Uzavřená mysl: jak brzdíme sami sebe - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 10.4. 2023Uzavřená mysl: jak brzdíme sami sebe

Už roky jste na stejné nudné pozici, zatímco služebně mladší jsou povyšováni? Svět kolem běží, kdežto vy zůstáváte na místě? Na vinně může být bludný kruh stvořený vaší vlastní myslí! Jak se ho zbavit?

Strašák pohodlnosti

Kristýna byla vždy po práci tak unavená, že vděčně sedla před hloupý seriál a relaxovala. Konečně nemusela nic řešit, nikam volat, problémy v seriálu byly prosté. Program ji ale krůček po krůčku zcela pohltil. Po seriálu si uvařila na další den a pak už bylo najednou moc pozdě. Po nějaké době ji začali předbíhat mladší kolegové a nakonec práci ztratila úplně. S odůvodněním, že „zakrněla“ a nekonkuruje ostatním kolegům.

Víte, co se stalo? Lidská mysl je jako dítě. Bude dělat to, co jí dovolíte. Kristýna řešila jen pracovní agendu a mimo zaměstnání se nechala zlákat pohodlností. Odstřihla se od nových podnětů a její mozek se odnaučil přizpůsobovat. Kreativní myšlení přitom nejvíce rozvíjíme právě při řešení komplikovaných problémů. Kristýna se u seriálů natolik zasekla, že přestala přemýšlet i v práci, nepřinášela nic nového. Pouštějte se i do věcí, které vám nejdou!

NAŠI PSYCHOLOGOVÉ JSOU VÁM K DISPOZICI NA TELEFONU -  24 HODIN DENNĚ, 7 DNÍ V TÝDNU!

Naslouchejte těm, které zrovna nemusíte

V dnešním společenském světě má stále více lidí problémy argumentovat. Jak to souvisí s uzavřenou myslí? Přirozeně se stýkáme hlavně s lidmi, se kterými si rozumíme. Zejména v zaměstnání ale čas od času musíme jednat i s někým, kdo je nám vyloženě nesympatický. Ta jednání jsou často nepříjemná. Ale všimli jste si, kolik argumentů jste nakonec přinesli?

Poslouchejte cizí nápady! Když s vámi všichni pořád jen souhlasí, moc nového se nedozvíte. Pouze jednání s lidmi úplně opačných zájmů vám něco přinese. Nutnost vymýšlet argumenty, proč se ten druhý mýlí, vás donutí přemýšlet nově. Vaše mysl zůstane otevřená a schopná se stále učit. Jako bonus si vylepšíte své řečnické schopnosti, se které jsou dnes potřeba jako sůl.

Vystupte z bludného kruhu


Co má společného křeček v běhacím kolečku, každodenní povinnosti a střídání ročních dob? Všechno se otáčí, opakuje pořád dokola. Křeček nikdy neuteče dál, než byl předtím, každodenní rutinu zkrátka musíte každý den udělat a planeta se pořád bude točit. Proto je tak snadné podlehnout stereotypu a zakopat se na místě.

S otevřenou myslí snáze poznáte příležitost. Ať už na lepší práci, nebo rozeznáte a včas opustíte nefunkční vztah. Zaměstnavatelé si také cení lidí, kteří jsou schopni přinášet vlastní nápady a chtějí se rozvíjet. Nenechte se zlákat pohodlností. Neuzavírejte svou mysl!

Další články

Jde se v životě obejít bez asertivity?vloženo 15. 3. 2021

Jde se v životě obejít bez asertivity?

Co je to asertivita?

Jedná se o komunikační dovednost zdůrazňující aspekt sebedůvěry a sebeprosazení. Jednáme-li asertivně, znamená to, že spontánně reagujeme, přiměřeně projevujeme emoce a umíme si stát za svým.

Jak to je? Musíme si pomáhat?vloženo 8. 3. 2021

Jak to je? Musíme si pomáhat?

Říká se, že by si lidé měli vzájemně pomáhat. Někteří se s tímto názorem ztotožňují a snaží se podle něj žít, jiní si naopak myslí, že by se každý měl starat především sám o sebe.

Obě tato přesvědčení mají cosi do sebe, ale ani jedno z nich není dobré praktikovat stoprocentně. Co je vlastně pomoc?

Pláč nad zlatovloženo 1. 3. 2021

Pláč nad zlato

Pláč je přirozený jev, který může doprovázet smutek. Pláč je vnějším projevem právě těch nejsilnějších emocí. Plakat ale můžeme i kvůli bolesti, ze vzteku či pocitu zoufalství nebo radostí.

Proč je pro nás pláč důležitý a zdravý?

Jak přežít poslední zimní dny?vloženo 22. 2. 2021

Jak přežít poslední zimní dny?

I když je nyní už po slunovratu a Hromnicích a dny se pomalu a jistě prodlužují, může být pro nás zimní období z mnoha důvodů náročné (nedostatek světla, nízké teploty, atd…).

Přinášíme Vám 10 tipů, jak "přežít" v zimním mrazivém období.

|<< < 19 | 20 | 21 | 22 | 23 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky