Je rozvod správným řešením? - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 24.4. 2023Je rozvod správným řešením?



Každý rok se objevují nové alarmující statistiky rozvodů. Podle Českého statistického úřadu je počet rozvodů kolem 30ti tisíc ročně. Česká republika je dokonce jednou ze zemí, kde počet rozvodů téměř dosahuje počtu svateb. Proč tak často k rozvodům dochází? Všichni toužíme jednak po vztahu a souznění s druhým, zároveň je však naší přirozeností být svobodný a moci o sobě rozhodovat. Na začátku vztahu často vyměníme nezávislost za lásku a intimitu. Při dlouhodobém potlačení této potřeby však začínáme pociťovat frustraci a touhu znovu rozhodovat jen za sebe. V manželství by měla existovat určitá rovnováha, která zajišťuje uspokojování potřeb obou partnerů. Pokud je tato rovnováha narušena, dochází ke konfliktům, které mohou eskalovat. Rozvod se většinou podává ve chvíli, kdy je manželství v klesající spirále a nelze ji za žádných okolností zastavit.


Které chování je indikátorem, že je vztah u konce?

Vyčerpání či jednostranná investice do vztahu.

Obvykle stojí manželství na pevných základech vzájemné pomoci a pocitu, že se jeden partner na druhého může spolehnout. Představte si manželství jako nádobu, kterou oba manželé naplňují tím, co pro sebe navzájem dělají. V době krize z této nádoby dokážou ještě nějakou dobu čerpat. Pokud ji však nezačnou znovu plnit, postupně zásob ubývá a mezi partnery se vkrádá nepřátelství. Pokud se situace nezlepšuje, může dojít k úplnému vyčerpání a rozvodu.

Pokud o sobě manželé přemýšlí jen negativně.

Ze začátku manželství se většina párů snaží přehlížet nedostatky a soustředit se na partnerova pozitiva. V průběhu času si však oba začnou všímat detailů, které dříve nevadily. Někdy se dokonce z vlastností, které partnerům přímo imponovaly, stanou otravné chyby, jež je dohání k šílenství. Místo aby si partneři řekli, že dnes je špatný den, vidí chybu v tom druhém. Pak je jen krůček ke vzájemnému obviňování. Jeden z nejčastějších indikátorů rozvodu je ztráta respektu mezi manžely.

Pokud jsou problémy trvalého rázu.

Během manželství se z problémů, které páry považují za nepříjemné, ale přechodné, mohou stát problémy, u nichž přestávají věřit v jejich vyřešení. Můžou to být například opakované nevěry, špatné zacházení s financemi, zneužívání alkoholu, nespolehlivost a podobně. Místo krátkodobého stresu se dostaví dlouhodobá frustrace, bezmoc a deprese. Pokud manželé přestanou věřit, že můžou být v manželství ještě někdy šťastní, zbývá většinou jen cesta z něj.

Hádky se stávají patovými.

Hádky jsou v manželství běžné, problém přichází pokud začnou být na každodenním pořádku a místo řešení problémů znamenají jedinou komunikaci mezi partnery. Jsou to přesně ty hádky, které nikam nevedou, nepřichází po nich usmíření, uvolnění, ale spíše frustrace, ticho nebo pláč. Místo, aby pročistily vzduch, manžele od sebe vzdalují. Stejně tak může působit vyhýbání se jakémukoli konfliktu mlčením.

Děti začnou trpět.

Jestliže nevraživostí, nepřátelstvím či agresí rodičů začnou trpět děti, je na čase přemýšlet o rozvodu. Když děti vidí své rodiče neustále bojovat, ovládnou je emoce jako strach, nejistota a smutek. Ony nevědí, jak s těmito pocity naložit, a často obviňují sami sebe. Rozzlobení rodiče také nejsou schopni dětem věnovat dostatek pozornosti a adekvátně uspokojovat jejich potřeby. Mezi ty základní patří potřeba bezpečí a lásky. Takové zkušenosti mohou děti často poznamenat na celý život.

NAŠI PSYCHOLOGOVÉ JSOU VÁM K DISPOZICI NA TELEFONU -  24 HODIN DENNĚ, 7 DNÍ V TÝDNU!

Co dál?

Ta nejdůležitější otázka, kterou si musíte položit je, zda jste udělali pro záchranu manželství všechno.

  •  Do jaké míry jste schopni s partnerem komunikovat, dělat kompromisy a užívat si společného času?
  • Plýtváte každý den energií na řešení zbytečných problémů nebo máte neustálé obavy o vaši budoucnost a nejste schopni se soustředit na nic jiného?
     
  • Zkoušeli jste s partnerem se obrátit na odborníka či rodinnou terapii?
     
  • Víte oba, které problémy jsou ty, jež ničí vaše manželství?

Ve chvíli, kdy začnete uvažovat o rozvodu, je důležité držet emoce na uzdě. Pokud se budete soustředit na skutečné problémy a snažit se od emocionální stránky distancovat, je menší pravděpodobnost, že později svého rozhodnutí budete litovat. Někdy je také možné poradit se s vašimi blízkými. Nenechte však za sebe rozhodovat. Nikdo nemůže vědět, jak se cítíte v manželství právě vy a často se stává, že partneři se k přátelům nebo cizím lidem chovají odlišně než doma k vám. Pokud váš partner netuší, že přemýšlíte o rozvodu, připravte se na to, že jeho reakce může být velmi emocionální. I když většina partnerů ví, že v manželství není vše v pořádku, často je pro ně tento krok překvapivý a zdrcující. Dejte svému partnerovi dostatek času, aby si mohl projít všemi fázemi vyrovnávání se s touto skutečností, buďte otevření diskuzím, které budou nejspíše dlouhé a vyčerpávající a snažte se mít pro jeho reakce pochopení. Rychlé řešení nebývá vždy nejlepší. Pokud máte s partnerem děti, měli byste je chránit klidným a jednoznačným chováním a snahou postupovat směrem ku předu.

Další články:

Vztahy a láska on-linevloženo 19. 12. 2022

Vztahy a láska on-line

Internet stále více ovládá naše životy!

Lidí tráví hodiny svého volného času komunikací a propojením s druhými lidmi na internetu. Svěřují se se svými nejhlubšími tajemstvími a touhami i zcela neznámým lidem. Tyto vztahy se pro ně stávají podmanivými a neodolatelnými.

Svátky klidu a míruvloženo 12. 12. 2022

Svátky klidu a míru

Štědrý večer klepe na dveře a za 13 dní tu máme Vánoce! Někteří se těší, někteří se děsí.

Přemýšlíte před spaním, jak si zorganizujete čas tak, abyste všechno stihli? Kde se vlastně bere ten pocit, že o Vánocích musí být vše perfektní?

Umění sebekontrolyvloženo 28. 11. 2022

Umění sebekontroly

Často býváme netrpěliví a to tím spíš, pokud nás čeká něco příjemného, na co se těšíme. Specialisté na netrpělivost při očekávání něčeho příjemného jsou děti, avšak i mnohým dospělým někdy dělá problém odolat a na touženou záležitost si počkat.

Jak udržet na uzdě všechny svoje pohnutky a touhy?

Když partnerka nekomunikuje…vloženo 14. 11. 2022

Když partnerka nekomunikuje…

Jste ve vztahu s partnerkou/partnerem (pro zjednodušení si vezmeme příklad muž – žena) a ona pak z nějakého důvodu přestává komunikovat. Někdy dokonce řekne, že když je naštvaná, tak nemluví.

Co s tím, když jedna strana ve vztahu nekomunikuje?

|<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky