Vztahy a láska on-line - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 19.12. 2022Vztahy a láska on-line



Stále více lidí tráví hodiny svého volného času komunikací a propojením s druhými lidmi na internetu. Svěřují se se svými nejhlubšími tajemstvími a touhami i zcela neznámým lidem, se kterými se tam setkávají. Tyto vztahy se pro ně stávají podmanivými a neodolatelnými, emoce zažívané on-line jsou pro ně dokonce reálnější a živější než jejich skutečná manželství či vztahy.

Lidé na internetu ztrácí zábrany

Komunikace tváří v tvář je řízena velkým množstvím sociálních norem – lidé jsou k sobě slušní, málokdy dochází ke vzájemnému napadání apod. Je zřejmé, že kyberprostor zevrubně pozměňuje běžnou off-line či reálnou komunikaci. Efekt disinhibice, který jde česky popsat jako „odložení zábran“, popisuje stav, při kterém u uživatelů on-line komunikace dochází k překonání rozpaků, ostychu a plachosti, dokonce i k obcházení zákazů a zákonů. Projevuje se značnou „odvázaností“, která často vede až do extrému. Když to zjednodušíme, tak můžeme říci, že na internetu lidé říkají, co by ve skutečném životě neřekli a dělají, co by ve skutečném životě nedělali. Někdy lidé na internetu sdílejí velmi osobní věci, odhalují tajemství, emoce, obavy, přání, anebo se projevují velkoryseji a laskavěji než v reálném životě. On-line komunikace probíhá otevřeněji, protože se uživatelé cítí v bezpečí, nebojí se odhalení, nebo dokonce odsouzení.

MÁTE PROBLÉMY SE VZTAHY ON-LINE? OBRAŤTE SE NA ODBORNÍKA!

Dostupnost a anonymita!

On-line vztahy jsou snadno dostupné, rychle vznikají a pod rouškou anonymity umožňují lidem odhalit i jejich nejtajnější podstatu. Stylizují se do slov a pomoci fantazie vyplňují bílá místa u svého protějšku, s kterým on-line komunikují. On-line vztahy jsou prostě velmi lákavé a svůdné. Ironií používání internetu je ta, že jeho užívání u jedince vede k vytváření nových nebo udržování starých sociálních kontaktů, zatímco uživatele samotného izoluje od jeho reálných vztahů s rodinou nebo partnery, kteří s ním mohou být v bytě ve vedlejší místnosti.
Děje se to, protože používání internetu je hodně návykové a zisky z takového kontaktu jsou téměř okamžité a velice příjemné. Být s někým on-line je jako jít na párty kdykoli chcete, aniž byste museli opustit svůj domov. Ta zvláštní směs fyzické vzdálenosti a emocionální blízkosti dodává on-line vztahům tu magickou intenzitu.
Milostný vztah on-line je bezpečný pokud jde o riziko otěhotnění nebo nákazy pohlavních nemocí, má však i své stinné stránky.

NARUŠIL VÁM INTERNET REÁLNÝ VZTAH? PORADÍM VÁM!

On-line sex jako nevěra?

On-line vztahy i on-line sex můžou velmi negativně ovlivnit reálný život, už jen třeba v tom, že se takovému uživateli internetu může například měnit pohled na nevěru. I když jsou on-line vztahy plné prostoru pro otevřenost a upřímnost, dávají stejnou šanci přetvářce, podvodům, pronásledování, a také zneužití.
Pokud se zapojíte do on-line vztahu a tento vztah tajíte před svým reálným partnerem, dá se to brát jako nevěra, která může zabít intimitu a způsobit trhliny v důvěře reálného vztahu.
Pokud se chcete zbavit své závislosti na užívání internetu, své závislosti na chatování, flirtování či sexu on-line, nebo máte pocit, že vám internet ničí váš současný vztah, můžete využít služeb našich psychologů a psychoterapeutů, kteří s vámi situaci rádi proberou a pomůžou vám se v ní zorientovat a hledat východiska.

Zdroj: HULANOVÁ, Lenka. Internetová kriminalita páchaná na dětech: Psychologie internetové oběti, pachatele a kriminality. 1. Praha: Triton, 2012. ISBN 978-80-7387-545-9.

Autor: PhDr. Lenka Hulanová

Autor článku:

zobrazit detail
Český jazyk PhDr. Lenka Hulanová psycholog, psychoterapeut
Odborník na témata: Strach a panika, Vztahy a manželství, Deprese, Poruchy příjmu potravy, Násilí a zneužívání, Šikana, Sexualita, Smrt a zármutek, Trauma, Děti a výchova
Nezáleží na tom, s čím přicházíte, ale s čím odcházíte. Společně zapracujeme na tom, aby se to, co vás tíží, zlepšilo nebo úplně zmizelo.

Další články:

Svátky klidu a míruvloženo 12. 12. 2022

Svátky klidu a míru

Štědrý večer klepe na dveře a za 13 dní tu máme Vánoce! Někteří se těší, někteří se děsí.

Přemýšlíte před spaním, jak si zorganizujete čas tak, abyste všechno stihli? Kde se vlastně bere ten pocit, že o Vánocích musí být vše perfektní?

Umění sebekontrolyvloženo 28. 11. 2022

Umění sebekontroly

Často býváme netrpěliví a to tím spíš, pokud nás čeká něco příjemného, na co se těšíme. Specialisté na netrpělivost při očekávání něčeho příjemného jsou děti, avšak i mnohým dospělým někdy dělá problém odolat a na touženou záležitost si počkat.

Jak udržet na uzdě všechny svoje pohnutky a touhy?

Když partnerka nekomunikuje…vloženo 14. 11. 2022

Když partnerka nekomunikuje…

Jste ve vztahu s partnerkou/partnerem (pro zjednodušení si vezmeme příklad muž – žena) a ona pak z nějakého důvodu přestává komunikovat. Někdy dokonce řekne, že když je naštvaná, tak nemluví.

Co s tím, když jedna strana ve vztahu nekomunikuje?

Škola kontroly dětských emocívloženo 31. 10. 2022

Škola kontroly dětských emocí

Všechny dětské emoce jsou přirozené. Každé dítě si jimi musí projít a poznat je. Je to důležité pro jeho zdravý vývoj. Ačkoli nám to jakožto rodičům mnohdy není příjemné, měli bychom dítě nechat tou danou emocí si projít.

K tomuto směrování je důležité přistupovat citlivě.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky