Výchova dětí a nové technologie - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 19.7. 2021Výchova dětí a nové technologie

V dnešním dynamickém a rychle se měnícím světě má neustále se vyvíjející technologie své místo a již si život bez ní neumíme představit. V mnoha ohledech nám pomáhá zjednodušit si život, v mnoha nám jej naopak značně komplikuje. A tak otázka nestojí, zda technologie ano, či ne. Musíme ji spíše formulovat takto: Jak moc technologiím dovolíme vstoupit do života nás a našich dětí, co jim dovolíme a kam je nevpustíme.

Do ordinace psychologů a výchovných poradců přicházejí často přepracovaní rodiče, nesoucí si přes rameno tašku s notebookem, v kapse co chvíli vibrující mobilní telefon. Chtějí se poradit, jak domluvit vlastním dětem, aby více času trávily na hřišti než na internetu a u televize, aby mnohahodinové diskuze na nejrůznějších sociálních sítích nahradily setkáním s přáteli. Řešení leží tak na dosah, že je rodiče často přehlédnou, a přitom stačí zamyslet se nad svým životem a příkladem, který svým dětem dávají.

Nejprve je třeba si poctivě přiznat, kolik ze svého volného času a soukromí technologiím podstupujeme my dospělí a zda jsme s tím smíření a spokojení, nebo nás odpověď nepříjemně překvapila. Pokud se nás týká druhá varianta, je třeba vyřešit jako první náš postoj k technologiím a stanovit si pravidla jejich užívání. Teprve potom se zaměříme na děti a třeba zjistíme, že již není co řešit, protože děti nás kopírují a odrážejí naše vlastní, změněné chování. Které kroky vám doporučujeme ke zvážení?

Jako indikátor vztahu k moderním technologiím dobře poslouží mobilní telefon – je nejdostupnější, vlastní ho prakticky každý a chytré telefony navíc umožňují přístup k internetu a mnoha aplikacím. Zkuste si vzpomenout, jaké to bylo za éry pevných linek, jaký vztah jste k telefonu tehdy měli (jistě nebyl tak citový jako mnohdy dnes), a mnoho věcí uvidíte v novém světle. Telefon nepatří do ložnice, a to nejen kvůli možným nepříznivým vlivům elektromagnetického záření z mobilů a elektrospotřebičů, ale především proto, že jej tam skutečně nepotřebujete. Nepatří ani k jídelnímu stolu. Pokud se vymlouváte na to, že na mobilu sledujete čas, zapomeňte na výmluvy a pořiďte si hodinky. Pro případ, že máte nenadálou mezeru v programu, si noste raději knihu. Jdete-li na procházku s dětmi, nechte mobil doma a uvidíte, že si společný čas všichni lépe užijete. Nenechávejte běžet počítač přes celý den, stejně tak televize nemá sloužit jako kulisa. Zkusit to můžete i s hudbou – uvidíte, že pokud se k poslechu oblíbeného alba posadíte, odložíte veškerou práci i zábavu, vychutnáte si ji daleko více.

PSYCHOLOGICKÁ POMOC NA TELEFONU - NONSTOP A ZCELA DISKRÉTNÍ! Volejte 900 70 10 20*

Není na škodu posilovat v sobě soustředěnost na jednu činnost, kterou právě vykonáváme (ať už je to zaměstnání, relax, čas s rodinou a přáteli) a vytrvalost při jejím plnění. Umění dokončit jednu činnost, než přejdeme ke druhé, zvládá málokdo a je to škoda, neboť posilování koncentrace i vytrvalosti je skvělým pomocníkem pro život obecně. Chceme-li jet na vlně moderní doby, být neustále na příjmu, stíhat tři věci naráz, neužijeme si nic z toho a nic z toho také nebude odvedeno precizně.

Když jsme zaujali pevné stanovisko, kam až chceme technologie v našem životě pustit, podíváme se na děti. Již to, že s nimi vyjdeme na výlet, kde jim plně věnujeme, stejně jako to, že jim čteme či spolu něco vyrábíme, hovoříme během večeře, eliminuje volný čas, který by mohly prosedět u počítače. Jakýkoliv čas strávený s potomkem (a to jak společné krásné chvíle, tak i nutné řešení konfliktů nebo stanovení pravidel) můžeme vnímat jako jedinečnou a neopakovatelnou příležitost prohloubení citového pouta. Děti uvádíme do světa technologií postupně, stejně pozvolna, jako jim předáváme svobodu v ostatních oblastech, tak jak jsou zralé přijmout určitou míru zodpovědnosti a schopny autoreflexe a domýšlení důsledků svého jednání. Seznámíme je s nástrahami, které na ně při používání moderních technologií číhají, zejména s rizikem ztráty soukromí, kyberšikanou aj. Ale především nezapomínáme, že ani ta nejlepší technologie nikdy nenahradí rodičovskou lásku a že slova hýbají, avšak příklady táhnou.

Další články

Jak znovu získat ztracenou důvěruvloženo 12. 7. 2021

Jak znovu získat ztracenou důvěru

Důvěra je jedním ze základních pilířů fungujících partnerských vztahů. Díky vzájemné důvěře zvládneme řešit závažné problémy. Jak se dá ale ztracená důvěra obnovit?

Chceme-li obnovit důvěru, je nezbytné si uvědomit, že není vše ztraceno.

Jak zvládat úzkostvloženo 5. 7. 2021

Jak zvládat úzkost

Každý z nás asi někdy zažil úzkost a obavy. Není to nic neobvyklého, jde o normální emoční reakce na nebezpečí či stres. Když nebezpečí pomine, pocit úzkosti většinou sám odezní.

Horší je to, pokud se pocity úzkosti objevují příliš často a mají větší intenzitu a trvání.

Jak chápat sny?vloženo 28. 6. 2021

Jak chápat sny?

Někdy se nám v hlavě během spaní odehrává něco zajímavého, příjemného a je nám líto, že takový sen nemůže pokračovat, když se probudíme. Jindy můžeme prožívat vyloženě noční můru.

Někdo má pocit, že se mu žádné sny nezdají a jiní prožívají velmi živé sny třeba každý den.

Co je žárlivost...a co s ní?vloženo 21. 6. 2021

Co je žárlivost...a co s ní?

Pokud ve vztahu trpíte žárlivostí, nesnažte se vyléčit pouze následky. Snažte se nejprve najít, proč žárlíte. V klidu si s partnerem sednete a řekněte mu všechny své pocity a obavy. Měl by vás pochopit, měl vysvětlit své pocity....

Co dělat proti žárlivosti?

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky