Pověz mi zrcadlo aneb poznej sebe sama - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 10.7. 2014Pověz mi zrcadlo aneb poznej sebe sama



Ptej se, co svým jednáním druhý sleduje, ale začínej u sebe. Poznej sebe sama! Mnohá moudrá slova dávných i současných filosofů apelují na nutnost sebepoznání. Na první pohled je to snadné. Leč vyžaduje to odvahu i vhodné pomocníky. Mezi pomůcky patří mřížka autorů Josepha Lufta a Harry Inghama a Lufta.


Název mřížky „Johariho okno“ dělá dojem jakéhosi exotického nahlédnutí do jinak skrytých komnat. Skutečnost je prozaičtější. Název tvoří složenina části křestních jmen obou autorů.



V "otevřeném prostoru" - A kvadrantu leží to, čeho si je vědom daný jedinec a co o něm vědí i druzí. Je to extrovertní část našeho já - co na srdci to na jazyku. Žádné tajnosti před okolím a upřímný pohled do zrcadla. Vytknout mu sice lze určitou povrchnost, jak pohledů, tak i závěrů z nich vyvozovaných. Lidé zde pevně zakotvení se cítí „být v pořádku“. Totéž předpokládají u druhých.

B kvadrant „neznámý“ vychází z existence tzv. slepých míst - to je těch, jež si sami neuvědomujeme. Vidí a vnímají je ale ostatní. „Pro pravdu se lidé nejvíc zlobí“, alespoň se to traduje. Ostatně jeden z dnes již nežijících klasiků české psychologie prof. Zdeněk Matějček rád říkával: “Lhát se nemá, ale není nutno vždy říkat celou pravdu“.

C kvadrant je psychologicky nejzajímavější. Bývá nazýván „slepý prostor“. Na první pohled by zde bylo možno citovat okřídlené: “Blahoslavení chudí duchem neboť oni nevědí co činí“. Ve skutečnosti je právě v této konstelaci vše mnohem složitější.
Většina „céček“ nepatří mezi duchem chudé. Mnozí z nich mají intelekt nadprůměrný ba dokonce výrazně nadprůměrný. Problémy mají v sociálních vztazích. Nepřiznají si svůj podíl. Oni jsou O.K. Ve své mysli O.K. Ostatní jsou v nepořádku.

S kvadrantem D nejsou žádné hračky. Je to neznámý prostor. Patří sem motivy jednání ukryté tak důkladně, že o nich nevím já sám ani nikdo jiný. Zahrnout sem lze i „skrytý talent“ - nerozvinutý lidský potenciál. Nelze odhadnout, zda a kdy se objeví. Možná se neobjeví nikdy.

NAŠI PSYCHOLOGOVÉ JSOU VÁM K DISPOZICI NA TELEFONU -  24 HODIN DENNĚ, 7 DNÍ V TÝDNU!

Jak postupovat

Seznam vlastností:

agresivní, asertivní, bezprostřední, bystrý, citlivý, důstojný, drzý, energický, extrovertní, hloubavý, hrdý, idealistický, informovaný, inteligentní, klidný, laskavý, milý, moudrý, napjatý, nervózní, nesmělý, nezávislý, ochotný, odvážný, optimisticý, plachý, pošetilý, praktický, přizpůsobivý, schopný, sebejistý, skromný, složitý, soucitný, spolehlivý, starostlivý, trpělivý, upravený, uvolněný, lajdák, veselý, vnímavý, výkonný, všímavý, zbožný. - Počet slov nemusí být vždy stejný.

V Johari okně vycházíme ze seznamu zhruba 50 slov - charakteristik vlastností.
Vybereme z nich jednu desetinu, tedy 5 vlastností, které podle nás vystihují naši osobnost. Stejný seznam obdrží naši hodnotitelé. I oni vyberou stejný počet našich charakteristik. Poté již jen porovnáváme, kde jsme se v hodnocení všichni shodli, kde to či ono vidím jen já nebo výhradně oni. Přidaná jména nakonec zařadíme do určitého okna. Neznámý prostor obsadit nemůžeme...leč časem, kdož ví.

V budoucnu se pokusíme sladit pohledy, odstranit slepá místa. Závěr budiž stručný : „Člověče, pokud ti zrcadlo naznačí, že nejsi nejkrásnější na celičkém světě, nezlob se. Spíše dělej něco sám se sebou.“

Autor článku: PhDr. Tomáš Novák

Autor článku:

zobrazit detail
Český jazyk PhDr. Tomáš Novák psycholog
Odborník na témata: Vztahy a manželství, Děti a výchova, Osobnostní rozvoj
Můj pohled vystihuje doporučení zakladatele psychoterapeutického směru zaměřeného na řešení problémů Steva de Shazera: "Dělej co funguje a nedělej co nefunguje. Když to nefunguje, dělej raději něco jiného."

Další články:

NOVINKA - Písemné poradenstvívloženo 7. 4. 2014

NOVINKA - Písemné poradenství

Na základě vašich přání a požadavků, jsme pro vás ve spolupráci s renomovaným českým psychologem, PhDr. Novákem připravili zcela novou službu - anonymní písemnou poradnu.

 Využijte možnost diskrétního a anonymního dotazu teď!

Psycholog na telefonu – diskrétně a okamžitě!vloženo 28. 1. 2014

Psycholog na telefonu – diskrétně a okamžitě!

„Návštěva“ psychologa se stává v Česku konečně legitimní!  Nebojte se psychologa!

Mít problém není ostuda ani známka slabosti. Každý z nás se v životě občas dostane do situace, která nám přináší těžké zkoušky a se svými potížemi si neumí poradit sám.

Dvakrát vodku!vloženo 18. 9. 2012

Dvakrát vodku!

„Dvakrát vodku!“

Tak tuhle větu v našich restauracích nějakou dobu neuslyšíme. Poprvé v historii České republiky máme prohibici kvůli tomu, že se na trh dostal alkohol spolu s methanolem.

1

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky