Tajemství našeho sebevědomí - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 9.11. 2020Tajemství našeho sebevědomí

Většina z nás by ráda měla silné nebo alespoň zdravé sebevědomí. Již méně ale víme, jak ho získat. Objasnit si tak významný pojem, jakým je v životě člověka jeho sebevědomí a poznat všechny souvislosti, znamená hledat odpovědi na mnohé otázky. S pochopením jeho podstaty lépe porozumíme své šanci využít možnosti, které nám nabízí.

SEBE-VĚDOMÍ znamená být si VĚDOM sám SEBE. Své existence v daných podmínkách a schopnost objektivního a kritického zhodnocení sebe sama. Samotné VĚDOMÍ je základní atribut bdělého života. Je jakýmsi ohniskem člověka, jeho psychiky, jeho duše, jeho ducha, chcete-li. To, do jaké míry jsme schopni uvědomit si sami sebe co nejreálněji, určuje výši hladiny našeho sebevědomí, jeho úrovně v prostředí, ve kterém žijeme. Vyjadřuje tedy, jak se vnímáme a jaký k sobě máme postoj.

Vliv sebevědomí v životě

Naše sebevědomí je velmi širokým, sociálně psychologickým tématem, které se dotýká všech aspektů lidského života a lidské existence. A podstatným regulačním prvkem psychiky každé lidské bytosti. Všechno, co v životě děláme, jak se projevujeme a čím jsme, souvisí s naším sebevědomím. Máme ho ale k dispozici každý v různé míře. Podle toho, jaké máme sebevědomí, žijeme svůj život. Proto je dobré věnovat jeho vlivu na kvalitu našeho života dostatek pozornosti. Je totiž základem spokojenosti a úspěchu každého z nás. Umožňuje nám věřit, že máme právo své myšlenky, emoce a potřeby vyjádřit. Z tohoto vědomí pak vzniká sebedůvěra.

PSYCHOLOGICKÁ POMOC NA TELEFONU - NONSTOP A ZCELA DISKRÉTNÍ! Volejte 900 70 10 20*

Každý jsme jiný

Naše sebevědomí, tedy náš vztah k nám samým, je pro nás nejdůležitějším vztahem ze všech vztahů. Vytváří se od samého počátku života. Je ovlivňován prostředím, ve kterém je utvářen. Lidský jedinec je jako dítě nějak sociálně přijímán a hodnocen. Podle vnímání prostředí a jeho vlivu se utváří vědomí sebe sama.

Když je naše sebevědomí příliš vysoké nebo nízké, znamená to, že se vnímáme zkresleně, nereálně. Ve skutečnosti naše vnímání právě určuje naši realitu. Takže to, co je pro druhého nereálné, může být pro nás reálné prostě proto, že to tak vnímáme. Proto jsou naše životy tak rozdílné a proto i naše projevy a jejich dopady, například některé lidské úspěchy, jsou pro jiné nepochopitelné a zdají se jim nemožné, protože v jejich realitě nemohou existovat. Tyto rozdíly jsou dány právě úrovní našeho sebevědomí.

Hladina našeho sebevědomí

Každý máme své individuální dispozice. I u těch z nás, kteří máme zdravou hladinu sebevědomí, její úroveň kolísá, protože jsme neustále ovlivňováni spoustou faktorů, ať již z okolí nebo v nás samých. Víme, že okolní vlivy nás formovaly nejen, když jsme byli děti, ale že na úroveň našeho sebevědomí působí neustále, celý život. Některé z těchto vlivů jsou tak silné, že mohou naše nastavení změnit zásadně. I uvnitř nás existují mechanismy, které bychom neměli opomenout. Může jimi být třeba ženský měsíční cyklus, momentální vnitřní pocit uspokojení z úspěchu apod., které našemu sebevědomí ubírají nebo přidávají na síle.

Můžeme s tím pracovat?

Vývoj našeho sebe-pojetí je vykládán různě a vědomí vlastní existence se vyvíjí spolu s přirozeným vývojem lidstva. To, že naše vnímání bývá někdy věc velmi proměnlivá, a to dokonce i ve stejných podmínkách, má svůj rub a líc. Dobrá zpráva je, že se s ní sami můžeme učit pracovat a ovlivňovat tak to, jak se právě vnímáme a jak se hodnotíme. Tudíž to, jak jsme si právě teď a právě tady vědomi sami sebe, budeme svým rozhodnutím měnit.

Další články

Nejste svoji rodiče aneb Žijte sami za sebevloženo 2. 11. 2020

Nejste svoji rodiče aneb Žijte sami za sebe

I v dospělosti se často snažíme chovat tak, jak by se líbilo našim rodičům. Děláme práci, kterou oni schvalují, volný čas trávíme, jak nás naučili. Vy jste ale přeci někdo jiný!

Rodiče často zapomínají, že jejich děti jsou samostatní lidé s jedinečným myšlením.

Zdravé meze žárlivostivloženo 26. 10. 2020

Zdravé meze žárlivosti

Jistou míru žárlivosti asi poznal každý. Je naprosto v pořádku, že se nám nelíbí, když je náš protějšek více než zdrávo obletován jinými osobami našeho pohlaví.

Nízká míra žárlivosti by neměla být žádným rizikem pro vztah.

Jak riskovat bez rizika?vloženo 19. 10. 2020

Jak riskovat bez rizika?

Každý z nás v životě naráží na nejrůznější momenty, kdy o něčem rozhoduje a přitom zvažuje míru rizika. Jak se rozhodnout, abychom snížili riziko bez vlivu na předpokládaný přínos?

Ať už je to rozhodování složité či jednoduché, pořád srovnáváme možné přínosy i rizika.

Ke štěstí můžete vychovat vloženo 12. 10. 2020

Ke štěstí můžete vychovat

Myslíte, že štěstí je jen náhoda a navíc vyhrazená pro ty bohaté a dobře narozené? Kdepak! Štěstí můžete docela snadno přivolat a dokonce ho darovat vlastním dětem.

Každý člověk je jedinečný a má jinou představu o osobním štěstí.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky