Úzkost a panika - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 18.3. 2024Úzkost a panika

uzkost

Panika - už jen, když slyšíme to slovo, přepadne nás nervozita. Představujeme si hrozivé situace, při kterých se lidé přestávají ovládat a zběsile hledají záchranu. Věděli jste ale, že člověk může zpanikařit jen tak, bez zvláštního vnějšího důvodu? I to se děje a stát se to může komukoliv z nás.

Panika jako nával úzkosti

Psychická panika vzniká jako nezadržitelný nával úzkosti. Každý z vás zná asi trému před zkouškou, nervozitu, pokud nevíte, jak něco dopadne. To je normální a přirozené. Mnoho lidí však trápí takové pocity úzkosti, aniž by jim něco skutečně hrozilo. Že to znáte? No, možná jste vyrůstali v prostředí, které vám nedalo dostatečnou jistotu ohledně sebe samých a okolního světa. Možná se vám někdy něco přihodilo a vy už jste v určitých situacích nejistí. A možná už se vám i stalo, že vám tyto pocity přerostly přes hlavu! Jak to vypadá? Čtěte dál.

Když Vám úzkost přeroste přes hlavu

Pan Roman byl vždy trochu nejistý a bál se sám o sebe. Jednoho dne se mu na ulici stala nepříjemná příhoda: najednou se mu rozbušilo srdce, sevřela hruď a nemohl dýchat. Úplně zpanikařil a bál se, že má infarkt a je v ohrožení života. Nakonec se dostal na pohotovost, kde ale lékař nezjistil na jeho zdravotním stavu nic závadného. Poslali ho domů s tím, že to asi bylo „psychické“. Pan Roman se na nás obrátil plný zmatků a nejistot: „Jak to může být psychické?“, ptal se, „to si to jako vymýšlím? Nejsem žádný simulant!“. Nevěřil lékaři, že ho dostatečně zkontroloval.

NAŠI PSYCHOLOGOVÉ JSOU VÁM K DISPOZICI NA TELEFONU -  24 HODIN DENNĚ, 7 DNÍ V TÝDNU!

Zachovejte klid!

Toto heslo platí zde, stejně jako při jakékoliv jiné panice. Nejprve ze všeho potřebujete rozumět tomu, co se děje. Nejde samozřejmě o žádné simulování ani nic podobného. Jde o to, že k pocitům úzkosti nebo nervozity patří i odezvy vašeho těla - špatné dýchání, pocit tíhy na hrudi, sevřený žaludek, stažené svaly nebo pozměněné vnímání. Pokud si svou úzkost neuvědomujete a začnete pozorovat pouze tělesné příznaky, pozornost na ně zaměřená a strach k tomu připojený jsou schopny vyburcovat tělesné projevy do nezměrných velikostí. Tím větší máte strach, a tak vznikne začarovaný kruh a totální panika!

Hesla pro uklidnění úzkostné paniky

Pokud se do podobné situace dostanete i vy, opakujte si následující hesla, která vás vyvedou z paniky ven:

1. „Panikařím, to chce klid!“ Necítíte se dobře, ale nic se vám nestane. Jsou to jen pocity.

2. „Pomůže mi, když se uvolním“ Relaxujte. Zhluboka se nadýchněte a pomalu vydechujte. Protřepte si tělo a uvolněte napětí.

3. „Nesmím se pozorovat!“ Zaměřte svou pozornost jiný směrem. Přemýšlejte, co byste potřebovali koupit domů, nebo si třeba zkuste vzpomenout, koho všeho máte v telefonním seznamu.

4. „Pomůže mi, když v tom nebudu sám.“ Nestyďte se za své potíže. Stát se to může každému. Svěřte se člověku, se kterým zrovna jste nebo zavolejte někomu blízkému. Uklidní vás to. Jděte dělat něco, co vás rozptýlí.

Odborná pomoc

Pokud vás potkávají podobné potíže opakovaně, je na místě vyhledat odbornou pomoc. Na záchvaty úzkostné paniky mohou pomoci i některé léky. Nejvíce vám ale prospěje konzultace s odborným psychoterapeutem. Spolu s ním zjistíte, které situace panickou úzkost vyvolávají, a proč. Naučíte se jim čelit a své úzkosti zvládat. I pan Roman po podrobném rozhovoru shledal, že se cítí nesvůj na velkých prostranstvích, kde je hodně lidí. Proto se mu panická příhoda stala právě na ulici.

Ať už jste aktuálně v situaci, kdy začínáte ze svého stavu panikařit, nebo bojujete s panickou úzkostí dlouhodobě, neváhejte vytočit číslo naší poradny a získat odbornou pomoc a podporu, kterou potřebujete.

Další články:

Roztroušená skleróza vloženo 28. 9. 2020

Roztroušená skleróza

Roztroušená skleróza je jedno z nejčastějších neurologických onemocnění. Postihuje spíše ženy než muže a obvykle se objevuje mezi devětadvacátým a třiatřicátým rokem. Tato nemoc napadá myelinovou vrstvu, což jsou tukové buňky, které obalují nervy a umožňují efektivní vedení elektrických impulzů, díky kterým se můžeme bezproblémově pohybovat.

Jak na úspěšnou léčbu?

K úspěchu pomalými krůčkyvloženo 21. 9. 2020

K úspěchu pomalými krůčky

Střecha domu je obyčejně nedosažitelná. Jen tak vlastními silami na ni nedoskočíte. Ovšem s žebříkem je nedosažitelné místo najednou dokonale přístupné.

Nemusíte se hned dostat do extrémních situací, abyste ztratili směr.

Chemie v nás – emocevloženo 16. 9. 2020

Chemie v nás – emoce

Lidské tělo funguje jako celek. Probíhají v něm biochemické procesy, které přímo ovlivňují kvalitu života.

Existuje několik způsobů, jak zvýšit produkci hormonu štěstí. Jedním z nich je serotonin.

Kolik skrýváme tváří?vloženo 14. 9. 2020

Kolik skrýváme tváří?

Mnoho z nás v práci neví, kde nám hlava stojí, musíme řešit spoustu problémů a úkolů a často si práci nosíme domů. Když ne v přesném slova smyslu, tak přeneseně, v podobě špatné nálady.

Když v sobě nosíme starosti a neventilujeme je hned, může nám pak stačit drobné podráždění a vybuchneme.

|<< < 30 | 31 | 32 | 33 | 34 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky