Svátky klidu a míru - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 12.12. 2022Svátky klidu a míru

Štědrý večer klepe na dveře a za 13 dní tu máme Vánoce! Někteří se těší, někteří se děsí. Ať už patříte mezi příznivce, nebo naopak odpůrce těchto svátků, faktem je, že ve většině domácností jim předchází zuřivé přípravy.

Troufnu si tvrdit, že více stresu v tomto období zažívají ženy, především matky od rodin. Nejen, že musí chodit do práce a postarat se o děti a domácnost jako obvykle, ale ještě je navíc třeba uvést byt nebo dům do svátečního stavu, napéct několik druhů cukroví, nakoupit dárky a navařit všechna ta skvělá vánoční menu.

To je samo o sobě dost náročné, ale co teprve, pokud mají dojem, že tohle vše musí zvládnout naprosto dokonale. Patříte mezi ně? Pak pravděpodobně víte, co mám na mysli.

Pečete dvacet druhů cukroví, uklízíte tak důsledně, že vyleštíte i nepoužívaný gramofon, který si celý rok spokojeně hoví na dně skříně a před spaním přemýšlíte, jak si zorganizujete čas tak, abyste stihla jít na vánoční koncert, na kterém vystupuje vaše dítě. Nebo se to týká spíš vaší matky, sestry, babičky nebo jiné blízké osoby? Kde se vlastně bere ten pocit, že o Vánocích musí být vše perfektní?

Sousedka toho nesmí upéct více než já!

Důvody, které v lidech vzbuzují dojem, že o Vánocích musí být celý byt jako ze škatulky a stůl se prohýbat pod množstvím jídla, mohou být různé. Na tom, že chcete mít hezky uklizeno a chcete se o svátcích dobře najíst, samozřejmě není samo o sobě nic špatného. Pokud ale nervózně lpíte na každém detailu, může se to stát problémem. Vánoce přece mají být především svátky klidu a míru, kdy se trochu zastavíte a strávíte příjemné chvíle se svými blízkými.

Někteří z nás jsou však přesvědčení, že k tomu nemůže dojít, pokud nebude naprosto vše bez chyby. Možná je to proto, že jste z dětství zvyklí, že vaše maminka celý advent fungovala jako na baterky a vy jste pak na Štědrý den usedali ke skvělé večeři a vše kolem se blýskalo čistotou. Nebo jste naopak jako děti žádnou vánoční atmosféru nezažili a u svých potomků nechcete opakovat to, co se vám samotným nelíbilo. Nebo jste možná odmala tak trochu soutěživí a prostě byste nesnesli, kdyby vaše kolegyně měla byť jen o jeden druh cukroví víc než vy.

Všichni proti všem...

Pokud je pro vás preciznost vánočních příprav extrémně důležitá, může to být cesta k tomu, jak znepříjemnit tyto svátky nejen sobě, ale i zbytku své rodiny. Výsledkem je totiž to, že jste uštvanější než za celý předcházející rok. Pohodu s rodinou si nakonec neužijete, protože budete vyčerpaná. Uvědomíte si, že jste se s dětmi nepodívala ani na jednu pohádku, nešli jste na procházku do lesa a s partnerem jste si nepromluvila o ničem jiném, než o organizaci toho, co je ještě potřeba udělat. Váš partner bude otrávený, že vás už řadu dní neviděl jinak než u plotny nebo s koštětem. Dětem bude líto, že jste neměla kdy jít s nimi sáňkovat. A všichni budou v napětí z toho, jak jste nervózní. V krajních případech možná došlo i na křik, když vám někdo ve vašem úsilí překážel. Opravdu vám to za to stojí?

Tři oříšky pro popelku nebo umytá podlaha?

Možná patříte mezi ty, kteří se ve vánočních přípravách přímo vyžívají, nejsou vystresovaní ani trochu a naopak kolem šíří skvělou náladu, přestože se celý den nezastaví. Víc je ovšem těch, kteří v tomto shonu mnoho potěšení nenacházejí a třeba je i napadlo, že by byla potřeba s tím něco udělat.

Pokud je tomu tak, a chcete v tomto ohledu změnu, je potřeba si nejprve uvědomit, co ve skutečnosti důležité je a co není – hezké chvíle s vašimi nejbližšími, nebo byt a jídlo jako z reklamy na Vánoce? Je jasné, že to myslíte dobře a že chcete nachystat své rodině krásné svátky. Ale napadlo vás, jak si ideální Vánoce představují ostatní členové? Budou radši vzpomínat na to, jak jste se spolu nasmáli u nejnovější pohádky nebo na to, jak byla krásně umytá podlaha?

Navíc, když to vezmete logicky, co tak strašného by se stalo, kdyby u vás bylo uklizeno pouze stejně dobře jako obvykle? A vážně by byla taková tragédie, kdybyste měli například pouze sedm druhů cukroví? Není přece jen lepší vyrazit si na rodinnou procházku?

Pokud máte pocit, že byste měla výčitky svědomí, kdybyste si dopřála klidnější Vánoce, tak zkuste zapřemýšlet, co by ty výčitky vlastně způsobovalo. V naprosté většině případů partnerovi ani dětem trocha nepořádku nevadí. A i oni mají pouze jeden žaludek, takže nemá smysl připravovat zbytečně moc jídla. Případné výčitky v tomto případě spíš pocházejí z pocitu, že „by se to tak mělo“ a nemívají žádný reálný podklad.

Nedělejte vše sami!

Samozřejmě jsou ale nějaké věci, které je oproti běžným dnům potřeba o Vánocích udělat navíc. Nemusíte však zvládat vše sama. Zapojte i partnera a děti, pokud už jsou dost velké. Takovým způsobem, abyste toho ani jeden neměli přespříliš a vše mohli zvládnout v klidu. Také je dobré dělat i povinnosti společně. Například na pečení cukroví se zpravidla rády podílejí i děti. Můžete si k tomu třeba pustit koledy a pro všechny z toho může být příjemný adventní večer. Musíte sice počítat s tím, že pokud vám budou pomáhat ostatní členové rodiny, tak vše nemusí být přesně podle vašich představ, ale to přece neznamená konec Vánoc…

Takovým posledním doporučením je nenechávat vše na poslední chvíli. Abyste Vánoce zvládli s přehledem, je dobré dárky kupovat průběžně a ne shánět vše najednou 23. prosince. Zrovna tak lze smysluplně rozvrhnout i další činnosti.

A hlavně nezapomínejte, že ať už si své Vánoce naplánujete jakkoliv, jsou to především svátky klidu a míru…

Další články:

Riziko podzimních depresívloženo 3. 10. 2022

Riziko podzimních depresí

Nadešel podzim – období, na nějž se někteří lidé těší. Je ale i řada těch, kteří se podzimu děsí! Období sychravého počasí jde často ruku v ruce se špatnou náladou a chybějící energií.

Podzimní chmury mohou být depresivní, a proto bychom měli být na pozoru.

Na vztah musíme být připraveni

Na vztah musíme být připraveni

Někdy je člověk sám proto, že tomu tak trochu pomáhá. Je potřeba se nad sebou lépe zamyslet a podívat se na svůj život více zeširoka. Zcela zásadní otázkou pak bývá, zda vztah opravdu chceme.

Nejprve musíme zavřít dveře za minulým vztahem, abychom se mohli otevřít pro vztah nový.

Význam školních úkolůvloženo 12. 9. 2022

Význam školních úkolů

Škola, nějaký ten kroužek a úkoly na další den. Často denní režim školních dětí vypadá nějak takto. Jít na chvíli ven? Na to už, zejména v zimním období, většinou čas nezbývá.

Domácí úkoly jsou velmi diskutovanou záležitostí v rámci vztahu škola a rodina.

Proč si mnohé ženy vybírají nevhodné partnery?vloženo 29. 8. 2022

Proč si mnohé ženy vybírají nevhodné partnery?

Mnohá žena na začátku vztahu takzvaně přivře oči. Uvědomuje si, že má partner určité chyby, ale i tak jde do vztahu s jasnou vizí, že partnera změní. Neměla by ale změnit především sama sebe?

Z určitého pohledu je prožitý vztah s jakkoli nevhodným partnerem ponaučením.

|<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky