Silvestr - Příležitost, jak se opít nebo smysluplný rituál? - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 29.12. 2024Silvestr - Příležitost, jak se opít nebo smysluplný rituál?

Deset, devět, osm, sedm… Za chvíli to vypukne a budeme počítat vteřiny do Nového roku! Takže nyní probíráme s přáteli kromě obligátního „Už máš všechny dárky?“ otázku „Co budeš dělat na Silvestra?“. Podívejme se na to, o čem Silvestr vlastně je a jak lze řešit různé potíže s ním spojené.

Co se slaví na Silvestra?

Spousta lidem připadá Silvestr jako formalita a vnímá ho spíš jako příležitost nespoutaně se bavit a pít. V jádru této události se ale skrývají důležité věci, které si oslavu zaslouží. 

  • Silvestr jako připomenutí, že čas se točí pořád dokola
    My, Evropané 21. století, vnímáme čas jako lineární záležitost - jako řadu událostí, která spěje od svého počátku ke konci. Ale hluboko v nás samých se skrývá pojetí času, jak jej vnímali naši předci a jak jej dodnes vnímají některé kultury. Je to cyklický čas přírody. Připomenutí toho, že jsme součástí nějakého většího světa, než je ten náš lidský, světa, ve kterém nedohlédneme začátku ani konce, ale ve kterém se vše pravidelně obnovuje podobně jako v rámci ročních období jaro-léto-podzim-zima. Nový rok je potom možné vnímat jako očistu, možnost začít některé věci znovu, nenechat se jen unášet osudovým tahem událostí, které se nabalují jedna na druhou. Nepřehánějte to ale s novoročními předsevzetími, ať pro vás Nový rok není Novým stresem! Využijte raději této příležitosti ke zbilancování svých dosavadních úspěchů a neúspěchů, k vyjasnění si toho, co od života chcete a k připomenutí si, že nikdy není pozdě na změnu!
     
  • Silvestr, jako připomenutí, že žijeme všichni společně v jednom čase
    Na rozdíl například od narozenin, při kterých také slavíme vstup do další etapy našich životů, je Silvestr kolektivním svátkem. Připomíná nám, že náš život je propleten se životy ostatních lidí. Proto chceme trávit Silvestra s těmi, kteří jsou nám nejbližší, proto chtějí někteří slavit Silvestra na Václavském náměstí. A to je na Silvestru důležitější než jen velkolepá zábava. Podstatné není, jak bujarý bude váš Silvestr, ale s kým ho strávíte a s kým si vzájemně popřejete hodně štěstí do dalšího roku!
     
  • Silvestr jako rituál
    A je jedno, jestli vyrazíme do ulic, nebo jestli připravíme doma chlebíčky, hezky se oblékneme a přiťukneme si na Nový rok.
BUDETE NA SILVESTRA SAMI? MÁTE Z TOHO DEPRESE? PORAĎTE SE S ODBORNÍKEM!

 Potíže se Silvestrovskými oslavami

  • Neshody ohledně toho, jak strávit Silvestra
    Chce váš partner nebo partnerka zůstat doma, ale Vy byste raději vyrazili ven? Nebo naopak - Vy byste raději prožili Silvestra v klidu, ale váš partner nebo partnerka pro to nemají pochopení? Víme, že obě varianty Silvestrovských oslav mají smysl. A víme, že vztahy jsou o kompromisech. Pokud se rozcházíte v tom, jak Silvestr strávit, udělejte kompromis: letos ustoupíte svému partnerovi či partnerce vy, příští rok naopak. Toto rozumné řešení váš vztah obohatí!
     
  • Když nechci pít alkohol
    Máte potíže s alkoholem a jste nuceni abstinovat? Máte zdravotní potíže? Nebo prostě jenom nechcete pít? Připadá vám, že díky tomu budete jen páté kolo u vozu a ostatní se na vás budou dívat skrze prsty? Tak vám položím jinou otázku. Jste si jisti, že máte okolo sebe blízké, kteří vás mají opravdu rádi? Protože to je smysl celého Silvestra!

Takže co budete dělat na Silvestra? Ať už máte jakékoliv plány, naše poradna Vám přeje, abyste si to užili a hlavně hodně štěstí do nového roku, ve kterém Vás budeme nadále rádi provázet.

Další články:

Je důležitější dítě, nebo záchrana nového partnerského vztahu?vloženo 15. 2. 2021

Je důležitější dítě, nebo záchrana nového partnerského vztahu?

V naší poradně se poměrně často s touto otázkou setkáváme. Přesněji řečeno se stížnostmi lidí, kteří mají pocit, že jejich partner či partnerka příliš podléhají požadavkům a nárokům svých dětí na úkor budování nebo zachování partnerského soužití.

Jaké zvolit řešení?

Jak kontrolovat svoje emoce v práci?vloženo 8. 2. 2021

Jak kontrolovat svoje emoce v práci?

Rutina a tlak, který vyvolávají různé termíny a závazky, jsou nejčastější příčinou vzniku negativních emocí při práci. Jsou to ale stresové situace, které jsou nedílnou součástí života.

Jak je ovládat a neumožnit přitom vzniku konfliktním situacím?

Jak zvládat negativní poznámkyvloženo 1. 2. 2021

Jak zvládat negativní poznámky

Před kritiku, ať už oprávněnou či neoprávněnou, je občas postaven každý. Někdo ji dokáže ignorovat, jiný se kvůli ní trápí. V pořádku není ani jeden výsledek. Většina z nás ji však samozřejmě řeší.

Když od někoho z našeho okolí slyšíme nepříjemná slova o nás samotných, zasáhne nás to.

Deset znaků hypochondravloženo 25. 1. 2021

Deset znaků hypochondra

Hypochondrie není onemocnění tělesné, ale nemoc duševní. Může souviset i s nepřiznanou depresí a stavem nazývaným somatizace deprese.

Jak zjistit, zda je člověk nemocný nebo hypochondr?

|<< < 26 | 27 | 28 | 29 | 30 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky