Jaký význam mají sny? - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 11.11. 2024Jaký význam mají sny?

Každý večer uléháme ke spánku a netušíme, zda nás čeká bezesná noc nebo se nám bude něco hezkého zdát. A když se nějaký sen dostaví, je otázka, jestli jde jen o nic neříkající příběh režírovaný naším mozkem nebo zda mohou mít naše sny nějaký konkrétní význam.

Významem snů se zabývaly již egyptské civilizace či staří Řekové. Přikládali jim velký význam, měli propracované výkladové snáře a věřili, že jsou vnuknutím nějakých vnějších sil. Zlom nastal v roce 1900 díky psychoanalýze od Sigmunda Freuda. Tvrdil, že sny jsou produkovány naším nevědomím a že vyjadřují takové naše touhy a přání, které si neradi připouštíme a tak je necháváme vyplynout při našem nevědomí. Jsou tudíž projevem našich potlačovaných tužeb. Sny a jejich význam vykládal pomocí techniky volných asociací. Myšlenkami na určitý symbol z našeho snu se přes řetězec souvisejících pojmů (asociací, které se nám v souvislosti s daným symbolem vybaví) dostaneme k jádru problému.

Kdy sníme?

Spánek a s ním související snění je pro nás životně důležitý. Dochází při něm k regeneraci těla i duše. Fyzicky si odpočineme při první fázi spánku (tzv. synchronního), během druhé fáze (spánku paradoxního) odpočívá naše psychika. K snění může docházet během obou fází, avšak ta druhá bývá snově pestřejší, sny jsou při ní dějově bohaté a někdy mohou být i celkem divoké.

Při první fázi spánku se zpomaluje činnost mozku, dech a srdeční tep. Ke konci této fáze je náš spánek nejhlubší a spáče je nejtěžší probudit. Uvádí se, že přibližně po 1,5 hodině začíná tzv. REM fáze spánku, kdy jsou naše sny nejživější a nejpestřejší. Jedná se o lehčí spánkovou fázi, kterou doprovázejí rychlé pohyby očí. Tato fáze se několikrát za noc opakuje a postupně prodlužuje, takže se nám za noc může zdát hned několik snů. Ovšem samotný sen, i když je dějově bohatý, může trvat třeba i pouze půl minuty, nejdéle dvacet minut.
 
PSYCHOLOGICKÁ POMOC NA TELEFONU - NONSTOP A ZCELA DISKRÉTNÍ! Volejte 900 70 10 20**

Jakou funkci plní sny?

Snění v podstatě pro náš mozek funguje jako čistička, která čistí jeho operační paměť a vstřebává nově získané podněty. Jsou-li naše sny negativní a nepříjemné, často za to mohou naše vnitřní strachy a úzkosti. Příčinou však může být i konzumace těžkého jídla před spaním. Podle některých odborníků nebývají naše sny barevné, ale spíše se odehrávají v různých odstínech šedé. Sny mohou přispívat k rozvoji osobnosti, jelikož nám někdy ukazují třeba i řešení některých situací.

Porozumění vlastním snům může být cestou pochopení sebe sama. Sen může odrážet to, co se odehrává v naší mysli. Negativní aspekty našich snů poukazují na to, na co je potřeba se zaměřit a na čem pracovat. Všimni si toho, registruj to, něco s tím dělej, říkají nám. Cokoli pozitivního se v našich snech vyskytuje, představuje náš ideál. Když se nám ve snu něco líbí (ať už jednání, zjev či rysy), pak bychom to nejspíš sami chtěli mít.

Sny nelze vykládat podle šablony

Chceme-li pochopit význam našich snů, je potřeba si vytyčit, že vše v našem snu obsažené - objekty i postavy - představují naší osobnost a její nejrůznější aspekty. Například fyzické tělo znázorňují pevné věci jako třeba dům. Padající omítka pak může signalizovat padající vlasy nebo jiný projev stáří či tělesného chátrání. Emocionální stránku pak mohou vyobrazovat různé živly působící ve snu. Voda souvisí se schopností intuice, vzduch či nějaký interiér znázorňují stav mysli. Obraz neuklizeného pokoje tak například může symbolizovat špatně naladěnou mysl. Pokud se nám vrací nějaký negativní sen, v němž nás třeba někdo nebo něco pronásleduje, doporučuje se zkusit si se snem pohrát a daného objektu se zeptat, co od nás chce nebo se mu dokonce postavit.

Stejný sen však může mít pro každého trochu jiný význam. Některé symboly mohou být univerzální, jiné individuální, související s prožitky konkrétního člověka. Výklad snů proto musí vycházet z asociací spícího. To je důvod, proč jsou výkladové slovníky snů omezené a nedá se jimi jednoznačně řídit.

Pomocí výkladu snů se můžeme snažit lépe pochopit nejenom sebe, ale i své blízké a nejlépe děti. Děti totiž sní v mnohem větší míře. Navíc nemají takové zábrany sdělovat nepříjemné snové zážitky. Dospělí se většinou snaží na obranu nepříjemné sny zapudit a více se k nim raději nevracet. To je také důvod, proč si sny většinou nepamatujeme. Mnohdy se totiž týkají něčeho, čemu se radši chceme vyhnout. Děti s tím takový problém nemají a když si s nimi budeme o snech povídat, bude to nejen zajímavé téma, ale také jedna z cest k lepšímu pochopení našich ratolestí či k pochopení se navzájem.

Během spánku náš mozek vykazuje aktivitu, která se projevuje právě sny. Mají svůj význam, protože z biologického hlediska podporují kvalitní spánek a tudíž i odpočinek pro organismus včetně naší psychiky. Také ale mohou vyvažovat něco, čeho se nám v životě nedostává. Užívejme si je tedy. Pomáhají nám odpočívat, prožívat zajímavé děje a třeba si i, alespoň zdánlivě, naplňovat tajné představy.

Další články

Je NEVĚRA normální?vloženo 30. 11. 2020

Je NEVĚRA normální?

Mezi našimi klienty a jistě i ve vašem okolí se vyskytují lidé, kteří jsou nevěrní nebo nevěrou svého partnera trpí. Možná i vy sami k některému z nich patříte...

Má být tolerovaná nebo naopak?

Strachy, které nás svazujívloženo 23. 11. 2020

Strachy, které nás svazují

Už v dětství v sobě utváříme strachy, které nás doprovází celý život. Rodiče i škola nás pilně učili, čeho všeho je třeba se bát, ale zapomněli nám říct, jak to překonat. Nejhorší je podlehnout a radši nic nedělat.

Kdyby nám v životě jen všechno vycházelo, neměli bychom jediný důvod, proč se zlepšovat.

Partnerská komunikace - jádro každého vztahuvloženo 16. 11. 2020

Partnerská komunikace - jádro každého vztahu

Mnoho výzkumů řeší, jaký je rozdíl mezi vydařeným a nevydařeným vztahem. Selský rozum nám napovídá, že kvalitě vztahu napomáhá upřímnost, tolerance, vyrovnané úsilí o budování vztahu a věrnost.

Základním klíčem k fungujícímu vztahu je jednoduše každodenní komunikace.

Tajemství našeho sebevědomívloženo 9. 11. 2020

Tajemství našeho sebevědomí

Většina z nás by ráda měla zdravé sebevědomí. Již méně ale víme, jak ho získat. Objasnit si významný pojem, jakým je v životě člověka jeho sebevědomí, znamená hledat odpovědi na mnohé otázky.

Samotné VĚDOMÍ je základní atribut bdělého života.

|<< < 28 | 29 | 30 | 31 | 32 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky