Kamarádka nebo psycholog? - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 13.7. 2020Kamarádka nebo psycholog?

Všechny známe ty momenty, kdy se dostaneme do situace, kterou neumíme samy vyřešit. Mluvím nyní hlavně o problémech ve vztahu. Pokud máme nejlepší kamarádku, může se nám zdát řešení problému jednoduší. Zavoláme jí, zajdeme s ní na kávu nebo vínečko a postěžujeme si. Kamarádka nás uchlácholí, podrží, vyslechne a reaguje s naprostým porozuměním. Ale... Co když je problém tak intimní nebo bolestný, že je nám hanba o něm mluvit.

Copak se kamarádce svěříme s tím, že nás partner sem tam uhodí? Asi ne. Kamarádka, dobrá kamarádka bude vždy na naší straně, bude nám říkat ježiši zbláznila jsi se? Hned jdi od něj pryč, tohle nejde, a co děti, ...? A náš přítel/manžel bude hned nepřítelem číslo jedna! Ale chceme to, chceme, aby náš milovaný protějšek byl nepřítelem? Ne! Chceme situaci vyřešit, chceme, aby nám s ním bylo dobře, netoužíme po ničem jiném než , aby se vše vrátilo do starých dobrých kolejí, vždyť ho milujeme. Co když nás podvedl? Bolí to, jsme zklamané, nešťastné, nějak nejde situaci znova zalepit, chceme aby se to vyřešilo, vždyť HO přece ztratit nechceme! Ale jak?! Kamarádka radí odchod, my to chápeme rozumem, ale srdce nechce. Nejhorší pak je, když se i přes rady kamarádky s partnerem udobříme. Hloupé že, najednou se stává nepřítelem kamarádka. Ale to přece také nechceme! Hm, tak s kým to řešit?

Často se stává, že k nám do psychologických poraden píší ženy proto, že každý jim radí něco jiného a oni nevědí, co si mají vybrat. Nebo se cítí bezradné proto, že kamarádky jim radí radikální řešení a vidí to úplně jednoduše, jenže ono to tak lehké není. „Tak se s ním rozejdi!“, „Nechápu, proč s ním vůbec jsi!“. Stává se také to, že člověk rady známých uposlechne, pokusí se o radikální řešení například rozchodem, jenže po čase se k partnerovi vrátí zpět. Stěžuje si potom, že kamarádi na něho zanevřeli a nerozumí mu.

RADA OD KAMÁRÁDKY NEMUSÍ BÝT VŽDY SPRÁVNÁ! OBRAŤTE SE RADĚJI NA ODBORNÍKA!

Kamarádka versus psycholog

Na rozdíl od kamarádek je psycholog právě tím, kdo nevidí věci zjednodušeně a dokáže zkombinovat jak pohled „zvenčí“, tak pohled „zevnitř“ - zevnitř duše člověka, který s ním svůj problém řeší. Ví, že každý má své důvody, proč zažívá to, co zažívá, že cesta ke změně nemusí být jednoduchá a co všechno obnáší. Zkusme si ony rozdíly mezi pomocí kamarádek a psychologů shrnout.

  • Kamarádka uvažuje podle vlastních zkušeností a názorů.
    Psycholog uvažuje podle odborných znalostí, zkušeností mnoha lidí a podle potřeb konkrétního člověka, se kterým hovoří.

  • Kamarádka nemá pochopení pro naše chování, když se nezachováme přesně podle jejích rad. Ona nás přece ochotně vyslechla a snažila se nám pomoci a my? Stejně si to uděláme po svém.
    Psycholog chápe, že každý má svou cestu, své tempo a své způsoby, jak věci řešit a podporuje člověka v každé situaci a na každé cestě, po které se rozhodl jít.

  • Může nám připadat, že kamarádku obtěžujeme, pokud se naše potíže táhnou a opakují.
    Psycholog je tu pro to, aby nám pomáhal, a nikdy ho neobtěžujeme!

  • Kamarádka nemusí při nejlepší vůli udržet naše tajemství. Což je dámy docela častý problém, že? Psycholog musí držet povinnost mlčenlivosti a vše, co s ním probíráme, zůstává pouze mezi ním a námi. Nezapomeňme i na výhodu telefonní pomoci, kterou naše poradna nabízí. A tou je naprostá anonymita a diskrétnost, nesedíme psychologovi tváří v tvář, takže ani sám psycholog, pokud si to my samy nepřejeme, nezná naši totožnost.

  • Kamarádka na nás nemusí mít vždycky čas.
    Psycholog má pro nás vždy přesně vymezený čas, se kterým můžeme počítat. V naší poradně Vitavera jsou však vždy připojeni psychologové, kteří na nás mají čas vždy, když my potřebujeme a to na tak dlouhou dobu, kterou my uznáme za vhodné.

  • Před kamarádkou se můžeme stydět přiznat své nejskrytější pocity.
    Psycholog nám pomůže odhalit všechny pocity, které ovlivňují naše potíže, a tím nám odkrývá snadnější postupy pro lehčí a rychlejší zvládnutí naší mnohdy „bezvýchodné“ situace.

  • Kamarádka nevidí, není nezávislá.
    Psycholog je nezávislý! Je vystudovaným odborníkem s mnoha zkušenostmi a ví, jak funguje lidská psychika. Dokáže se na náš problém podívat tzv. zvenku a hodnotit jej jako třetí osoba
NAŠI PSYCHOLOGOVÉ JSOU VÁM K DISPOZICI NA TELEFONU -  24 HODIN DENNĚ, 7 DNÍ V TÝDNU!

To vše jsou argumenty, proč se nebát zkontaktovat psychologa, pokud si s něčím nevíme rady. Můžeme si být zpočátku nejistí a obávat se, co můžeme od konzultace s psychologem očekávat. To je přirozené, když jdeme kamkoliv poprvé. Může se nám zdát, že na tom přeci nejsme až tak zle, abychom potřebovali psychologa. Ale představa, že k psychologovi chodí lidé, kteří jsou „blázni“ nebo úplně na dně, je zavádějící. Psychologické praxe navštěvují z větší části právě ti lidé, kteří potřebují poradit v obtížné situaci. Vyhledat odbornou radu zavčas, nám pomůže předejít tomu, abychom se až na samé dno nedostali. Je to výraz síly a schopnosti postavit se ke svým problémům aktivně a chtít něco změnit.

Psycholog může být naším kamarádem, ale odborným!

Psycholog a kamarádka se nevylučují, právě naopak. Psycholog nám nenahradí přátele, které potřebujeme, s kterými se také potřebujeme dělit o své zkušenosti a sdílet je. Návštěva psychologa může klidně zase skončit telefonem kamarádce a podělením se o své zkušenosti. A v dnešní době už pro radu psychologa stačí jen zvednout telefon a vytočit to správné číslo. Ostatní už můžeme nechat na psychologovi, je to odborník.

Další články:

Dovolená bez stresuvloženo 29. 6. 2020

Dovolená bez stresu

Dovolená a stres... Víte, o čem mluvíme?

Dlouze vyhlížená představa idylicky trávených dní má svou rubovou stránku. Dovolená obecně, a ještě více dovolená v cizině, může být pro psychiku člověka značně zátěžovou životní situací

Stresvloženo 22. 6. 2020

Stres

Slovo stres používáme jako synonymum pro situace, v nichž máme podat určitý výkon, ovšem za ztížených podmínek.

Stres je další důležitý pojem, se kterým se setkáváme téměř denně a který je skloňován snad ve všech pádech. Co se pod ním ale opravdu skrývá?

Život singlevloženo 15. 6. 2020

Život single

Mnohé zažité standardy se postupem doby mění - ženy chodí na pivo, muži vaří, apod. Změnilo se také to, že by mladí zakládali rodiny kolem 20 let věku.

V dnešní době je to spíše o 10 let později. Někteří se tomu však vyhýbají a preferují život bez partnera - život single.

Těhotenství a duše ženyvloženo 18. 5. 2020

Těhotenství a duše ženy

O nepředvídatelnosti a zmatení ženské duše panuje mnoho mýtů i vtipů. Snad nejvíc z nich se týká tzv. „nejkrásnějších devíti měsíců života.“ Těhotné jsou vnímány jako citlivější, náladovější.

Jak je to s ženskou psychikou v těhotenství doopravdy?

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky