Když máme první dítě - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 24.6. 2024Když máme první dítě



Přestože existují individuální rozdíly, je faktem, že většina lidí chce ve svém životě děti. Ať už přijdou v jakémkoliv věku a ať už jsou plánované nebo ne, vždycky to pro člověka znamená velkou změnu. Na rodiče jsou kladeny nové nároky a s těmi není lehké se vypořádat ani v případě, že je dítě chtěné a vše je na něj zdánlivě připraveno.


Na nějaké věci se však dokonale připravit nemůžete a musíte reagovat pružně podle toho, jak přicházejí. Každý rodič je jiný a jiné je i každé dítě, takže není možné si vše předem naplánovat. S některými situacemi a problémy se však v různé míře potýká většina rodičů a proto je dobré o nich předem vědět.

S čím se musí vyrovnat žena

Již během těhotenství se mění hladina hormonů v ženském těle a budoucí matky proto často bývají náladové, protivné a plačtivé a to bez ohledu na to, jak moc se na dítě těší. Mívají sklon vše vidět černější, než to ve skutečnosti je. Je proto dobré, aby si uvědomily, že je jejich chování z části ovlivňováno i chemií, že jim partner velice pravděpodobně není nevěrný, přestože přišel z práce o deset minut později než obvykle a šéf je nechce vyhodit, i když jeho pozdrav nebyl tak vřelý jako jindy.

Některé ženy nesou těžce to, že se v těhotenství jejich tělo mění a ani po porodu už to často není to, co to bývalo. Asi každá by si přála, aby změna nebyla o moc horší, ale pokud jí strach ze zhoršení vzhledu trápí nepřiměřeně hodně, není od věci navštívit odborníka. Je pochopitelné, že se žena chce líbit sobě i partnerovi, na druhou stranu si upřímně přiznejme, že jsou v životě i důležitější věci, než pár strií a pět kilo navíc.
Ve skutečnosti totiž nebývá důvod k tomu, aby byl rozdíl nějak markantní, pokud matka výrazně nezmění životní styl. Sice je pravda, že si její tělo v těhotenství a během kojení zpravidla žádá větší množství potravy, ale většinou není třeba „jíst za dva“, jak se některé ženy stále domnívají. Takže není důvod se přejídat a trochu přiměřeného pohybu neuškodí ani těhotným, pokud vše probíhá v pořádku.
Je však důležité především respektovat vlastní tělo. Během těhotenství klesá u většiny žen výkonnost, bývají unavenější a mají zvýšenou potřebu spánku. I když to může být poněkud omezující, měly by se svému tělu přizpůsobit a dát mu, co potřebuje, ne se násilím nutit do nějaké činnosti, když se vám chce ve skutečnosti ze všeho nejvíc spát. Tělo potřebuje mít dostatek energie, aby těhotenství proběhlo v pořádku pro matku i dítě. Navíc je dobré si uvědomit, že po narození dítěte nebude na odpočinek příliš času, i když v tom jsou samozřejmě individuální rozdíly.

PSYCHOLOGICKÁ POMOC NA TELEFONU - NONSTOP A ZCELA DISKRÉTNÍ! Volejte 900 70 10 20*

Jedním z největších úskalí během rodičovské dovolené mohou být pocity izolace. Když se malé narodí, vše se začne točit především kolem něj a hlavně zezačátku nebývá na nic moc jiného čas. A i když se časové možnosti postupně zlepší, tak faktem je, že vyrazit někam s miminkem není tak jednoduché jako dřív bez něj. Navíc většina bezdětných lidí mívá čas spíš navečer, kdy už je potřeba dítě uložit a pokud nemá matka vyřešené hlídání, většinou se ven s kamarády nedostane. Aby se žena na rodičovské dovolené necítila osamělá, je důležitá hlavně podpora partnera – to, kolik s ní tráví času, jak se zajímá o dítě a jestli je ochotný se o něj postarat sám, když je větší, aby si jeho partnerka mohla vydechnout. Další věcí, se kterou se žena obvykle musí vyrovnat je to, že na nějakou dobu vypadne z pracovního života. Pro některé to může být těžké bez ohledu na to, jak moc si dítě přály. V tomto případě je ideální, pokud matka dostane možnost pracovat na zkrácený úvazek, jakmile je dítě starší. Zkrácené úvazky však u nás bohužel nejsou příliš časté, navíc by se u dítěte v předškolním věku musela vyřešit otázka hlídání.

S čím se musí vyrovnat muž

Přestože je to žena, kdo dítě nosí, porodí, kojí a ve většině případů je s ním potom doma, neznamená to, že pro muže je vše jednoduché jako facka. Kromě samotné otcovské role se musí vypořádat s tím, že je jeho žena náladová, unavená, vypadá jinak než dříve a nezajímá se už jen o něj, ale především o nový přírůstek. Být několikrát za noc vzbuzen dětským pláčem taky není právě relaxační, zvlášť pokud má náročnější zaměstnání.
Aby vše proběhlo co nejvíce harmonicky, je důležité, aby muž svou partnerku podporoval a pomáhal jí. Tak je větší pravděpodobnost, že bude jeho žena spokojená a to bude pro muže určitě příjemnější.

JSTE UNAVENÍ, VE STRESU A BEZ ENERGIE! ODBORNÍK VÁM RÁD POMŮŽE!

To, že se u ženy střídají nálady, je dobré jednoduše přijmout. Však na to má svým způsobem nárok. To ovšem neznamená, že si muž musí nechat líbit úplně vše. Pokud je k němu partnerka nespravedlivá, měl by ji na to jemně upozornit.
Dobře působí, pokud se muž zajímá o průběh těhotenství, o péči o dítě a nabídne partnerce svou pomoc. Nebude si pak připadat, že je na vše sama. Tím však nechci říct, že je nutné se s ní bavit pouze o dítěti. Témata z „vnějšího světa“ ženě jen prospějí, nebude se potom cítit tak vytržená z běžného života.
Velkou úlevou také je, pokud je muž ochotný se o dítě čas od času postarat, aby se partnerka mohla sejít s přáteli a na chvíli změnit prostředí. Být zavřená celé dny doma jen s dítětem u většiny žen příliš nepřispívá k jejich psychické pohodě.
Ovšem i muž má nárok si sem tam vyrazit s kamarády. Stejně jako žena má právo se odreagovat a není nutné, aby byl každou volnou minutu doma.

Přestože je příchod dítěte nejen šťastnou, ale i náročnou událostí, většina párů ho zvládne bez větších obtíží. Je především potřeba dbát na dobrou komunikaci, respektovat jeden druhého a vyjadřovat si vzájemnou podporu.

Další články:

Kdyby se tak změnil…vloženo 11. 9. 2023

Kdyby se tak změnil…

Snad každý člověk se ve svém životě potýká s menšími nebo většími problémy. Faktem zůstává, že obtíže málokdy jen tak zmizí, aniž bychom k tomu my sami nějakým způsobem přispěli.

Pokud vám tedy vadí nějaké skutečnosti ve vašem světě, hledejte v první řadě sami u sebe, jaké jsou možnosti změny.

Nevěra u žen a jak s ní dál….?vloženo 28. 8. 2023

Nevěra u žen a jak s ní dál….?

„Jak mi to jen mohla udělat? Copak se se mnou neměla dobře? Co jí se mnou chybělo?...“

To jsou časté otázky mužů, zjistí-li, že jim jejich žena byla nevěrná. Mozek je zaplaven otázkami, výčitkami, zlobou a smutkem dohromady.

Domácí násilí na seniorechvloženo 14. 8. 2023

Domácí násilí na seniorech

Jedněmi z možných obětí domácího násilí jsou bohužel i senioři. Myslíte si, že to není možné?

Bohužel to možné je a děje se to velmi často. Senioři, stejně jako děti, se již mnohdy neumí bránit, a proto se o těchto problémech dozvídáme jen velmi zřídka.

Psycholog versus psychiatrvloženo 31. 7. 2023

Psycholog versus psychiatr

Rozdíl mezi psychiatrem a psychologem není české veřejnosti často znám. Jde přitom o dvě zcela rozdílné profese!

Kdo je tedy psycholog a jak mi může pomoci? Jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem a kdo je psychoterapeut?

|<< < 2 | 3 | 4 | 5 | 6 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky