Novoroční předsevzetí - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 3.1. 2024Novoroční předsevzetí

Mnoho lidí si na konci roku dává různá předsevzetí. Mě to vždy přišlo tak trochu klišé. Jasně, od teď bude všechno jinak. Už nebudeme pít, kouřit, budeme každý den cvičit a k tomu si najdeme lepší práci a vyděláme spoustu peněz. Většinou nám však novoroční předsevzetí dlouho nevydrží. Letos jsem si však několik předsevzetí dala a dokonce více než kdy jindy. Máme si tedy prvního ledna od základu měnit život nebo je to hloupost?

Ohlédnout se za uplynulým rokem má smysl určitě. Co se mi loni povedlo? Co jsem už začal budovat a letos to musím dotáhnout do konce? Co nebylo nejlepší a příště raděj zvolím jiný postup? Každý vnímá konec roku trošku jinak. Většina z nás se nejspíš lehce nostalgicky zamyslí nad všemi důležitými událostmi, které nás potkaly. Pokud byl uplynulý rok těžký, můžeme na sebe být hrdí, že jsme jej přečkali. Pokud byl úspěšný, můžeme se těšit, že budeme dál svůj úspěch rozvíjet. Pokud patříte k těm líným a nepříliš důsledným jedincům, jako já, tady je pár tipů, jak svá novoroční předsevzetí tentokrát dodržet.

Tipy na dodržení předsevzetí

1. Nedávejme si několik zásadních změn najednou. Pokud se rozhodneme, že od Nového roku přestaneme kouřit, pít alkohol, budeme denně běhat 10km a k tomu držet dietu, naše psychika tento nápor změn jen těžko unese. Zkusme začít postupně, krok za krokem, jedna změna totiž nastartuje ty další.

2. Nedávejme si extrémní cíle, které jedním porušením ztrácejí smysl. Pokud si dám předsevzetí, že už nikdy nevezmu cigaretu do úst, je velká pravděpodobnost, že to jedním pochybením hodím za hlavu. Stejně například s každodenním cvičením. Postupujme po malých krocích. Zkusme, místo „přestanu“, použít slovo „omezím“, místo „každý den budu běhat“, „budu se více hýbat“. To může znamenat každý den o jednu cigaretu méně, ale také o polovinu méně, nebo žádné kouření. Stejně tak s pohybem, můžeme vyjít schody v paneláku nebo trénovat na maraton.

NAŠI PSYCHOLOGOVÉ JSOU VÁM K DISPOZICI NA TELEFONU -  24 HODIN DENNĚ, 7 DNÍ V TÝDNU!

3. Sepišme si vše na papír. Pokud si na Silvestra vymyslíme několik báječných předsevzetí, možná už druhý den nebudou dávat takový smysl, jako po požití několika sklenek alkoholu. Klidně počkejme, až se vrátíme do svých starých kolejí a pořádně si svá předsevzetí rozmyslíme. Pak se k nim můžeme kdykoli vrátit a odškrtnout si vše splněné, či je v průběhu roku doplnit o své další cíle.

4. Nezapomínejme na předsevzetí, která nám udělají radost, i když možná nejsou nezbytně nutná. Já jsem si je rozdělila do tří kategorií. Důležitá, středně důležitá a předsevzetí „for fun/pro radost“. Pokud si dáme pouze předsevzetí, která nejsou nijak zábavná, nebude se nám chtít s nimi vůbec začínat. Pokud tam však zahrneme činnosti, které nás učiní šťastnými sami o sobě, budou se plnit sama. Mezi mé „fun“ patří například pomoci neznámému člověku, dělat něco zcela nového, porušit pravidla, přihlásit se jako dobrovolník do nějakého projektu atp. Zkuste cokoli, dovolenou na horách, naučit se tančit, přečíst knížku, uvařit indické jídlo…

5. Odměňme se za splnění svých cílů. Je jedno, zda odměna bude večírek s přáteli, nový doplněk šatníku nebo hezký večer s. partnerem. Není potřeba čekat, až si někdo všimne změny, odměňme se sami. Můžeme nadšeně vyprávět svým blízkým, co už se nám povedlo a jaké nové zážitky máme. Třeba jim budeme inspirací.

6. Poslední rada je jednoduchá - Začněme! Je jedno čím nebo jak, ale je potřeba vykročit určitým směrem. Stačí malý krok, který bude znamenat začátek. Nakonec zjistíme, že je to mnohem snazší, než se nám původně zdálo.

Ať jsou vaše předsevzetí jakákoli, nebuďte na sebe příliš přísní. Více se zaměřte na posilování pozitivních vlastností a zvyků než na odstraňování negativních. Změny na sebe nenechají dlouho čekat. Hezký rok 2021!!!

Další články:

Roztroušená skleróza vloženo 28. 9. 2020

Roztroušená skleróza

Roztroušená skleróza je jedno z nejčastějších neurologických onemocnění. Postihuje spíše ženy než muže a obvykle se objevuje mezi devětadvacátým a třiatřicátým rokem. Tato nemoc napadá myelinovou vrstvu, což jsou tukové buňky, které obalují nervy a umožňují efektivní vedení elektrických impulzů, díky kterým se můžeme bezproblémově pohybovat.

Jak na úspěšnou léčbu?

K úspěchu pomalými krůčkyvloženo 21. 9. 2020

K úspěchu pomalými krůčky

Střecha domu je obyčejně nedosažitelná. Jen tak vlastními silami na ni nedoskočíte. Ovšem s žebříkem je nedosažitelné místo najednou dokonale přístupné.

Nemusíte se hned dostat do extrémních situací, abyste ztratili směr.

Chemie v nás – emocevloženo 16. 9. 2020

Chemie v nás – emoce

Lidské tělo funguje jako celek. Probíhají v něm biochemické procesy, které přímo ovlivňují kvalitu života.

Existuje několik způsobů, jak zvýšit produkci hormonu štěstí. Jedním z nich je serotonin.

Kolik skrýváme tváří?vloženo 14. 9. 2020

Kolik skrýváme tváří?

Mnoho z nás v práci neví, kde nám hlava stojí, musíme řešit spoustu problémů a úkolů a často si práci nosíme domů. Když ne v přesném slova smyslu, tak přeneseně, v podobě špatné nálady.

Když v sobě nosíme starosti a neventilujeme je hned, může nám pak stačit drobné podráždění a vybuchneme.

|<< < 29 | 30 | 31 | 32 | 33 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky