Šikana pohledem rodiče oběti - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 18.1. 2021Šikana pohledem rodiče oběti


Jednou z největších rodičovských výzev je přimět děti středního a staršího školního věku k hovoru o škole a spolužácích (i když i zde se dá z náznaků a mezi řádky mnohé vyčíst).


Mladší děti se naopak velmi rády podělí o své zážitky a raportují průběh školního dne tak detailně, až rodičovská pozornost často polevuje. Pokud však zaregistrujete jeden z následujících dvou scénářů, zbystřit byste měli určitě a nejspíše i jednat, protože šikana a její prvotní stadium – ostrakizace (tj. vyloučení z kolektivu) – nepatří jen mezi zdi věznic.

Jak rozeznat šikanu?

V prvním případě dítě o škole vypráví nerado a sporadicky, působí dojmem, jako by se snažilo na ni zapomenout. O spolužácích se nezmiňuje, domů si kamarády nevodí. Přináší poznámky za zapomínání, vrací se pozdě nebo naopak nápadně brzy, hladové (někdo mu vzal svačinu), se zničeným oblečením, šrámem nebo modřinou, kterou neumí přijatelně vysvětlit, často marodí, po ránu mu nebývá dobře, chodí „za školu“. Jeden ukazatel tu a tam nehraje roli, více faktorů či jeden častěji se opakující nutí k zamyšlení a opatrným otázkám.

Potvrdí-li se podezření, je potřeba zvážit další kroky a nejednat ukvapeně či v afektu. Smetení problému ze stolu („To jsi chlap?“ nebo „Asi jsi zase provokoval, co?“) způsobí nedozírné škody, především se dítě uzavře a přestane se svěřovat. Naopak vždy pomůže vyjádření vaší podpory; dítě má cítit, že v každém případě stojíte na jeho straně. Má-li dítě od rodiče navíc stvrzeno, že se agresorovi může a má bránit, v lepším případě postačí jedna protiakce a problém je vyřešen. Často to ovšem tak jednoduché není a zvlášť slabší či nějak handicapovaný jedinec (který je předmětem šikany nejčastěji) nesvede úspěšně bojovat s přesilou. Ovšem i v tomto případě neškodí pokusit se projevit rezistenci. Tu totiž agresor neočekává – kritériem výběru oběti byla právě její bezbrannost.

PSYCHOLOGICKÁ POMOC NA TELEFONU - NONSTOP A ZCELA DISKRÉTNÍ! Volejte 900 70 10 20*

Dále můžete dítě povzbuzovat k navázání přátelství alespoň s jedním spolužákem, případně to podpořit ve spolupráci s dalšími rodiči ze třídy. Vhodným prostředkem je rozhovor s třídním učitelem a výchovným poradcem, metodikem prevence či školním psychologem, pokud jej daná škola má. Když narazíte na osvíceného pedagoga, a je jich čím dál více, je velká šance, že o problematice ví dost na to, aby s třídou kvalitně a soustavně pracoval, v pokročilejších případech přizval na pomoc odborníky.

Hlavní je řešit situaci!

Nejsnazší řešení – převedení dítěte na jinou školu – je z rodičovského hlediska pochopitelné, ale v praxi se nejeví jako šťastné. Jednak informace prosakují a dítě si snadno přenese pověst otloukánka na jinou školu, jednak ve třídě, která je infikována virem šikany, odsun oběti nic nevyřeší: okamžitě je vyhlédnuta nová oběť, druhý nejslabší článek řetězu. Výjimečné nejsou ani situace, kdy oběť v jednom kolektivu se stává s příchodem do kolektivu nového agresorem ze strachu, aby se pro něj otřesná zkušenost neopakovala.

Druhá strana mince byť počínající šikany zůstává často nepovšimnuta, přesto i ta zaslouží stejnou pozornost. Rodiče často ještě duchem u pracovních povinností bezmyšlenkovitě přikyvují veselým historkám o spolužákovi, který je divný, nikdo se s ním nechce bavit, smějí se mu a třídním sportem je pořádání legrácek na jeho účet, zatím třeba ještě vcelku neškodných. Není třeba se hned děsit, že z dítěte roste násilník a tyran, nicméně i zde je třeba zareagovat. Jak, to se pokusíme nastínit v některém z dalších článků. V zásadě však platí, že čím dříve si ostrakizace a prvotních symptomů šikany povšimneme a začneme je správným způsobem řešit, tím lehčí a kratší cesta k uzdravení celého kolektivu před námi je.

Další Astročlánky

Nastoupilo vaše dítě do 1. třídy? Jak to zvládá? A jak vy?vloženo 7. 9. 2020

Nastoupilo vaše dítě do 1. třídy? Jak to zvládá? A jak vy?

Rozhodně není odpovědí, že nejpodstatnější je, že váš potomek měl již před nástupem do školy co nejlepší základy čtení nebo psaní, a už vůbec ne třeba ten nejkrásnější penál nebo značkové oblečení.

Mnohem podstatnější je, aby s podporou celé rodiny co nejlépe obstály při změně životního rytmu.

Jak mít větší radost z prácevloženo 24. 8. 2020

Jak mít větší radost z práce

Často od druhých lidí slyšíme, že se jim nechce do práce a někdy to tak cítíme i my samotní. Pokud je to tak pouze občas, je to v pořádku, je to normální. Pokud to tak ale cítíme každý den, je to špatně.

Práce má významný vliv na utváření naší vnitřní hodnoty, na naší duši.

Můj manžel je gay?!!! Moje manželka je lesba?!!!vloženo 17. 8. 2020

Můj manžel je gay?!!! Moje manželka je lesba?!!!

Zní vám tento výkřik absurdně? Možná by nebyl tak absurdní v minulosti, kdy byla homosexualita tabu nebo společensky nepřípustná, leckdy leckde dokonce trestná. Přesto se i v současnosti stává, že se třeba i dlouholetý partnerský vztah zhroutí právě kvůli homosexualitě partnera či partnerky.

Jak je to možné?

Hraniční porucha osobnostivloženo 27. 7. 2020

Hraniční porucha osobnosti

Hranice mezi tím, co je jen hodně divné a co už je projev nemoci, je dost tenká. Tak je tomu u více psychiatrických diagnóz, ale zvláště ošemetné je to podle mě u tzv. poruch osobnosti. 

Jak jednat s lidmi trpící touto nemocí?

|<< < 3 | 4 | 5 | 6 | 7 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky