Nevěra u žen a jak s ní dál….? - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 28.8. 2023Nevěra u žen a jak s ní dál....?

„Jak mi to jen mohla udělat? Copak se se mnou neměla dobře? Co jí se mnou chybělo?...“

To jsou časté otázky mužů, zjistí-li, že jim jejich žena byla nevěrná. Mozek je zaplaven otázkami, výčitkami, zlobou a smutkem dohromady. Nevěru partnera prožíváme jako ztrátu důvěry (proto i to označení) doprovázenou pocity křivdy a zrady, případně pocity viny.

S nevěrou žen se v manželských poradnách setkáváme méně častěji než s nevěrou mužů.
Důvodem není jen to, že ženy se snáze svěřují a rychleji vyhledávají pomoc odborníků, ale i to, že dle průzkumů je výskyt mimomanželských styků u žen skutečně nižší. Především díky pocitům zodpovědnosti vůči rodině a nezletilým dětem ženy často výzvám k mimomanželským stykům odolávají.
V období zamilovanosti býváme věrnými a stabilními partnery automaticky, později se musí více uplatnit vědomí povinnosti a odpovědnosti.
Na rozdíl od mužů ženy nevěru zpravidla nevnímají jako krátké erotické dobrodružství, ale jako mimomanželský vztah naplněný citovým poutem.

Je více druhů nevěry

Obecně jsou rozlišovány tři základní typy nevěr:

  • mimomanželský kontakt jako výsledek příležitosti avšak bez citového vztahu
     
  • erotické dobrodružství jako krátký, intenzivní a osvěžující sexuální zážitek
     
  • mimomanželský vztah jako déletrvající citová vazba na mimomanželského partnera

Za zrodem nevěry často stojí souhra okolností a příležitostí kombinovaná s určitými osobnostními specifiky.
 

PSYCHOLOGICKÁ POMOC NA TELEFONU - NONSTOP A ZCELA DISKRÉTNÍ! Volejte 900 70 10 20*


A je více typů nevěrných žen

Hovoříme například o ženě:

  • svůdkyni, která chce být obdivována

  • dobrodružce, která hledá sexuální prožitek postrádající v jinak fungujícím manželství

  • bezbranné, která nedovede odporovat

  • nespokojené, která věčně touží po něčem jiném, než má
     

Nejčastější příčiny: Odcizení a fádnost vztahu

Motivace k nevěře je u žen opět trochu jiná než u mužů. Velmi často vnímají vztah s jiným mužem jako určité obohacení jinak fádního a všedního manželství, z něhož však nechtějí odcházet. Případně jako pokus oživit ochladlé manželství, vyprovokovat muže k akci. Většina klamajících žen dle výzkumů uvádí, že byť jejich manželství je zdánlivě bezproblémové, cítí v něm odcizení a emoční nepochopení. Mnohé tak v mimomanželském vztahu nachází sebepotvrzení a ocenění, kterého se jim doma dlouhodobě nedostává. Přínos nacházejí i v sexuální oblasti. Popisují, jak díky milenci začaly mít zase radost ze sexu. Vedle klidné lásky v manželství tak prožívají vášnivou lásku v mimomanželském vztahu. Svůj podíl hraje též stimulující zážitek změny a příchuť zakázaného ovoce. V některých případech nevěry žen může jít o motivaci čistě tržní, kdy vyhoví muži, aby získaly určité výhody a privilegia (kariérní postup, finance).

Cítím se okraden, oloupen!

Každopádně ať má mimomanželský kontakt motiv jakýkoliv, oklamaní partneři jej při jeho odhalení prožívají jako silné psychické trauma a podobně se s ním i vyrovnávají. Fakt, že se o životního partnera dělí s třetí osobou, vnímají jako zásah do své intimity. (Podobné pocity popisují lidé, jimž byl vyloupen byt.) Cítí se být oloupeni, připraveni o něco sice nehmotného, nicméně pro život nesmírně cenného, o důvěru, sounáležitost, partnerství.

Jak se mám zachovat?

Abychom se v bolesti dlouze neutápěli, či se v afektu nedopustili překotně neuváženého jednání, jímž bychom ublížili sobě, či druhým, je dobré obrátit se o pomoc na manželského poradce, či terapeuta.
Manželská terapie nabízí různé formy pomoci. Prvním úkolem je zamezit, aby odhalený mimomanželský kontakt přerostl v chronický konflikt. V dalších fázích pak terapie pomáhá zraněnému partnerovi překonat pocit křivdy a hledat cestu dál, ať již znovu k sobě, či každému sám od sebe.

Další články:

Proč ženy přestávají být ženamivloženo 30. 8. 2021

Proč ženy přestávají být ženami

Stále častěji se setkáváme s pocity, že se přístup žen k životu a k jejich roli v něm v poslední době mění. V jistých ohledech se ženy mění v muže a částečně na sebe přebírají mužskou úlohu.

Je toto směřování správné či nesprávné?

8 tipů, jak vyzrát na stres v zaměstnánívloženo 16. 8. 2021

8 tipů, jak vyzrát na stres v zaměstnání

V posledních letech jako by většina populace trpěla chorobou, pro niž jsou mimo jiné typické dva příznaky jdoucí ruku v ruce: přepracovanost a stres. Podle výzkumů Češi tráví podstatnou část života v práci, naopak méně jezdí na dovolené...

Kam mohou vést snahy o osobní rozvoj?vloženo 9. 8. 2021

Kam mohou vést snahy o osobní rozvoj?

V dnešní době jsou stále častěji slyšet slova jako osobní rozvoj, sebezdokonalování a také koučink. Pokud se chceme v kterémkoli pracovním oboru rozvíjet, musíme na sobě neustále pracovat.

Snahy o osobní rozvoj nám pomůžou cítit se lépe a být se sebou spokojenější.

Emoce – a co s nimi?vloženo 2. 8. 2021

Emoce – a co s nimi?

Emoce, které vyvolávají - strach, smutek, zlost, jsou zpravidla zvládnuty.

Pak se ovšem dostaneme do situace, která v nás najednou emoce vyvolá (film, hračka, apod.) a najednou se projeví v plné síle. O co jde?

|<< < 16 | 17 | 18 | 19 | 20 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky