Chemie v nás – emoce - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 16.9. 2020Chemie v nás – emoce

Štěstí

Lidské tělo funguje jako celek. Probíhají v něm biochemické procesy, které přímo ovlivňují kvalitu života. Na psychické úrovni je to pocit, že je nám dobře nebo naopak není. Na fyzické úrovni se vylučují látky, které působením na receptory spouštějí změny ve fyziologických funkcích a následně reakci, která se projeví v chování člověka.

Existuje několik způsobů, jak zvýšit produkci hormonu štěstí. Jedním z nich je serotonin. Kromě tělesné aktivity je k jeho produkci potřebná esenciální aminokyselina, kterou máme šanci přijímat v potravě s obsahem bílkovin. Tělo si ji tedy nedokáže jinou chemickou přeměnou vytvořit. Nazývá se tryptofan. Níže je uveden chemický vzorec.

K syntéze serotoninu je nezbytně nutný taktéž vitamín B6. Tryptofan je vzácnější aminokyselina, která je ve výhodnějším množství zastoupena v lososu, v krůtím mase a ve vejcích. Některá onemocnění střev však mohou způsobit to, že se tato látka nestačí vstřebat do krevního oběhu. Důsledkem je snížená syntéza serotoninu a chronicky špatná nálada. Člověk nemá radost ze života, může trpět až depresemi. V horším případě dochází k látkovým závislostem (abusu alkoholu či jiných návykových látek). Centrum uspokojení v mozku (amygdala) se klamně ošálí jinými látkami, které nejsou člověku přirozené a systematicky tělo ničí.

L–tryptofan je možné užívat také formou potravinového doplňku. U některých onemocnění se doporučuje konzultovat jeho příjem předem s lékařem.

Pocit štěstí je důležitý k naplnění života. Je jedním z hnacích motorů pro stanovování a dosahování životních cílů. Přání štěstí při gratulaci tedy není jen zbytečná a otřepaná fráze, ale projev empatie k druhému, aby dosáhl vyšší životní lidské potřeby.

Přeji vám všem hodně štěstí!

Další články:

Kolik skrýváme tváří?vloženo 14. 9. 2020

Kolik skrýváme tváří?

Mnoho z nás v práci neví, kde nám hlava stojí, musíme řešit spoustu problémů a úkolů a často si práci nosíme domů. Když ne v přesném slova smyslu, tak přeneseně, v podobě špatné nálady.

Když v sobě nosíme starosti a neventilujeme je hned, může nám pak stačit drobné podráždění a vybuchneme.

Nastoupilo vaše dítě do 1. třídy? Jak to zvládá? A jak vy?vloženo 7. 9. 2020

Nastoupilo vaše dítě do 1. třídy? Jak to zvládá? A jak vy?

Rozhodně není odpovědí, že nejpodstatnější je, že váš potomek měl již před nástupem do školy co nejlepší základy čtení nebo psaní, a už vůbec ne třeba ten nejkrásnější penál nebo značkové oblečení.

Mnohem podstatnější je, aby s podporou celé rodiny co nejlépe obstály při změně životního rytmu.

Jak mít větší radost z prácevloženo 24. 8. 2020

Jak mít větší radost z práce

Často od druhých lidí slyšíme, že se jim nechce do práce a někdy to tak cítíme i my samotní. Pokud je to tak pouze občas, je to v pořádku, je to normální. Pokud to tak ale cítíme každý den, je to špatně.

Práce má významný vliv na utváření naší vnitřní hodnoty, na naší duši.

Můj manžel je gay?!!! Moje manželka je lesba?!!!vloženo 17. 8. 2020

Můj manžel je gay?!!! Moje manželka je lesba?!!!

Zní vám tento výkřik absurdně? Možná by nebyl tak absurdní v minulosti, kdy byla homosexualita tabu nebo společensky nepřípustná, leckdy leckde dokonce trestná. Přesto se i v současnosti stává, že se třeba i dlouholetý partnerský vztah zhroutí právě kvůli homosexualitě partnera či partnerky.

Jak je to možné?

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky