Deprese - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 18.9. 2023Deprese



Léto skončilo a s ním i slunečné, teplé dny plné energie, které bylo možno nasávat na každém kroku. Nastal podzim s převahou dnů pochmurných a ani krásně zbarvené listy stromů nemohou odvrátit nezvratnou skutečnost konce. Kdo může, ještě rychle odjíždí za jižním sluncem, aby se prohřál a doplnil rezervoár psychických sil.


Zkracující se den, padající listí, déšť, bláto přináší do naší mysli smutek, melancholii, rozladu. Právě na podzim často hovoříme o tom, že se necítíme nic moc, je nám smutno, do ničeho se nám nechce.... Podzim je náročným obdobím i pro lidi zdravé, zaměstnané, relativně stabilizované, natož pro ty, kteří mají starosti, trápení, cítí se destabilizovaní, ať již nemocí, či ztrátou jistého zaměstnání a příjmů.

POCIŤUJETE NA SOBĚ PŘÍZNAKY ZAČÍNAJÍCÍ DEPRESE? POMŮŽEME VÁM!


Můžeme však v těchto případech mluvit o depresi?
Kde začíná deprese a je třeba již vyhledat odbornou pomoc?


Hranice mezi normální a apatickou náladou není ostrá. Rozhoduje výskyt diagnostických příznaků a jejich ovlivnitelnost vůlí, tzv. odklonitelnost. Základním symptomem depresivní poruchy nálady je neodůvodněná smutná nálada. Jedinec je bez dostatečných psychologicky pochopitelných důvodů stísněný, plačtivý, úzkostný, pesimistický, někdy zcela apatický. Ztratil schopnost se radovat, ztratil sebedůvěru a sebevědomí, trpí pocity viny, bývá nerozhodný, bez naděje do budoucna a často se sebevražednými myšlenkami, či sklony. Toto vše se odráží na jeho celkovém tělesném habitu. Jeho utrpení můžeme vnímat v propadlých rysech obličeje, ochablém držení těla, strnulé mimice i motorice. Také řeč bývá tichá a pomalá, duševní pochody jsou celkově utlumené. Nemocný hůře chápe, obtížně si vybavuje paměťové obsahy, obtížně se soustředí na činnost.

Vedle psychických symptomů je prakticky téměř vždy přítomna symptomatika somatickovegetativní. Typické bývají ztráta chuti k jídlu, úbytek na váze, zácpa, sucho v ústech, úbytek sexuální apetence, a především poruchy spánku. Večer usínají bez obtíží, avšak budí se velmi časně, s ranními pessimy nálady a suicidálními tendencemi. Mezinárodní klasifikace nemocí rozlišuje podle množství vyskytujících se symptomů tři stupně depresivní fáze – mírnou, středně těžkou a těžkou.

Lze depresi léčit?

Neléčené depresivní epizody trvají v průměru 4-6 měsíců, některé několik dnů, jiné roky.
Lehčí a středně těžké deprese jsou dobře léčitelné ambulantně, avšak pacienty s těžšími depresemi je třeba hospitalizovat. Léčba depresí spočívá v kombinaci farmakoterapie s dalšími léčebnými postupy, ať již psychoterapií, či léčbou biologickou, fototerapií, či léčbou elektrokonvulzivní. Prvním krokem bývá vyhledat zkušeného psychiatra, který předepíše vhodná psychofarmaka, nejčastěji antidepresiva. Podaří-li se díky nim zvednou emoční hladinu nemocného, může být zahájena další léčba. Z psychoterapeutických směrů bývá v případě depresí nejčastější volbou kognitivně behaviorální terapeutický přístup, kdy se jedinec pomalu učí hledat radost v drobných dílčích aktivitách kolem sebe.

NELÉČENÁ DEPRESE TRVÁ MNOHEM DÉLE! NEZTRÁCEJTE ČAS A VYHLEDEJTE ODBORNÍKA!

Pozor! Nezlehčujte její příznaky!

Pro příbuzné depresivních jedinců je velmi důležité vážnost nemoci nebagatelizovat. Laici se často snaží nemocného vytáhnout z postele, vyburcovat jeho vnitřní potenciál, v mylném přesvědčení, že nemocný je schopen se nemoci vůlí postavit a vzchopit se k dřívější aktivitě. To situaci jen zhoršuje.

Sebevražedné tendence!

Dalším hrozícím rizikem je podcenění suicidálních tendencí pacientů. Rodina by měla být v tomto období zvýšeně opatrná a na nemocného průběžně dohlížet. Výskyt depresí s nároky života v dnešní společnosti stále stoupá. Co můžeme udělat, máme-li depresivního v rodině? Především mít s ním účast, dopřát mu svou starost a péči, uložit jej na lůžko, nenutit k aktivitě ani kontaktům a zajistit včasnou návštěvu u psychiatra.

Autor: PhDr. Jitka Balcarová

Další články:

Konflikty generací X, Y a Zvloženo 31. 1. 2022

Konflikty generací X, Y a Z

O generaci X a Y už toho bylo napsáno spoustu. Víte ale, že existuje i generace Z? A že nejdepresivnější Y má nejlepší možnost najít si práci?

Nezapomínejme, že každá z generací má své vlastní problémy.

Složit hořký slibvloženo 24. 1. 2022

Složit hořký slib

K tomu nás muže vyzývá jedna televizní reklama na nejmenovaný alkoholický nápoj. Nabádá nás k „nevyměknutí“, aby se „svět chlapů nezhroutil“.

Co to ale má znamenat v dnešní genderově chaotické době? Co vlastně dnes znamená být mužem?

Raw strava - přínos nebo jen módní trend?vloženo 17. 1. 2022

Raw strava - přínos nebo jen módní trend?

Mnoho z nás je v jednom kole a nemá čas na vaření. Co ale takové vaření bez vaření? Tzv. raw strava je dnes čím dál větším trendem. Je pro nás opravdu přínosná a jak moc?

Živá strava je pro naše tělo mnohem lehčí na strávení.

Novoroční předsevzetí…vloženo 17. 1. 2022

Novoroční předsevzetí…

Na nový rok míváme opět tendenci dávat si různá předsevzetí.

Proč vlastně? Má to cenu? Dodržíme je? Co je to vlastně za nápad? Má cenu zkoušet opět po několikáté to, kde jsme již několikrát neuspěli?

|<< < 11 | 12 | 13 | 14 | 15 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky