Hudba ovlivňuje psychické i fyzické zdraví - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 15.11. 2021Hudba ovlivňuje psychické i fyzické zdraví

Zamyslíme-li se nad tím, kdy vznikla hudba, zjistíme, že tu s námi je od počátku lidstva. Už dochované nástěnné malby zobrazují, že i pravěký člověk provozoval hudbu. Jednalo se o činnost spíše účelnou a instinktivní, než uměleckou, o to více je ale předpoklad, že hudba přispívala určitým způsobem ke zkvalitnění života. Stejně tak již v dobách dávno minulých byla hudba spojována s nejrůznějšími rituály a náboženskými ceremoniály, představovala tedy jakýsi způsob komunikace, možnost spojení s vyšším světem.

I když během staletí prošla hudba značným vývojem, vyvinula se celá řada hudebních nástrojů i žánrů, stále si nese jedno ze svých poslání, a to vyjadřovat emoce a vyvolávat pocity. A to nejen ty pozitivní, ale i negativní. Hudba jsou zvuky – s těmi žijeme celý život. Málokdy se ocitneme v naprostém tichu. Některé zvuky v nás vyvolají pozitivní emoce, jiné nás dovedou rozčílit či přivést k pláči. A stejně tak je tomu i s hudbou.

Centrum pro hudbu neexistuje

Výzkumy zaměřené na vliv hudby na organismus člověka začaly probíhat ve větším měřítku až ke konci minulého století. Zatím vědci neobjevili samostatné specifické centrum v mozku, které by bylo zaměřeno pouze na hudbu. Zjistili, že mozkové struktury podílející se na zpracování hudby se podílejí i na jiných činnostech. Bylo však dokázáno, že rytmus hudby má vliv především na náš tělesný stav, její melodie pak ovlivňuje emoční stránku a harmonie hudby dokáže povýšit úroveň vědomí na vyšší duchovní úroveň.

Relaxace, odbourání stresu i podpora trávení

Jak již bylo zmíněno, hudba má prokazatelný vliv jak na psychický, tak fyzický stav našeho těla. Kromě toho, že hudba má velký vliv na činnost srdce a krevního tlaku (hlasitá hudba zvyšuje krevní tlak a rozšiřuje cévy, ztlumená hudba tento stav zase uklidňuje), působí i v dalších oblastech. Hudba totiž:

  • Zvyšuje výkonnost
  • Posiluje paměť a zlepšuje schopnost soustředění se
  • Zvyšuje hladinu endorfinů
  • Posiluje imunitní systém (celý systém těla pracuje v harmonii)
  • Zmírňuje svalové napětí
  • Reguluje stresové hormony
  • Podporuje trávení (rock povzbuzuje chuť k jídlu a vyšší rychlost konzumace, při klasické hudbě budete jíst pomaleji a méně)
  • Utišuje bolesti (především zvuk harfy mírní bolesti hlavy, nízkofrekvenční hudba pak rezonuje ve spodní části zad, přes pánev až po stehna a nohy, hudba s vyššími frekvencemi rezonuje v hrudníku, krku a hlavě)
  • Uvolňuje zoufalství a vztek (broukejte si v klidu „mmm“ a následně ho přeměňte na „aaa“
  • Odstraňuje deprese (pouštějte si hudbu, z níž srší radost a štěstí)
  • Ovlivňuje tělesnou teplotu (veselá hudba vás zahřeje, odtažitá naopak zchladí)
  • Zvyšuje hladinu serotoninu, jehož nedostatek způsobuje poruchy spánku, špatnou náladu a deprese
  • Klasická hudba pouštěná dětem v raném věku zlepšuje jejich duševní rozvoj
  • Barokní hudba podporuje ukládání informací do paměti
NAŠI PSYCHOLOGOVÉ JSOU VÁM K DISPOZICI NA TELEFONU -  24 HODIN DENNĚ, 7 DNÍ V TÝDNU!

Poslechem Mozarta pro vyšší IQ

Výzkumy prokázaly, že při poslechu Mozartových skladeb, obzvláště pak jeho sonáty pro dva klavíry, dochází ke krátkodobému zvýšení IQ, což ocení především studenti při učení se. Pozitivní účinky má Mozart i u pacientů s Alzheimerovou chorobou a epilepsií.

Léčení pomocí hudby

V polovině 20. století se začalo stále více prosazovat léčení pomocí hudby a rozvinula se takzvaná muzikoterapie. Ta, jakožto způsob léčby, využívá nejen hudbu samotnou, ale i hlas, rytmus a vibrace. Můžete se tak léčit svou vlastní hudbou, a to nejčastěji za pomoci jednoduchých bubínků či tibetských mís.

Pro léčení pomocí hudby a navození příjemných pocitů nelze jednoznačně určit, kterou hudbu byste měli poslouchat, jelikož každému vyhovuje jiný styl. Standardně jsme přitahováni hudbou odpovídající protipólu toho, co prožíváme. Chcete-li se uklidnit, pusťte si hudbu pomalou, pro povzbuzení zase dobře funguje rychlá, svěží hudba. A samotný výběr už pak záleží jen na vašem osobním vkusu. Je však třeba myslet na to, že hudba by neměla náš život přesytit. V dnešní době je dostupná téměř kdekoliv a kdykoliv, což ubírá jejímu léčivému účinku. Chcete-li z ní mít maximální požitek, berte ji jako posvátnou a naplno si užívejte její sílu vědomě a ve chvílích, kdy ji potřebujete.

Další další

Pár kroků k velkorysostivloženo 13. 9. 2021

Pár kroků k velkorysosti

Velkorysý by chtěl být asi každý, protože každého by zřejmě těšilo vědomí, že se to o něm říká. Jedná se však o vlastnost, která není běžná, nelze ji získat jen tak automaticky.

Pokud je někdo velkorysý, nemusí to hned znamenat, že je bohatý.

Zvědavost jménem exvloženo 6. 9. 2021

Zvědavost jménem ex

Každý, kdo má minimálně jeden partnerský vztah již ukončený, si někdy na svou/svého ex vzpomene. Jestliže jsme si ho/jí už dokonce na sociálních sítí zkusili "najít", je namístě opatrnost.

Lidská zvědavost může někdy působit až morbidně.

Proč ženy přestávají být ženamivloženo 30. 8. 2021

Proč ženy přestávají být ženami

Stále častěji se setkáváme s pocity, že se přístup žen k životu a k jejich roli v něm v poslední době mění. V jistých ohledech se ženy mění v muže a částečně na sebe přebírají mužskou úlohu.

Je toto směřování správné či nesprávné?

8 tipů, jak vyzrát na stres v zaměstnánívloženo 16. 8. 2021

8 tipů, jak vyzrát na stres v zaměstnání

V posledních letech jako by většina populace trpěla chorobou, pro niž jsou mimo jiné typické dva příznaky jdoucí ruku v ruce: přepracovanost a stres. Podle výzkumů Češi tráví podstatnou část života v práci, naopak méně jezdí na dovolené...

|<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky