Vezměme si příklad z principu Hygge - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 17.10. 2022Vezměme si příklad z principu Hygge

Všichni chceme žít šťastný a spokojený život. Co to ale znamená? Odpovědět není jednoduché, protože to pro každého může znamenat něco jiného. Pro někoho je více důležitá kariéra, pro jiného partnerský vztah. Někdo ke spokojenosti potřebuje být neustále obklopen přáteli, někomu více vyhovuje pohoda na oblíbeném místě s dobrým jídlem a pitím.

Ideální je kombinace všeho dohromady. To ale nemusí být tak snadné. A tak se nabízí v podstatě snadný návod v podobě principu Hygge. Prostě šťastný způsob života. Pokud nejsme příliš nároční a občas máme rádi svůj klid a pohodu, pak nám k tomu stačí opravdu málo. Vlastně jen to, co nám umožní prožít a vychutnat si takzvané teplo domova.

Princip Hygge představuje dánskou cestu za šťastným a spokojeným životem. Dá se to vysvětlit jako přístup k životu, kdy se člověk dokáže radovat z maličkostí a příjemná atmosféra je pro něj zásadní. Hygge je o schopnosti navození duševní pohody. Je to vlastně o tom, že člověk velmi oceňuje ty okamžiky, kdy si s knihou a horkou čokoládou nebo kávou zaleze pod deku a vychutnává si dosyta tento blahodárný čas. A nedělá mu problém si tyto okamžiky dopřávat, protože jsou pro něj velmi hodnotné. Hygge je prostě o tom, že si užíváme bytí, nikoli vlastnění. Zjednodušeně řečeno je to výraz pro pohodu, teplo domova a útulno. Skrývá to v sobě i vůli zjednodušovat si život a zbytečně si ho nekomplikovat a zároveň si umět dopřát o trochu více všeho, co nám dělá dobře. Ať už jde o více času na oblíbenou knihu či o řádku čokolády navíc.

NAŠI PSYCHOLOGOVÉ JSOU VÁM K DISPOZICI NA TELEFONU -  24 HODIN DENNĚ, 7 DNÍ V TÝDNU!


Prostě vše, co nám dělá dobře

Dánsko je považováno za zemi, kde žijí nejšťastnější a nejspokojenější lidé. Je tomu tak hlavně vlivem štědrého sociálního systému, který minimalizuje existenční nejistoty a tím i stres. Když si uvědomíme, že zima je v Dánsku dlouhá a nepříjemná a díky všudypřítomné tmě by mohli být spíše nejvíce frustrovaným národem, pak musíme věřit, že jsou zřejmě v dělání života šťastnějším profesionálové. Právě s ohledem na depresivní zimu jsou pro každého Dána pro to pravé Hygge nezbytné svíčky. A právě o to jde - ať je venku jak chce, uděláme si to příjemné. Zapálíme svíčky, s čokoládou nebo čajem si zalezeme pod deku a čteme oblíbenou knížku. Nebo děláme cokoli, co nám je příjemné a duševně splýváme se vším příjemným a útulným, co nás obklopuje.

Princip Hygge se zkrátka v češtině nedá vyjádřit jedním slovem, je to stav, který je nutné prožít. A nemusí jít jenom o výše uvedený prožitek pohody doma s knížkou. Může jít i o trávení času s rodinou a přáteli kdekoli, kde je nám společně dobře. Stejně tak můžeme Hygge pocítit při procházce, výletu či jakékoli jiné aktivitě s lidmi, se kterými je nám dobře. Důležitý je ten pocit naprosté pohody a vnitřního klidu. Ale i prožitek přátelské atmosféry doma s rodinou či blízkými, kde si v pokojném duchu všichni povídají nebo třeba i společně připravují večeři. Právě pospolitost a trávení příjemných chvil s těmi, na kterých nám záleží, jsou rovněž součástí Hygge. Když to shrneme, pro Hygge je důležitá přítomnost - příjemný prožitek tady a teď, uklidňující atmosféra, pocit pohodlí a to vše doplněno o něco, co nám dělá potěšení - něco dobrého k pití či snědku. Pak už záleží jen na nás, jestli chceme Hygge prožívat sami nebo v pospolitosti lidí, s kterými nám je dobře.

Mnozí z nás už někdy Hygge zažili. V dnešní uspěchané době bychom se měli snažit ho zažívat co nejčastěji. A ti, kdo vůbec neví, o čem je řeč, by to měli ve vlastním zájmu rychle napravit. Prožité chvíle pohody a harmonie prospějí každému. Hygge může fungovat jako dobrá prevence proti stresu a depresím, což dnes není nic neobvyklého. Zkrátka občas bychom měli umět zpomalit a Skandinávci to moc dobře vědí. A když už se nám to podaří, měli bychom být na sebe pyšní a zahnat případné špatné svědomí, co všechno bychom mohli v danou dobu stihnout. V okamžiku, kdy ten příjemný pocit pohody zažíváme, si jej musíme hýčkat a nezapomínat, že pocit Hygge je křehký. Jak snadno může nastat, tak snadno může také zmizet. Stačí jediný rušivý element, jediná nevhodná poznámka a oblak pohody se rozplyne. Takže pozor, mysleme na svojí pohodu a když už si jí užíváme, nenechme si jí snadno vzít.

Další články

Psycholog na telefonu – diskrétně a okamžitě!vloženo 28. 1. 2014

Psycholog na telefonu – diskrétně a okamžitě!

„Návštěva“ psychologa se stává v Česku konečně legitimní!  Nebojte se psychologa!

Mít problém není ostuda ani známka slabosti. Každý z nás se v životě občas dostane do situace, která nám přináší těžké zkoušky a se svými potížemi si neumí poradit sám.

Dvakrát vodku!vloženo 18. 9. 2012

Dvakrát vodku!

„Dvakrát vodku!“

Tak tuhle větu v našich restauracích nějakou dobu neuslyšíme. Poprvé v historii České republiky máme prohibici kvůli tomu, že se na trh dostal alkohol spolu s methanolem.

|<< < 26 | 27 | 28 | 29 | 30

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky