyní pro nás tyto činnosti představují obrovskou námahu. Stále se domníváme, že naše blízká osoba někde žije a že se vrátí.
 

2. stadium – vyjádření emocí
V tomto stádiu jsme si už připustili smrt naší blízké osoby, nedokážeme ji však přijmout. Máme potřebu hledat odpověď na otázku, proč se toto muselo stát. Začnou se u nás vyplavovat všechny možné emoce: lítost, nenávist, zoufalství, pocity viny, závist, osamělost. Pomůže nám, když náš žal můžeme sdílet s ostatními lidmi. Toto stadium trvá asi rok, než se dokážeme opravdu smířit s tím, že nám zemřela blízká osoba. Zvláště první výročí úmrtí bývá pro nás dost těžké.
 

3. stadium – přijetí a smíření se
Zhruba po roce už dokážeme přijmout skutečnost, že jsme zůstali sami. Abychom mohli smrt dané osoby přijmout, musíme to sami chtít a sami si toto přijetí vědomě zvolit. Pokud tak neučiníme, může se naše truchlení stát chorobným. To, že jsme tímto stádiem úspěšně prošli, poznáme tak, že na jeho konci dokážeme mluvit o zemřelém bez toho, aniž bychom přitom prožívali bolest a museli bychom plakat a také máme o zemřelém reálný obraz, neidealizujeme si jej.
 

Je rozdíl, pokud se vyrovnáváme se ztrátou u člověka který zemřel náhle, od člověka u kterého úmrtí delší dobu očekáváme. V tom druhém případě si část truchlení odžíváme už za života nemocného a se zármutkem se vyrovnáváme lépe. Pokud intenzivně o nemocného pečujeme, truchlíme zpravidla potom kratší dobu. Očekávané úmrtí nám dává možnost si vyříkat věci, které mají být vysloveny dříve, než umírající zemře. Nemá smysl potlačovat zármutek, který cítíme ještě, když je umírající naživu – může to totiž vést až k našemu vyčerpání.

PSYCHOLOGICKÁ POMOC NA TELEFONU - NONSTOP A ZCELA DISKRÉTNÍ! Volejte 900 70 10 20*

 Jaké jsou tedy normální příznaky truchlení?

Pojďme se podívat na to, co se děje s člověkem, který prochází truchlením. Co je tedy v tomto ohledu běžné, normální a co už ne?
Proces truchlení se projevuje v naší celé osobnosti – jak v myšlení, náladě, chování, tak i v tělesných projevech. Tyto reakce jsou zcela běžné a pomáhají nám se s daným zážitkem vyrovnat.

Nejčastější emoce, které při ztrátě prožíváme, jsou smutek, zármutek, žal, pocit sklíčenosti, vymizení radosti, šok trvající až několik dní. Také máme touhu hledat ztracenou osobu, prožíváme strach, úzkost, pocity bezmoci a beznaděje. Můžeme se hněvat na sebe, že jsme smrti nezabránili, ale také na zemřelého, že nás nechal samotné. Běžné jsou i pocity žárlivosti a závisti v tom smyslu, že všichni se točí kolem mrtvého, ale my zůstáváme sami. Mezi běžné projevy patří i sebeobviňování se za to, že jsme smrti nezabránili. Také se cítíme osamělí a opuštění, ztrácíme chuť do života, můžeme zažívat vnitřní prázdnotu. Klademe si otázky po smyslu života.
Někteří lidé paradoxně zažívají ovšem i radost a smích, pocit ulehčení a vysvobození – zvláště, pokud nás zemřelý dříve týral nebo pokud jsme museli o něj před smrtí dlouhodobě pečovat, což nás vyčerpávalo.

Truchlení se projevuje i tělesně. Zejména se jedná o třes celého těla, pocit sevřeného hrdla, dušnost, tělesnou slabost a únavu, nedostatek energie, svírání u srdce, přecitlivělost na intenzivní světlo a hluk, ale i na tlumivé léky či kofein. Může se nám stát, že v noci nemůžeme spát a také se u nás mohou projevit poruchy příjmu potravy, zejména nechutenství nebo přejídání či různé poruchy imunitního systému.
Další oblastí, kterou truchlení ovlivňuje, je naše myšlení. Typické jsou depresivní myšlenky, odmítání skutečnosti, zmatenost, která způsobuje poruchy paměti a pozornosti, časová a prostorová dezorientace, pocit přítomnosti zesnulého, který ovšem může přerůst až v chorobné halucinace a bludy o zemřelém.

A v neposlední řadě se zármutek projevuje i v našem chování. Vede ke změně stravovacích návyků, změnám v sexuálním životě, kdy ztrácíme chuť na sex, ztrácíme zájem i o kontakt s druhými lidmi, můžeme vyhledávat místa nebo předměty, které nám zesnulého připomínají, zdají se nám o zemřelém sny, pláčeme. Pláč je třeba nepotlačovat, protože zmírňuje naše emocionální prožívání.
Někteří jedinci se snaží od své bolesti utéct pomocí zneužívání alkoholu, drog či zvýšenou aktivitou, například v zaměstnání. Tyto projevy můžou vést už k truchlení, které je chorobné.

PROŽÍVÁTE TĚŽKÉ ŽIVOTNÍ OBDOBÍ? NEVÍTE KUDY KAM? ODBORNÍK VÁM RÁD PORADÍ!

 Chorobné projevy truchlení

Mezi projevy truchlení, které už nejsou běžné a zcela normální, je buď velmi silný a dlouhotrvající zármutek, kde mimo žal a bolest nejsme schopni prožívat žádné pozitivní pocity, nedokážeme se těšit vůbec z ničeho, ale i to, že žal zcela chybí. Takový žal se může poté objevit opožděně o několik týdnů, případně i let.
Dalšími patologickými reakcemi na ztrátu může být to, že zkrátka onemocníme tělesně. Taková nemoc je způsobená tím, že jsme si nedovolili smutek prožít emocionálně. Může se nám i stát, že máme stejné fyzické symptomy, jaké měl zemřelý. Jsou známé i případy, kdy pozůstalí v důsledku zkreslené reakce na smrt bezdůvodně rozdávají svůj majetek.

Kromě toho se u nás mohou objevit i tyto symptomy patologického truchlení:

  • dlouhodobá deprese

  • alkoholismus

  • hypochondrické symptomy

  • fobie
     
  • záchvaty paniky

  • trvalé intenzivní pocity viny

  • pokusy o sebevraždu

  • změny v chování vedoucí až k poruchám osobnosti

  • psychózy, při kterých se objevují halucinace


Pokud tedy trpíte těmito problémy, neváhejte se obrátit na některého z odborníků naší psychologické poradny Vitavera. Rádi vám nebo vašim blízkým pomůžeme.

 

Další články:

Psycholog na telefonu – okamžitá pomoc v náročných situacích

Psycholog na telefonu – okamžitá pomoc v náročných situacích

Psychologové na telefonu vám nabízejí svou pomoc! Prvních 15 minut volání je ZDARMA!

Poradit se s psychologem vám pomůže zbavit se úzkostí, strachů, depresí a odstranit tak problémy, které by se tak mohly stát zbytečně velkými.

NEBUĎTE NA TO SAMI!vloženo 6. 4. 2020

NEBUĎTE NA TO SAMI!

Mít problém není ostuda ani známka slabosti.

I ten, kdo je jindy silný a odolný, se najednou cítí bezmocně, když ho potkají těžké a nečekané životní rány.

Duševní choroba – daň za popularitu?vloženo 6. 4. 2020

Duševní choroba – daň za popularitu?

Proč jsou populární osobnosti více ohroženy duševními problémy?

V poslední době, hlavně díky médiím, často slýcháme, že se nějaký veřejně známý člověk, tedy celebrita, „zhroutil“. Ale co je tím myšleno a co za tím může být schováno?

Kybergroomingvloženo 23. 3. 2020

Kybergrooming

Jaké nebezpečí hrozí vašim dětem, když jsou on-line?

Na on-line sociálních sítích je možné si prohlížet profily miliónů uživatelů různého věku. Potencionální pachatelé trestné činnosti mají na internetu ohromné možnosti ve výběru svých obětí, které přesně odpovídají jejich potřebám.

|<< < 35 | 36 | 37 | 38 | 39 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky